росія повинна повернути Крим Україні, - президент Туреччини Ердоган

НОВИНИ 11.09.2024 Коментарі 0

Підтримка Анкарою територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України залишається незмінною. Про це заявив президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган у відеозверненні до учасників 4-го саміту Кримської платформи, яка у середу. 11 вересня, відбулася в Києві. Він наголосив, що повернення Криму Україні є вимогою міжнародного права.

Про це повідомило турецьке агентство Anadolu.

Президент Ердоган зазначив, що «Туреччина щиро бажає завершення війни справедливим та міцним миром на основі територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України».

Ердоган висловив подяку всім, хто доклався до організації саміту, насамперед українському колезі Володимирові Зеленському та лідерові кримськотатарського народу Мустафі Киримоглу.

Турецький лідер нагадав, що цьогорічний саміт збігається з 80-ою річницею депортації кримськотатарського народу. Він зазначив, що «біль трагедії, яку пережили кримськотатарські тюрки, насильно вигнані зі своєї батьківщини, не вщухає, і рани від неї не гояться вже протягом 80 років».

Він також підкреслив, що Туреччина ніколи не визнавала анексію Криму, яка «погіршила страждання населення регіону».

Президент наголосив, що «забезпечення безпеки та добробуту кримськотатарських тюрок, одного з корінних народів Криму, входить до пріоритетів зовнішньої політики Туреччини».

«Я хотів би ще раз висловити своє задоволення правовими нормами, розробленими урядом України з метою зміцнення прав кримськотатарських в'язниць». - сказав він.

Турецький лідер висловив сподівання, що в майбутній період буде зроблено «додаткові кроки щодо зміцнення прав кримськотатарських тюрок».

Президент Туреччини зазначив, що кримські татари мають право «на вільне, безпечне та мирне життя на своїй батьківщині».

Він висловив задоволення звільненням після трирічного ув'язнення заступника голови кримськотатарського Меджлісу Нарімана Джеляла. «Ми очікуємо якнайшвидшого звільнення всіх наших кримськотатарських співвітчизників, у тому числі братів Асана та Азіза Ахметових», - сказав Ердоган.

На завершення виступу президент Туреччини висловив сподівання, що робота в рамках Кримської платформи стане вагомим вкладом у міжнародні зусилля «із забезпечення миру в Криму, в Україні та регіоні загалом».

Глава держави з повагою вшанував пам'ять жертв депортації кримськотатарського народу.

Кримська платформа – ініційований Україною міжнародний координаційний механізм для повернення питання Криму до порядку денного, захисту прав людини в Криму та сприяння деокупації півострова, зміцнення європейської та глобальної безпеки.

Офіційно започаткована на установчому саміті в Києві 23 серпня 2021 року, Кримська платформа діє на постійній основі, зокрема в Києві працює її офіс.(За Вікіпедією).

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: