ліліпутін планував новий голодомор в Україні. Триває міжнародне слідство

ПЕРЕКЛАДИ 17.11.2023 Коментарі 0

На додачу до одного воєнного злочину — незаконної депортації українських дітей з окупованих територій, ліліпутін може отримати звинувачення у ще одній не менш гучній справі. Експерти з прав людини та міжнародні юристи зібрали докази, які свідчать: росія розпочала підготовку чергового голодомору в Україні ще до повномасштабного вторгнення, повідомляє The Independent.

За даними британського видання, рашисти активно готувалися до викрадення запасів українського зерна, що мало б позбавити населення продовольства. Зокрема, московитський оборонний підрядник проводив низку специфічних закупівель, що свідчить про наміри москви вкрасти величезну кількість зерна з України. При чому ця підготовка розпочалася принаймні за кілька місяців до того, як бункерний дід наказав розпочати т.зв. «спєцопєрацию».

«Коли 24 лютого 2022 року російські танки перетнули кордон, вони навмисно спочатку націлилися на райони, багаті на зерно, та на інфраструктуру виробництва продовольства», - повідомляється в новому звіті міжнародної юридичної фірми з прав людини Global Rights Compliance.

GRC з'ясувала, що ще в грудні 2021 року російський оборонний підрядник почав закуповувати вантажівки для перевезення зерна, а також три 170-метрові суховантажні судна, що свідчить про попереднє планування пограбування українських продовольчих ресурсів «у безпрецедентних масштабах».

І вже менш як за тиждень після вторгнення росія почала захоплювати українські ферми, де викрадала по 12 000 тонн зерна на день.

Докази «скоординованого рівня попереднього планування» будуть надані Міжнародному кримінальному суду. GRC сподівається, що це призведе до першого міжнародного переслідування проти кремлівського карлика за воєнний злочин голоду як методу ведення війни.

Дуже ймовірно, що росію визнають винною, вважає Катріона Мердок, партнерка Global Rights Compliance. І якщо це станеться, ліліпутін може отримати ще один ордер на арешт Міжнародним кримінальним судом – на додачу до того, який було видано в березні цього року за незаконну депортацію дітей з тимчасово окупованих українських територій.

«росія не лише застосувала багатосторонній підхід, взявши в облогу цивільне населення, зруйнувавши критично важливу інфраструктуру, але й заздалегідь спланувала захоплення та пограбування сільськогосподарської продукції за підступним планом. Москва спровокувала глобальну продовольчу кризу і застосувала атаки на сільськогосподарський сектор України як тактику ведення війни», - наголосила Мердок в інтерв’ю The Independent.

Вартість вкраденого в Україні зерна наразі оцінюється в 1 млрд доларів на рік. Кілька приватних українських зернових компаній були примусово включені до складу російського державного оператора, повідомили в GRC.

Окрім українців, військова агресія Росії вплинула на мільйони людей у всьому світі, посиливши глобальну продовольчу небезпеку, оскільки Україна до повномасштабної війни була одним з найбільших у світі виробників пшениці.

На супутникових знімках, якими з The Independent поділилася GRC, видно зерновози на об'єкті в Мелітополі - з номерними знаками, зареєстрованими в тимчасово окупованому Криму. На інших знімках видно, як ешелони з вагонів із написом «зерно» виїжджають із залізничного вокзалу тимчасово окупованого Бердянська.

У GRC також звернули увагу на оголошення про роботу, які публікувалися в рф: вони свідчать про те, що путінський уряд шукав водіїв вантажівок для перевезення величезних обсягів украденого продовольства.

Розслідування крадіжок зерна тривало до серпня 2023 року.

У GRC заявили, що хоча з того часу росія більше не захопила жодної української території, багатої на зерно, вона все ще контролює весь Кримський півострів — один з основних регіонів, з якого зерно транспортується морем до росії та за кордон.

Старший юрист GRC Юсуф Саєд Хан назвав використання Росією зернової промисловості України як «безпрецедентної зброї у сучасній історії».

The Independent також зазначає, що зараз росія звертається до ООН та до світових держав з проханням послабити пов'язані з війною санкції – щоби мати змогу відновити експорт українського зерна з тимчасово окупованої території в країни, що розвиваються і які найбільше постраждали від продовольчої кризи. Пропозиція зерна дружнім третім країнам також була частиною невдалої спроби ліліпутіна повернутися до Ради ООН з прав людини.

«росія робить це, щоби представити себе як законну владу на українській території, що, у свою чергу, також послаблює національну економіку України», - цитує видання старшого юриста GRC Юсуфа Хана.

У вересні розслідування на цю тему також опублікувала британська The Guardian. «Росіяни перетворювали їжу на зброю в три етапи: перерізали постачання під час облоги українських міст, умисно знищували запаси їжі та води по всій країні та обмежували експорт українського продовольства за кордон. Юристи-правозахисники у співпраці з українською прокуратурою збирають докази, що росія навмисно намагалася спричинити голод і використовувала його як зброю під час війни проти України. Зібране досьє передадуть до Міжнародного кримінального суду», - повідомило видання.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: