ЄС передав Україні бойових собак-саперів

НОВИНИ 17.11.2023 Коментарі 0

Європейський Союз передав другу партію підготовлених собак-саперів для України. Українські кінологи зі Збройних Сил України отримали чотирилапих помічників у Карпатському відділі Прикордонної служби Державної прикордонної служби Республіки Польща у місті Нови Сонч після двотижневого адаптаційного курсу. Собаки проходили навчання у Фінляндії, Бельгії і Люксембурзі під керівництвом інструкторів-кінологів із країн Європейського Союзу.

Про це повідомляє служба зв'язків із громадськістю 143-го об'єднаного навчально-тренувального центру "Поділля" у ТГ-каналі Генерального штабу ЗСУ. 

Своїми враженнями від знайомства з новоприбулою чотирилапою саперкою поділився досвідчений кінолог, майстер-сержант Степан (до цього він працював із двома іншими мінно-розшуковими собаками): 

- Цього разу, як і попереднього, навчання проходили  дев’ять собак-саперів. - За два тижні до передачі усі прибули до Польщі на двотижневий адаптаційний курс. Власне, у перші дні мені в око впала бельгійська вівчарка на кличку Інес. Вона відзначилася високим рівнем мотивації та навичок у пошуку вибухонебезпечних предметів як у приміщенні, так і на відкритому повітрі. Вона настільки вмотивована, що не любить сидіти у вольєрі, весь час прагне працювати. 

Ми обрали один одного фактично одразу, хоча на Інес претендували ще двоє військовослужбовців. До речі, інструктори з ЄС за усім ретельно стежили і теж вирішували, кому і яка собака дістанеться. Вони помітили, що ми з собачкою одразу знайшли спільну мову, тому одноголосно вирішили, що Інес поїде у наш Центр. Уже через 5 днів ми з нею настільки потоваришували, що вона бігла уже не до свого колишнього інструктора, який стояв поруч, а одразу до мене. 

Я підготував Бренда і Байрактара – бельгійських вівчарок. Інес стане третьою моєю помічницею. Кожна собака індивідуальна. Інес, наприклад, сильно мотивована. Коли вона знаходить вибухонебезпечний предмет, відходить на півметра і стоячи завмирає. Інші дві собаки, навпаки, сідають. Інструктори з країн-партнерів НАТО мають дещо інший підхід до навчання, ніж у нас. Але результат маємо один – собаки, підготовлені що у нас, що в ЄС, активно шукають вибухонебезпечні предмети, чим допомагають саперам і роблять свій внесок у нашу перемогу.
  
До речі, під час перебування в Польщі кінологи з ЄС високо оцінили та відзначили професійний підхід до підготовки собак і бойовий досвід українського військовослужбовця. 

А перші дев’ять собак-саперів Україна отримала цього року у березні. Загалом Єврокомісія планує передати Україні до 2025 року 50 спеціально навчених собак та екіпірування для них.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: