Навіщо росія і Китай тягнуть Білорусь у клуб євразійських країн, або Як Бацька буде розвалювати ШОС

ПЕРЕКЛАДИ 03.07.2024 Коментарі 0

Цього тижня клуб євразійських країн, який очолюють Китай і Росія для просування альтернативного світового порядку, збираються знову розширити, цього разу додавши до нього Білорусь –вірного російського союзника, який відкрито підтримав війну Москви проти України.

Про це пише CNN у статті "Щораз більший клуб, очолюваний Сі та Путіним, щоби протистояти США, додає рішучого проросійського члена".

Подаємо переклад статті.

"Очікуване прийняття Білорусі до Шанхайської організації співробітництва (ШОС) на її щорічному саміті лідерів в Астані (Казахстан) є ще одним поштовхом Пекіна та Москви до перетворення угруповання – з регіонального блоку безпеки на геополітичну противагу західним інституціям, що їх очолюють США та їхні союзники.

Білорусь, яка допомогла Росії розпочати вторгнення в Україну у 2022 році, стане останньою авторитарною державою, яка приєднається до клубу після того, як торік повноправним членом ШОС став Іран.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін і президент Росії Володимир Путін прибули до Астани на саміт, який розпочнеться в середу (3 липня), це буде їх друга зустріч цього року. Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді, лідер найбільшої демократії світу, пропускає захід, вказуючи на стурбованість щодо напрямку, в якому рухається ШОС.

Заснована в 2001 році Китаєм, Росією, Казахстаном, Киргизстаном, Таджикистаном і Узбекистаном для боротьби з тероризмом і сприяння безпеці кордонів, ШОС розширилася за останні роки відповідно до спільних прагнень Пекіна і Москви протистояти тому, що вони вважають «гегемонією» США, і щоб змінити форму міжнародної системи на свою користь.

У 2017 році блок зазнав свого першого розширення, привітавши Індію та Пакистан. Після додавання Білорусі він матиме 10 членів, які представляють понад 40% населення світу та приблизно чверть світової економіки. Також є дві держави у ролі спостерігачів, Афганістан і Монголія, і більше як десяток «партнерів щодо діалогу» від М’янми до Туреччини та арабських держав.

Розширення ШОС відбулося після того, як інший блок на чолі з Китаєм і Росією – група великих економік БРІКС –  більш ніж подвоїв своє членство та значно розширив свій глобальний вплив минулого року.

Зростання амбіцій

Оскільки ШОС зростає з міжнародного погляду та набтрає економічної ваги, вона також розширила свої геополітичні амбіції.

Очікуване прийняття Білорусі, яка межує з Європейським Союзом, «справді підкреслює, як змінилася місія ШОС за останні кілька років», — сказала Єва Зайверт, експерт із зовнішньої політики Китаю Інституту вивчення Китаю Меркатора (MERICS) у Берліні.

«На відміну від Ірану від приєднання Білорусі ви не отримаєте нічого схожого на співпрацю в сфері економіки чи безпеки. І тому я стверджую, що це більше геополітичний хід».

Оскільки Росія перебуває на третьому році тяжкої війни проти України, ШОС стала вирішальним дипломатичним шляхом для Путіна, а також платформою для демонстрації того, що він не ізольований на міжнародному рівні. І оскільки відносини Китаю зі США різко погіршилися, Пекін тепер менше стурбований тим, що ШОС називають антизахідною організацією – сприйняття, яке лише поглибилося після вступу Ірану, - сказала Зайверт.

«Вони хочуть, щоб ШОС сприймали як великий блок, який більше не можна ігнорувати», - сказала вона. –  З приєднанням усіх цих країн Китай і Росія хочуть показати, що мають баато прихильників своїх світоглядів».

І в цьому спільному світогляді для США немає місця в Євразії.

Минулого місяця під час зустрічі зі своїм високопоставленим представником міністерства закордонних справ Путін виклав майбутнє бачення «нової системи двосторонніх і багатосторонніх гарантій колективної безпеки в Євразії» за допомогою таких  організацій, як ШОС, а також висловився щодо  довгострокової мети - «поступово згорнути військову присутність зовнішніх сил в євразійському регіоні».

«Під час мого нещодавнього візиту до Китаю президент Сі Цзіньпін і я обговорювали це питання. Було відзначено, що російська пропозиція не є суперечливою, а навпаки, доповнює та узгоджується з основними принципами китайської ініціативи глобальної безпеки», - сказав Путін, який відвідав Пекін у травні.

Неспокій

Це загальне бачення альтернативного майбутнього стане «основним посланням» для Китаю та Росії на цьому саміті ШОС, сказав Бейтс Гілл, старший науковий співробітник Національного бюро досліджень Азії.

Але членство Білорусі також створює великі знаки питання, які висітимуть над організацією, сказав Гілл.

«Це створює всілякі проблеми та нові питання щодо репутації, легітимності та мандату організації, враховуючи характер білоруського режиму, який підтримав грубе порушення Росією міжнародного права та вторгся в Україну», - сказав він.

«Очевидно, що ШОС може терпіти авторитарні режими, але з огляду на мандат організації вона ще більше диверсифікує та розмиває свій початковий фокус, який мав бути зосереджений на Центральній Азії».

Розширення блоку не обійшлося без тертя, зокрема, через визнання запеклих суперників Індії та Пакистану. Водночас напруженість між Пекіном і Нью-Делі також спалахнула в останні роки після смертоносних зіткнень на їх спірному гімалайському кордоні.

Дедалі більша антизахідна орієнтація угруповання після прийняття Ірану, а тепер і Білорусі також викликала занепокоєння серед членів, які хочуть зберегти добрі відносини із Заходом, включаючи колишні радянські держави в Центральній Азії.

«У деяких відношеннях це ставить країни Центральної Азії в дуже незручне становище», - сказав Гілл. «Вони проводять те, що вони називають багатосторонньою дипломатією. Вони не хочуть мати справу лише з однією великою державою, як-от Росія чи Китай».

Гілл, який відвідав Центральну Азію в квітні та травні, сказав, що в регіональних столицях існує двояке ставлення до майбутнього ШОС.

Моді стрибає

Індія теж втрачає інтерес. Минулого року вона фактично прийняла саміт, але була така домовленість, яка дозволила Моді уникнути оптики вітання Путіна та Сі в Нью-Делі, оскільки Індія  прагне тісніших зв’язків зі США.

Цього року після третьої поспіль інавгурації індійський лідер пропускає саміт в Астані – незважаючи на повідомлення російських державних ЗМІ про те, що він відвідає Кремль наступного тижня.

«Це говорить нам про те, що він не вважає ШОС найефективнішим каналом для реалізації інтересів Індії в цій частині світу», - сказав Гілл.

Навіть Китай, головний рушій розширення ШОС, шукає більш прямий шлях взаємодії з Центральною Азією – без участі Росії.

Минулого року п’ять лідерів з регіону отримали розкішний прийом на першому саміті Китай - Центральна Азія в китайському місті Сіань, початковій точці стародавнього торговельного Шовкового шляху, який з’єднував імперський Китай з  цивілізаціясми на задіх від нього понад тисячоліття тому. У березні в тому ж місті був створений постійний секретаріат механізму Китай - Центральна Азія.

І хоча Китай і Росія прагнуть представити ШОС як противагу очолюваним США інституціям, вона залишається набагато слабшим і менш згуртованим блоком порівняно з НАТО, Європейським Союзом або країнами Великої сімки.

«Враховуючи розширення членства за допомогою Індії, Пакистану, Ірану та Білорусі, організація буде ще менше схожа на альянс чи згуртоване спільністю угруповання, а більше нагадуватиме стратегічне бачення організації, що мала б представляти щось на кшталт євразійської ідентичності», - сказав Гілл.

Після саміту в Астані Китай має  рік головувати в ШОС.

Зайверт, експерт MERICS, сказала, що Пекін працюватиме над пошуком більшої точки дотику між державами-членами.

«Для Китаю важливо, щоб ШОС не зазнала краху, щоб її сприймали як успішну. Я думаю, що вони також усвідомлюють усі труднощі, пов’язані з усіма цими різними розширеннями», - сказала вона.

«Якщо ШОС продовжуватиме розширюватися – якщо Росія та Китай продовжуватимуть підштовхувати його до розширення – то, я думаю, його регіональне значення справді просто зменшиться».

Фото – путін розмовляє з Сі на саміті ШОС два роки тому в Самарканді, Узбекистан 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: