Зранку аміак – увечері зерно. Як московія знову шантажує світ

АНАЛІТИКА 18.07.2023 Коментарі 0

Чорноморську зернову ініціативу, термін якої сплив 17 липня, москва майже очікувано вирішила не продовжувати. Зачиняється найпотужніший канал експорту українського збіжжя, і московити знову починають загрожувати портам і судноплавству в наших краях. А світові ціни на зерно одразу нервово підскочили. Та чи лише у пшениці тут справа?

Як повідомили рашаЗМІ, «Чорноморська ініціатива» припиняє функціонування з 18 липня, спільний координаційний центр у Стамбулі буде розформований. «росія відкликає гарантії безпеки судноплавства, згортає морський гуманітарний коридор у північно-західній акваторії Чорного моря... росія відновлює режим тимчасово небезпечного району у північно-західній акваторії Чорного моря», - йшлося у повідомленні МЗС імені сумної коняки лаврова. 

Спершу кілька слів про причини.

Отже, не секрет, що в рамках цієї угоди кремль збирався досягти своїх цілей. Йшлося, зокрема, про перепідключення до системи міжнародних переказів SWIFT одного з рашабанків (росільгоспбанку, який раніше від цієї системи відключили через санкції).

Також москва сильно розраховувала на запуск аміакопроводу Тольятті-Одеса, який зупинили із початком повномасштабного вторгнення. Адже в умовах суттєвого скорочення поставок російських нафти і газу до країн Європи бодай експорт аміаку (використовують для виготовлення добрив) міг би добряче компенсувати нафтогазові втрати рашаскарбнички. А враховуючи те, як часто московити згадували про цей аміакопровід, підключали ООН і кілька разів збиралися вийти з зернової угоди, саме на цій трубі їм дуже сильно залежить.

Ну і ще один пунктик, який дуже зручно було витягати для голослівних (адже це не перевіриш) звинувачень України – мовляв, з якихось суден, що йдуть «гуманітарно-зерновим» коридором, по об’єктам рашафлоту, Севастополю та ін. випускали чи то дрони, чи диверсантів.

Нагадаємо, що засновану 22 липня 2022 року Чорноморську зернову ініціативу – домовленість між ООН, Туреччиною з Україною, а також з московією продовжували тричі: у листопаді торік, а також у березні і травні 2023 р. А близько тижня тому ліліпутін заявив, що більше цього не робитиме. Мовляв, йому назустріч не йдуть, то й він із зобов’язань зістрибує.

Європа в шоці

За словами голови Євроради Шарля Мішеля, він «шкодує про сьогоднішню заяву Росії» щодо зупинки угоди. «Це поставить під загрозу продовольчу безпеку та доступ населення всього світу до зерна та добрив», - написав Мішель у своєму Twitter-і.

Його підтримала і президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн: «Я рішуче засуджую цинічний крок росії припинити Чорноморську зернову ініціативу, попри зусилля ООН і Туреччини», - написала вона у Twitter. За її словами, Євросоюз працює над забезпеченням продовольчої безпеки для незахищених верств населення світу: «Маршрутами солідарності» ЄС продовжить вивозити агропродовольчу продукцію з України на світові ринки.

Спробу залагодити справи з рашадиктатором зробив невиправний оптиміст Ердоган: президент Туреччини збирався поговорити телефоном із ліліпутіним про продовження зернової угоди бо вірить, що бункерний дід «теж хоче, щоб цей гуманітарний коридор продовжував функціонувати». Але у путлєра ображено заявили, що контактів з Ердоганом у планах кремлівського карлика поки немає.

Африканська карта

І ліліпутін, і Зеленський у цій ситуації демонструють зацікавлення у постачанні збіжжя небагатим африканським країнам. Бункерний дідок під час нещодавньої розмови з президентом ПАР говорив, буцім «у рамках зернової угоди так і не було виконано її головне завдання з доставки зерна країнам, що потребують, у тому числі й африканських». Але тепер рф готова постачати їм стільки зерна, скільки потрібно.

Натомість Володимир Зеленський на зустрічі з африканськими журналістами заявив: «Навіть без РФ треба робити все, щоб ми могли використовувати цей чорноморський коридор. Ми не боїмося. До нас звернулися компанії, які є власниками кораблів. Вони сказали, що вони готові, якщо Україна відпустить, а Туреччина буде пропускати, то всі готові продовжувати постачання зерна».

До чого готуються рашисти

Офіційно московити виклали свою позицію в заяві свого «конячого» МЗСу: «Якщо у західних столицях реально цінують «чорноморську ініціативу», то нехай серйозно замисляться над виконанням своїх зобов'язань та реальним вилученням з-під санкцій російських добрив та продовольства. Тільки при отриманні конкретних результатів, а не обіцянок та запевнень, росія буде готова розглянути відновлення «угоди».

А неофіційно «риску» підвів один із «ваєнкорів»-рашапропагандистів алєксандр коц: він прогнозує, що зерно з України вивозитимуть суховантажами навіть без узгодження з росією – мовляв, Київ «намагатиметься спровокувати удари по цивільних суднах». Тож «тут напрошується лише одне рішення» – це повне знищення портової інфраструктури, щоб туди ніхто не міг зайти, і ніхто звідти не вийшов.

Спробу рашисти зробили одразу в ніч на 18 липня, обстрілявши вночі Одесу та Миколаїв «калібрами» і «шахедами». Деякі об’єкти навіть пошкодили. Ніби й за обстріл Кримського мосту мстилися, і за «зернову угоду». Хоча насправді результат вийшов такий собі.

Водночас на перспективу деякі «гарячі голови» у москві вже розглядають можливість відновлення «зернового коридору» під військовим захистом конвоїв турецькими ВМС. Тож у такій ситуації вони не виключають і збройного протистояння з Анкарою, при чому разом із союзниками – Тегераном. Мабуть, якось забуваючи, що Туреччина не лише має одну з найпотужніших армій у Європі, але і є членом НАТО, з усіма відповідними наслідками.

Зрештою, ряд експертів вважає, що ліліпутін зараз бавиться в ображену принцесу, хоча насправді намагається виторгувати зняття бодай частини санкцій – бо вже припікає. Як зазначає фінансовий аналітик Віталій Шапран, «економіка бензоколонки» має у червні вперше за три роки дефіцит платіжного балансу (1,4 млрд доларів). Експорт зерна їм потрібен, аби знизити залежність від експорту енергоносіїв, який падає. У цьому році росіянці можуть експортувати 55 млн. тонн зерна, хоча через санкції це зробити буде складно. І продати все в Іран не вийде – там ринок потребує лише 10-12 млн. тонн.

«Росіянам їх морський зерновий експорт потрібний не менше, ніж нам, якщо не більше. […] Але от ключі від зернової угоди залишаються у Туреччини, оскільки якщо вмовляння Ердогана не подіють, то для російських зернових вантажів Середземне море може стати на якійсь час недоступним. Тож тримаємо оборону, ніяких поступок тварюкам. Для України пауза у 1-1,5 місяці з експортом зерна не є катастрофою як такою. За рік дії угоди тільки через порти Україна експортувала більше 30 млн тон зернових, а в 2022 році експортна пауза була в рази довшою за місяць», - переконує Шапран.

Довідка:

Загалом за час роботи «зернового коридору» з початку серпня 2022 року з України було експортовано 32,75 млн тонн агропродукції, зокрема 16,84 млн тонн кукурудзи, 8,91 млн тонн пшениці, 1,86 млн тонн шроту соняшника, 1,65 млн тонн соняшникової олії, 1,27 млн тонн ячменю, 0,99 млн тонн ріпаку та 0,80 млн тонн соєвих бобів.

Загалом з українських портів вийшло 1002 судна, зокрема шість у липні, 38 у червні, 33 у травні, 64 у квітні, тоді як пік було зафіксовано у вересні-жовтні минулого року - відповідно 178 та 180 суден. Водночас з початку травня із «зернової угоди» через позицію російської сторони виключено найбільш глибоководний український порт «Південний».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: