Зеленського закликають звільнити Україну від «русского міра»

НОВИНИ 19.07.2022 Коментарі 0

Захистити культурно-інформаційний простір від російської агресії і звільнити його від впливів «русского міра». Таке відкрите звернення до Президента України Володимира Зеленського поширили представники видавництв і книгарень.

Адже в умовах війни з Росією «всі сфери соціально-економічного та культурного життя є полем бою за нашу свободу».

Автори звернення нагадали, що минає місяць відколи 19 червня Верховна Рада України ухвалила Закон № 2309-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України».

Співавторами документу стали понад 50 депутатів включно з Головою Верховної Ради і його заступниками. За нього проголосувало 306 народних депутатів – «жоден не голосував проти та не утримався».

Згідно з ч. 3 ст. 94 Конституції України, не підписаний протягом 15 днів Закон «вважається схваленим Президентом України та має бути підписаний і офіційно оприлюднений». Проте Президент його дотепер не підписав, попри суспільну важливість і одностайну підтримку парламентом.

Автори звернення вважають, що «Закон дозволяє не лише перекрити ввезення видавничої продукції з Росії і Білорусі, а й припинити поширення вже ввезених із Росії книг, створити надійний заслін на шляху пропагандистської антиукраїнської літератури з будь-якої держави, а також видання і поширення творів громадян-держави агресора. При цьому останнє стосується саме громадян Російської Федерації, а не давніших творів російської літератури».

У заклику також спростовано тези російської пропаганди про буцім обмеження видання і розповсюдження в Україні книжок з оригінальними творами російською чи будь-якою іншою мовами.

Адже перекладну літературу видаватимуть і розповсюджуватимуть у перекладі саме українською мовою, або ж будь-якою з мов ЄС чи корінних народів України.

«Ця норма ухваленого Закону надзвичайно важлива для нейтралізації спроб Росії захопити український книжковий ринок зсередини, заповнивши його через свої проксі-видавництва російськими перекладами зарубіжної літератури. Таким чином Закон дозволяє використати історичний шанс для постання самодостатнього українського книжкового ринку, незалежного від Москви, створити сприятливі умови для розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження», - йдеться у зверненні.

Відкритий заклик підписали:

Олександр Красовицький, головний редактор видавництва «Фоліо»;

Антон Мартинов, директор видавництва «Лабораторія»;

Юлія Шаволіна, виконавчий директор мережі «Книгарня Є»;

Іван Малкович, директор видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»;

Юлія Орлова, генеральна директорка видавництва «Віват»;

Мар’яна Савка, співзасновниця і головна редакторка «Видавництва Старого Лева»;

Іван Богдан, генеральний директор Yakaboo.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: