Забути про хорватські курорти: президент Хорватії знову зробив антиукраїнську заяву

ПЕРЕКЛАДИ 01.06.2023 Коментарі 0

Проросійський президент Хорватії Зоран Міланович знову зробив антиукраїнську заяву. Він казав, що гасло "Слава Україні" таке ж саме, як і гасло хорватських усташів – радикальне праве угруповання, що діяло в Хорватії під час Другої світової війни.

Про це пише хорватське видання N1.

Отже, президент Республіки Хорватії Зоран Міланович взяв участь у церемонії вручення громадських нагород міста Загреба заслуженим особам та установам.

На вигук «Слава Україні» він зазначив: «Я борюся, як Ісус, щоби відкинути такі гасла, як «За дім готові» (привітання хорватських усташів). Якщо ви цього не зрозуміли, я не можу вас перевиховати. Але немає різниці між «За дім готові» і «Слава Україні». Це крик найрадикальніших шовіністів Західної України, які співпрацювали з нацистами і вбивали тисячі євреїв, поляків... Я не хочу цього чути в Хорватії. Мене не цікавить те, що якісь керівники на це підсіли. Нехай придумають інше привітання. Нехай приберуть (зі своєї риторики) Росію і Україну. Київ далеко, Москва – ще далі».

«Слава Україні!» – українське вітання, національне гасло. З'явилося на початку ХХ століття у різних варіаціях. Набуло поширення серед українців під час Української революції (1918-1921). Стало гаслом українських націоналістів та борців за незалежність України. У 1920-1930-их роках було звичним на Заході України та українській діаспорі. У великій Україні відродилося після проголошення незалежності України (1991). Набуло популярності під час Євромайдану (2013) та російсько-української війни (з 2014). З 2018 року – військове вітання у Збройних Силах України та в Національній поліції. (За Вікіпедією).

Також додамо, що гасло "Слава Україні" (та відповідь "По всій землі слава"), як стверджують дослідники, існує щонайменше з ХІХ століття.

Зокрема, вислів «Слава України» вживають щонайменше від часів Тараса Шевченка. Уперше згадано його в рукописі вірша «До Основ'яненка» від грудня 1839 року.

Водночас нагадаємо, що раніше президент Хорватії заявляв, що Крим ніколи більше не буде українською територією. Також Міланович говорив, що Хорватії не слід надавати військову допомогу Україні, а відправка західних танків Києву тільки затягне війну. 

Президент Хорватії й раніше неодноразово робив проросійські заяви. Приміром, у січні він закликав не порівнювати ситуацію Косова з нексією Криму, заявивши, що Крим ніколи більше не буде українською територією.

Також Міланович заявляв, що Хорватії не слід надавати військову допомогу Україні.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: