З 1 квітня – нові правила ввезення «гуманітарки»

НОВИНИ 27.03.2024 Коментарі 0

Завозити гуманітарну допомогу в Україну з 1 квітня можна буде лише через автоматизовану систему реєстрації гумдопомоги. Її тестування тривало з 1 грудня 2023 року.

«Паралельно ми дали можливість скористатися і паперовими деклараціями. І з 1 квітня паперові декларації припиняють своє існування. Вся робота, яка здійснюватиметься навколо завезення гуманітарної допомоги, буде автоматичною за допомогою нашої  системи», - повідомила під час брифінгу міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, -  передає Інтерфакс-Україна.

За словами заступника міністра соцполітики Назара Танасишина, ввезення гумдопомоги через автоматизовану систему проходитиме так само, як і в період пілотного тестування.

У вересні 2023 року Мінсоцполітики повідомило про зміну правила ввезення та обліку гуманітарної допомоги з 1 грудня 2023 року. Організації, які мають намір ввезти гумдопомогу, зможуть зареєструватися за допомогою вебплатформи «Автоматизована система реєстрації гуманітарної допомоги», далі - авторизуватися на сайті, сформувати й подати декларацію, яка шляхом інформаційного обміну буде направлятися на митницю.

У листопаді 2023 року Кабмін продовжив можливість використання паперових декларацій для ввезення гумдопомоги в Україну до 1 квітня 2024 року.

А вже 14 лютого 2024 року міністр соціальної політики Оксана Жолнович заявила, що Автоматизована система реєстрації гуманітарної допомоги за перші два місяці роботи довела свою ефективність.

В офіційному реєстрі кількість отримувачів гуманітарної допомоги збільшилася з однієї тисячі (станом на 1 грудня) до 8 тис. різноманітних організацій, повідомила Жолнович. «Це ті суб'єкти, які отримують таку допомогу від міжнародних організацій і роздають її безпосередньо громадянам», - зазначила пані міністр. За час пілотної роботи електронної системи нею скористалися понад 12 тис. разів.

Серед іншого система дає змогу аналізувати, що саме завозять в Україну як гуманітарну допомогу. Зокрема, за чотири місяці 19% становили продукти харчування, 11% - санітарно-гігієнічні засоби, 11% - медичні засоби, 10% - технічні засоби, 9% - одяг і взуття, 9% - транспорт і 23% - інше.

До речі, за минулий рік в Україні зареєстрували 208 кримінальних проваджень за фактами незаконного використання гуманітарної допомоги з метою отримання прибутку, також 50 особам повідомили про підозру у незаконному використанні з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги. 

Фото: Depositphotos

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: