Європа поволі прокидається та готується до війни

НОВИНИ 18.04.2024 Коментарі 0

Схоже, заявам лукашенка та путіна про «ми ні на кого нє сабіраємса нападать» у Європі не дуже вірять – звідти щораз гучніше лунають заклики допомагати Україні та посилювати свої оборонні можливості.

Після учорашнього російського удару по Чернігову, внаслідок якого загинули 18 людей і 78 людей постраждали, міністерка закордонних справ Німеччина Анналена Бербок та міністр оборони Борис Пісторіус розіслали термінові листи до союзників із проханням щонайшвидше надати Україні засоби протиповітряної оборони.

Німеччина, пропри боязнь федерального канцлера роздратувати путіна постачання ракет Taurus, стає локомотивом ЄС у підтримці України.

У першому кварталі 2024-го року експорт озброєння з Німеччини сягнув 72% від загальної цифри на суму приблизно 3,5 мільярда євро.

Берлін власним прикладом показує, як потрібно діяти, оголосивши минулого тижня про надання Києву ЗРК Patriot – загалом третього за ліком (усього у Німеччині їх було 12).

Міністр оборони Борис Пісторіус, схоже, усвідомив, з ким Україна та цивілізований світ має справу. Днями він порівняв путіна з Гітлером, а його загарбницьку війну проти України – із анексією Чехословаччини 1938 року.

Пісторіус переконаний, що Європа має підготуватися до протистояння з росією. За його словами, «путін не зупиниться, коли закінчиться війна проти України… так само чітко, як Гітлер, який завжди говорив, що не зупиниться».

Слова німецького міністра пролунали під час презентації біографії британського прем’єр-міністра Великобританії Вінстона Черчилля. Останнього Пісторіус охарактеризував як сильного лідера з чітким баченням у важкі часи.

Змінив риторику і президент Франції Еммануель Макрон, який від телефонних розмов з путіним еволюціонував до ідеї відправити французькі війська на захист України.

Найпотужніші країни ЄС підтримують  і словом, і ділом їх менші партнери – не настільки масштабно, та все ж, у сукупності, ефективно. Нідерланди, Польща, Данія, Італія, Швеція, Норвегія, Чехія, країни Балтії. Окремішньо у цьому списку Великобританія.

Так, очільниця уряду Естонії Кая Каллас у соцмережі Х закликала збільшити оборонну промисловість і витрати через реальну загроз, від якої потрібно захищатися.

«Європа переживає критичний момент, який визначатиме наше майбутнє на десятиліття… Я вірю, що за наявності належної рішучості та об’єднаних зусиль ми зможемо досягти успіху», - вважає політикиня.

Щоденні терористичні атаки росії по мирних українцях та інфраструктурі, що тримають понад два роки, змушують дедалі більше європейців покидати психолочну зону комфорту та замислитися над майбутнім. Не так України, як своїм. 

На фото з відкритих джерел: кадр із навчань Eager Leopard у Литві, що тривали у першій половині квітня

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: