Корупція в Україні – топ-тема для рашистських маніпуляцій

НОВИНИ 18.04.2024 Коментарі 0

Аналіз більш як 130 тисяч повідомлень в українському сегменті інтернету та соцмережах за ІІ півріччя 2023 року виявив 86 значущих інформаційних інцидентів, що мають ознаки інформаційної операції. Такі дані оприлюднили автори дослідження «Виявлення та аналіз російських інформаційних загроз на тему корупції в українському медіапросторі».

Дослідження проводили експерти Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП та аналітичної компанії Osavul. А результати представили 17 квітня у Києві – про це пише «Детектор медіа».

До числа джерел, які писали в цей період про корупцію в Україні, потрапили 418 ресурсів, які раніше вже були задіяні в інформаційних операціях, а також 462 джерела, афілійованих з росією. Крім цього, програмне забезпечення Osavul виявило 223 джерела-бота.

Дослідники звернули увагу на велику кількість джерел із нетиповою поведінкою – вони або мають неадекватну кількість переглядів і підписників відносно кількості реакцій, або вони поширюють схожий пропагандистський контент. Також це величезні мережі російських джерел, які позиціонують себе як українські.

За результатами аналізу було встановлено сім основних наративів, які просувала роспропаганда. Серед них теза про «тотальну корумпованість» України, твердження про те, що Президент України «пов'язаний із корупцією», а також заклики до повалення влади через її корумпованість.

За висновком аналітиків, для створення загрозливих інцидентів та їх просування були використані вісім тактик. Ідеться, зокрема, про:

  • використання джерел, що видають себе за українські;
  • скоординоване поширення ідентичних або подібних постів та коментарів у соцмережах;
  • поширення фейків;
  • культивування теорій змови;
  • перекручування початкової інформації;
  • використання маніпулятивних і узагальнюючих формулювань; посилання на заяви третіх осіб для надання твердженням авторитетності;
  • подання фактів боротьби з корупцією як свідчення її високого рівня.

Як свідчать дані останніх досліджень громадської думки в Україні, корупція та війна залишаються для українців головними проблемами. Рашистам про це відомо, і вони намагаються ці теми максимально використати у своїх інформаційних операціях, зазначила директорка Департаменту інформаційної політики та інформаційної безпеки Міністерства культури та інформаційної політики Ганна Красноступ.

«Живильною основою для поширення дезінформаційних наративів традиційно є найбільш гострі точки суспільного розколу, точки напруги, найбільш вкорінені глибокі проблеми, які збурюють суспільство і розʼєднують його. Тому корупція є ідеальною темою для дезінформації. У сприйнятті українців корупція — це не лише правопорушення, це — і про низьку управлінську якість, і про відчуженість держави і суспільства, про поділ на чужих і своїх у межах однієї спільноти. У логіці пропаганди, якщо корупція турбує українців більше за війну, то її носії — державна влада, публічні посадовці — страшніші за ворога. Отже, треба направити суспільну енергію не проти ворога, а проти власної держави», - вважає керівник відділу координації державної інформаційної політики із запобігання корупції НАЗК Павло Бульдович.  

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: