Які ворожі онлайн-навігатори слід видалити зі смартфонів

НОВИНИ 02.03.2022 Коментарі 0

Усі ми звикли користуватися сучасними гаджетами, зокрема їх навігаційними аплікаціями. Звикли настільки, що вже навіть важко уявити собі без них існування чи не кожного українця. Щоправда, мало хто замислюється над тим, з якими ризиками ми можемо зіштовхнутися, використовуючи не зовсім ті програми. Особливо зараз, під час війни, коли орди свинособак з півночі та сходу вдерлися в нашу державу і бомблять наші міста і села.

Особливо важливими в цей воєнний час є саме навігаційні аплікації. Адже багато ще досі популярних серед українців навігаторів в смартфонах є ті програми, які розроблені у ворога – в Російській Федерації.

Вони належать російським компаніям, які можуть використовувати ваше місцезнаходження у воєнних цілях.

Автомобільний портал Auto24 наголошує:

«Щоб не стати мішенню для ворога, треба видалити зі своїх смартфонів навігаційні пристрої, які розроблені в Росії. Багато з них належать державним корпораціям РФ та контролюються ФСБ та армією. Не виключено, що дані про геолокацію їх користувачів можуть використовуватись для наведення військової техніки на українські об'єкти, де скупчено багато людей. Тож важливо видалити ці програми зі своїх смартфонів та в жодному разі не використовувати їх».

Автопортал подає список ворожих навігаторів:

  • Яndex карти та навігатор. Контролюється силовиками агресора.
  • 2GIS. Належить ворожому Сбербанку та використовується в його сервісах.
  • MAPS.ME. Належала інформаційному холдингу Mail.ru, але нещодавно була продана іншій маловідомій компанії.
  • Navitel. Належить російському "Центру навігаційних технологій"

Для прикладу, абсолютна більшість з тих десятків тисяч мешканців, які тікають від війни на Західну Україну і за кордон, у власних авто використовують Яndex карти у якості навігатора.

Натомість цим навігаційним програмам можна довіряти:

  • Google Maps – належить американському холдингу Alphabet.
  • TomTom – нідерландська компанія, добре відома в Європі.
  • WAZE – створений в Ізраїлі, зараз належить Google
  • Apple карти – працюють в смартфонах американської компанії Apple.

Авторесурс також наголошує, що окрім навігаторів, українські автовласники використовують кілька автомобільних охоронних систем, які створені у РФ та мають сервіси відслідковування в Московії – Pandora, Pandect, Starline.

«Такі автомобілі легко відслідковуються з ворожої території, ця інформація теж може бути використана як завгодно. Щоб ваше авто з такою сигналізацією не стало ціллю ворогів, рекомендуємо вимкнути відстеження автомобіля (якщо це можливо) або й зовсім від’єднати їх від живлення», - йдеться у повідомленні.

Ілюстративне фото: колаж

 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: