Які фальшиві банкноти найчастіше виявляють в Україні

Економіка 04.03.2024 Коментарі 0

Нацбанк прозвітував про вилучені за минулий рік підроблені купюри національної та іноземної валюти та підбив певні підсумки. Виявляється, що з гривневих номіналів найчастіше вилучали не найкрупніші, а 200-гривневі банкноти.

Як повідомляє НБУ в дописі на своїй сторінці у Facebook,

Загалом кількість виявлених підробок у 2023 році залишалася невеликою як серед гривні, та і у валюти. Торік на 1 млн шт. справжніх банкнот нашої національної валюти припадало близько 2,1 підроблених банкноти (для порівняння, у 2022-му – близько 2,2 банкноти).

Водночас за минулий рік в Україні вилучили з обігу менше ніж сімсот підроблених банкнот іноземної валюти (у 2022 році – близько шестисот). При чому 97% фальшивок – це американські долари, тоді як євро склали лише 3% підробок.

Щодо номіналів, які полюбляють фальшивомонетники, то пальму першості у гривні вже певний час утримує «Леся» - 200-гривнева купюра, на якій зображена поетеса Леся Українка. Її частка – це 61% від загальної кількості вилучених підробок та 41% від їхньої загальної суми.

Далі йде Сковорода – 500 грн: це 24% усіх гривневих підробок та 41% їх суми. Трійку лідерів замикає Шевченко (100 грн) – це 8% та 3% відповідно. Решта банкнот загалом складають лише 7% фальшивок.

Що стосується валюти, то в лідерах, як мабуть і в усьому світі, є 100-доларова купюра: 92% від загальної кількості вилучених підробок долара, тоді як 50-доларові банкноти – це лише 7%.

При цьому у євросегменті ситуація дещо інша: в лідерах банкноти у 50 та 200 євро (39% та 30% від загальної кількості вилучених підробок євровалюти).

До слова, у Європі ситуація суттєво складніша: так за даними ЄЦБ, там на 1 млн справжніх банкнот євро припадає близько 16 штук «намальованих» (рік перед тим – 13 купюр).

Фото: з відкритих джерел

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: