Режим лукашенка придумує нові способи «покарання» опонентів, які придумують способи скинути диктатора

АНАЛІТИКА 15.12.2022 Коментарі 0

Палата представників Національних зборів у двох читаннях ухвалила законопроект про зміну закону «Про громадянство Республіки Білорусь». Згідно з ним, диктаторський режим лукашенка зможе позбавляти громадянства білорусів навіть за однією із 55-ти статтей кримінального кодексу. Законодавче нововведення стосується навіть тих білорусів, які перебувають за межами своєї країни. А таких тепер декілька сотень тисяч.

«Серед цих статей – розпалювання ворожнечі (стаття 130 КК), найманство (стаття 133 КК), акт тероризму (стаття 289 КК), створення екстремістського формування чи участь у ньому (стаття 361 КК) та інші. Раніше громадянство могли втратити лише ті, хто отримав його не за народженням і був засуджений за однією із 24-ох зазначених у законі «екстремістських» статей. У законопроекті закріплюється зобов'язання повідомляти МЗС або МВС про отримання посвідки на проживання, громадянства або «іншого документа іноземної держави, що дає право на пільги та інші переваги». У законопроекті перераховано 55 статей КК, засуджених за якими депутати пропонують позбавляти білоруського громадянства», - йдеться на сайті mediazona.by.

Рішення режиму лукашенка юристка Офісу Тихановської Христина Ріхтер про позбавлення білоруського громадянства назвала таким, що суперечить конституції Білорусі. А його основною метою є можливість режиму позбавляти громадянства з політичних мотивів тих білорусів і білорусок, до яких не зможе дістатися абсолютно сліпа білоруська Феміда.

«Законопроект, ухвалений сьогодні одразу у двох читаннях Палатою представників Національних зборів Республіки Білорусь, суперечить ст. 10 Конституції. Також він суперечить міжнародним зобов'язанням Республіки Білорусь, зокрема пункту 2 статті 15 Загальної декларації прав людини ООН. Більш того, Конституційний Суд Республіки Білорусь, даючи конституційну оцінку попереднім поправкам до Закону «Про громадянство Республіки Білорусь», підтвердив відданість захисту права на громадянство, отримане за народженням», - цитує юристку телеграм-канал Світлани Тихановської.

Зважаючи на те, що справи росії у війні проти України із дня у день стають усе гіршими, лукашенко услід за путіним копіює способи покарання опонентів і боротьбу з вільнодумством.

Цю тезу підтверджує і дослідження робочої групи «Платформа громадянської солідарності з протидії тортурам» у третьому «Індексі тортур». Інформацію про це на своєму сайті поширила правозахисна організація «Вясна».

«До початку 2022 року суспільно-політична ситуація в Білорусі була наслідком глибокої кризи прав людини. Не вщухають репресії, що розпочалися після президентських виборів у серпні 2020 року проти прихильників демократичних реформ. Білоруська влада свідомо поглиблює кризу прав людини, систематично та повсюдно придушуючи громадську активність не тільки для зміцнення і збереження своєї влади, але й для створення умов для присутності російських військ на території Білорусі та використання білоруської території як плацдарму для військових дій. Ситуація із правами людини, в тому числі у сфері протидії катуванням та іншим забороненим формам, значно погіршується, не виявляючи жодної тенденції до зменшення масштабів репресій, не кажучи вже про розбудову будь-яких нових ініціатив і механізмів у сфері запобігання катуванням», - йдеться у тексті.

Далі згруповано та наведено перелік свавільних способів режиму лукашенка для придушення «інакомислячих».

  • Результатом кризи прав людини в Білорусі стала безпрецедентна кількість випадків кримінального переслідування за протестну діяльність;
  • Повсюдне нехтування правопорядком з боку правоохоронних структур створило ситуацію глибокої правової кризи. Затриманих часто піддають тортурам;
  • Затриманих за адміністративними справами утримують у максимально суворих умовах: без спальних засобів і речей першої необхідності, у переповнених камерах, наражаючись на ризик зараження COVID-19 і паразитарними захворюваннями;
  • Багатьох із свавільно засуджених звинувачують у дисциплінарних порушеннях, потім переводять до більш суворих виправних установ, продовжують термін ув'язнення;
  • Судові засідання часто проводять у закритому або фактично закритому форматі (на території виправних установ, відділів міліції) без належних процесуальних підстав для обмеження принципу гласності;
  • Продовжуються напади на адвокатів у зв’язку з їхньою професійною діяльністю, посилюється і без того надмірна залежність адвокатської спільноти від міністерства юстиції. Усі правозахисні організації ліквідовані. Загалом ліквідовано або перебувають у стадії ліквідації понад 700 громадських організацій;
  • Хвилю протестів наприкінці лютого 2022 року, спричинену проведенням референдуму з питання про внесення змін до Конституції та військовою агресією РФ, у тому числі з території Білорусі та з використанням її військово-транспортної інфраструктури, було придушено застосування владою актів жорстокості та тортур;
  • Влада не розслідувала жодного випадку смерті у зв'язку з придушенням протестів у колонії, катуваннями та жорстоким поводженням.

На цьому тлі спроби роз’єднаних демократичних білоруських сил, які перебувають за межами країни, є малодієвими. Здебільшого усе поки що зводиться до проведення зустрічей, обговорень, інформаційної діяльності, заяв і декларацій.

Найсвіжішу з них опублікував цього разу білоруський полк «Пагоня» у своєму ТГ-каналі.  Її лейтмотив – визволення Білорусі.

Серед іншого – повернення редакції Конституції РБ 1994 року, співпраця з Литвою, Польщею та Україною, вступ до ЄС, білоруська мова – єдина державна, дерадянізація, декомунізація та дерусифікація, окрема церква (вихід із російського православ’я), люстрація.

Проте нечисельна присутність білоруських добровольців у складі Збройних Сил України також свідчить про неготовність здорової частини білоруського суспільства зі зброєю захистити майбутнє своєї країни.

Спроби достукатися медійним способом до умів і сердець білорусів в окупації навряд чи можна вважати успішними. Схоже, що білорусько-російське поле пропаганди й інформаційне демократичне поле білоруських ЗМІ надійно розділене межею, яку перетинають одиниці.

Наразі чи не основною думкою у середовищі білоруських демсил є перемога України у війні з росією. Але у цьому випадку немає певності, що лукашенко одразу зречеться влади. Невизначеною є і офіційна позиція Києва щодо самого диктатора та білоруських демократичних сил – контакти відбуваються переважно на горизонтальних рівнях. Словом, запитань, як завше, більше, ніж підготовлених для реалізації планів і людей, готових їх втілювати.

Ілюстрація cartoonmovement.com

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: