Як росія розхитує Чехію з використанням проросійських агентів

АНАЛІТИКА 08.11.2022 Коментарі 0

Практику організації протестів у країнах Європи росія не припиняє. Перша велика хвиля протестів відбулася на початку осені. Повторна – через неповних два місяці. Кремль має традиційно сильні позиції для розпалювання вогнищ соціальної нестабільності в Німеччині, Франції, Італії, Чехії, Молдові й деяких інших країнах. Основним подразником є соціальні питання, чутливі для звиклих до благополуччя і стабільності європейців.

На прикладі Чехії можна простежити, як росія намагається (на щастя, безуспішно) розхитати суспільство і витиснути для себе хоч якусь вигоду. Наприкінці жовтня декілька десятків тисяч чехів вийшли на вулиці Праги з вимогою усунути чинний уряд.

Як зазначають в антифейковому проєкті «НотаЄнота», 28 жовтня це була третя демонстрація за останні два місяці. Мітинги організовують ультраправі, Комуністична партія та маргінальні групи. Хоча організатори називали цифру 100 тисяч учасників, а російські медіа це радісно розганяли, за словами очевидців акція була найслабшою: не більше 10-20 тисяч осіб.

Серед вимог протестувальників – початок переговорів з рф про закупівлю газу. Для цього потрібно зняти санкції з російської федерації та не надавати зброю Україні. Ще один пункт – статус нейтралітету Чехії (вихід з НАТО та ЄС).

«Більшою мірою мітингувальників хвилюють саме соціально-економічні наслідки енергетичної кризи. Чеський уряд уже вжив заходів: обмежив ціни на енергоносії й запустив широку підтримку сімей та окремих осіб, які переживають складні часи через зростання вартості газу. Утім, Громадянська демократична партія, що має більшість у парламенті, стрімко втрачає лідерство за рейтингами. Цим успішно користуються популісти, які запаковують у гарну обгортку спроби достроково розпочати вибори й підіграти кремлю, поширюючи російські наративи», - йдеться у тексті.

Під час мітингу лунали тези про росію, яка «не ворог Чехії», а війну припинити легко – потрібно перестати стріляти.

Як стверджує «НотаЄнота», очільники демонстрації пов’язані з кремлем.

Наприклад, один із організаторів акцій протестів Ладислав Врабель є палким шанувальником путіна. Він відкрито виступав за необхідність поїхати до москви й укласти газові домовленості. Також неодноразово давав інтерв’ю «Спутніку», що входить у головну пропагандистську російську державну міжнародну телевізійну мережа новин RT. Радів фейковим референдумам на тимчасово окупованих росією українських територіях. До зйомок протестів залучили чеського відеооператора Жарко Йовановіча, який працював на телеканалі російської армії «Звєзда».

Насправді ж цілісна картина в чеському суспільстві не є такою сумною, як може здатися з вищеописаного.

«Міністр оборони України Олексій Резніков анонсував понад 50 проєктів за участю Чехії для зміцнення української армії. Крім того, за результатами опитування, яке провела чеська агенція досліджень «Фокус», 8 з 10 чехів не підтримують російського вторгнення в Україну, а празькі площі вкотре збирають більшу кількість демонстрантів на противагу проросійським мітингам», - зазначає автор тексту.

Буквально через два дні – 30 жовтня, на вулиці Праги вийшло набагато більша кількість людей на підтримку України під гаслом «Чехія не боїться».

Попри непросту ситуацію з енергоносіями, учасники акції показали, що чехи готові перезимувати і без російського газу.

Як повідомляє Reuters, десятки тисяч чехів вийшли під прапорами Чехії, США, НАТО й України.

Захід організувала група Million Moments for Democracy.

Під час демонстрації до присутніх по відео звернулася дружина Президента України.

«Ми не дамо росії затягнути ні нас, ні весь світ у темряву. Темрява ніколи не переможе. Поки люди не заплющують очі на війну, наше світло ніколи не згасне», – цитує агенція Олену Зеленську.

До слова, днями чеський парламент визнав путінську росію терористичною державою, а чеський уряд, очолюваний прем'єр-міністром Петром Фіалою, підтримав санкції ЄС проти Росії і зайняв жорстку позицію щодо вторгнення Москви до України. Уряд також вжив низку заходів для зменшення навантаження через енергетичну кризу. Зокрема, фінансову допомогу для компаній та обмеження цін на електроенергію для домогосподарств.

Фото з FB Milion chvilek pro demokracii

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: