Битва за Грузію: усе ще попереду

НОВИНИ 09.07.2024 Коментарі 0

У Європейському Союзі вирішили припинити процес вступу Грузії до євроспільноти. Про це повідомив посол ЄС у Грузії Павло Герчинський.

«Мені шкода це говорити, але лідери країн ЄС вирішили зупинити процес вступу Грузії до ЄС. Наміри нинішнього уряду Грузії незрозумілі для лідерів Євросоюзу», - цитує посла DW, сказані журналістам у Тбілісі у вівторок, 9 липня, під час конференції «Розширення Євросоюзу – геополітична необхідність і подальші кроки для країн-кандидатів до Євросоюзу».

Причиною такого рішення став закон про іноагентів, ухвалений нещодавно у країні парламентом, у якому більшість становлять проросійськи налаштовані депутати. У ЄС також заморозили 30 мільйонів євро, призначених на підтримку держави у сфері оборони.

Тим часом російська пропаганда, посилаючись на службу зовнішньої розвідки росфедерації, запустила в інформаційний простір тему про зміну влади у Грузії.

Мовляв, Вашингтон (як же без нього) націлений змінити владу у Грузії під час парламентських виборів. Останні заплановані на 26 жовтня цього року.

У кремлі стверджують, що Білий дім розробив кампанію з дискредитації правлячої партії «Грузинська мрія». А основним наративом будуть звинувачення росії, яка винувата «у всіх бідах Грузії».

У планах США залучити і президентку Грузії Саломе Зурабішвілі, яка пояснюватиме американському ЗМІ причини провалу вступу країни до ЄС та застерігатиме про «катастрофічні наслідки зближення з Москвою».

Російська розвідка також стверджує, що у Вашингтоні дали команду опозиційним силам Грузії готуватися до протестів.

Схоже, у кремлі вирішили зіграти на випередження розгортанню можливого сценарію і такою заявою мобілізувати проросійські сили і своїх симпатиків у Грузії.

У кремлі розуміють, що силове протягування через грузинський парламент закону про прозорість іноземного впливу (так званих «іноагентів», що фактично калькує подібний закон у росфедерації) і програш у цьому опозиційних сил – відкладене у часі протистояння. І виборча кампанія стане каталізатором процесів, загострення яких може вийти з-під контролю.

На фото civil.ge – учасниці акції протесту проти законопроєкту про «іноземних агентів» під грузинським парламентом у Тбілісі, 15 квітня 2024 року 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: