Країни Балтії сказали електромережам росії та Білорусі "Прощавайте!"

Економіка 16.07.2024 Коментарі 0

Оператори систем передачі електроенергії Литви, Латвії та Естонії повідомили росію та Білорусь про непродовження договору БРЕЛЛ і вихід з нього у лютому 2025 року.

Литовський Litgrid, латвійський AST та естонський Elering повідомили про це російських та білоруських операторів у віторок, 16 липня, повідомляє LRT.

Із 9 лютого 2025 року балтійські мережі працюватимуть синхронно із континентальними європейськими мережами. Напередодні Литва, Латвія та Естонія від'єднаються від російської системи IPS/UPS і проведуть випробування роботи в ізольованому режимі, після чого повернення до попередньої системи буде неможливим.

"Сьогоднішнє повідомлення знаменує завершення важливого етапу програми синхронізації. Тепер точно відомо, коли ми розірвемо останні енергетичні зв'язки з росією. Ми не імпортуємо російську електроенергію вже понад два роки, а через шість місяців ми не лише відключимося від російських і білоруських мереж, а й демонтуємо лінії електропередачі, що залишилися", - сказав генеральний директор Litgrid Рокас Масюліс.

Системи всіх трьох країн Балтії вже готові до синхронізації, і багато необхідних проектів завершено.

Досі Литва, Латвія та Естонія разом із росією та Білоруссю діяли в системі IPS/UPS, де частоту електроенергії централізовано регулює росія. Країни Балтії повинні були повідомити росію та Білорусь про непродовження договору БРЕЛ не пізніше 7 серпня, за шість місяців до запланованої синхронізації з континентальною Європою.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: