Як на росії карають за правду про Україну

НОВИНИ 11.04.2023 Коментарі 0

Російське видання RusNews повідомляє, що правоохоронці затримали його працівника Романа Іванова. Проти нього порушено три кримінальних справи за статтею про «фейки» щодо діяльності рашистської армії.

У його помешканні в підмосковному Королеві провели обшук. Після цього журналіста доправили до слідчого комітету, пише BBC. Російські силовики почали виламувати двері у квартирі працівника RusNews о 6-ій ранку та під час обшуку вилучили всю техніку.

Справи порушили за три дописи в телеграм-каналі журналіста. Іванов писав про тіла людей, які виявили на Київщині після відступу російських головорізів. Окрім того, підставою для порушення справ послужила «публікація про доповідь ООН, в якій описували гуманітарну ситуацію в Україні, та новина із заявою сєрґєя шойгу про нестачу в росії ракет».

До слова, BBC нагадує, що в лютому цього року працівницю RusNews, мешканку Барнаула Марію Пономаренко засудили до шести років колонії за пост у телеграм-каналі про удар по драмтеатру в Маріуполі. Також їй на п'ять років заборонили займатися журналістською діяльністю.

Перед цим у колонію за статтею про «військові фейки» відправили політиків Олексія Горінова та Іллю Яшина – відповідно до семи та восьми з половиною років колонії.

Найбільший термін – дев'ять років – за «фейки» у лютому призначили блогерці Вероніці Білоцерківській. Але вирок їй винесли заочно, оскільки вона давно не живе на території росії.

Зараз триває показовий судовий процес над російським опозиційним політиком і тележурналістом, колишнім голова ради «Фонду Бориса Нємцова за волю» Владіміром Кара-Мурзою. Після повномасштабного вторгнення в Україну у лютому 2022 року він став учасником Антивоєнного комітету росії. Рівно рік тому, 11 квітня, його заарештували на 15 діб. Після чого вивезли на допит і за рішенням басманного районного суду відправили в СІЗО. Йому загрожує до 25 років позбавлення волі за «фейки» про російську армію, держзраду та керівництво небажаною організацією. Є версія, що таким чином Кара-Мурзі путінські посіпаки помстилися за минулорічний виступ у США про режим на росії. Під час своєї промови журналіст згадав про бомбардування з російських літаків житлових районів, лікарень та шкіл в Україні. Кара-Мурза став одним із символів тих, хто протистоїть рашистському режиму. 10 жовтня 2022 року він став лауреатом премії імені Вацлава Гавела. А вчора, 10 квітня, звернувся з останнім словом у листі до «суддів» московського суду. У ньому він вирішив не просити помилування, як зазвичай це заведено.

«Я знаю свій вирок. Я знав його ще рік тому, коли побачив у дзеркалі людей у чорній формі та чорних  масках, які бігли за моєю машиною. Така зараз у росії ціна за немовчання», - написав, зокрема, підсудний.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: