Як лукашенко готується до війни – детальний звіт

АНАЛІТИКА 30.11.2023 Коментарі 0

Влада республіки білорусі задля підтримання політичної та військової напруженості продовжує різнопланові заходи, що направлені насамперед на Україну, Польщу та країни Балтії. Так, з цією метою військові навчання, які тривають з квітня 2022 року на всіх полігонах країни, в черговий раз було продовжено до 03.12.2023. Також 23 листопада цього року у Мінську пройшов саміт ОДКБ, на якому очікувано будо звинувачено Захід у  спробі "підім'яти під себе весь світ".

Зокрема, навчання продовжено з 27.11.2023 за таким графіком:

  • 227 загальновійськовий полігон "БОРИСІВСЬКИЙ" - до 02.12.2023;
  • полігон "ГОЖСЬКИЙ" - до 01.12.2023; полігон "БРЕСТСЬКИЙ" - до 02.12.2023;
  • полігон "ОСІПОВИЧІ" - до 01.12.2023;
  • 212 авіаційний полігон "НЄМАН" - до 01.12.2023;
  • 230 загальновійськовий полігон "ОБУЗ-ЛЄСНОВСЬКИЙ" - до 01.12.2023;
  • 174 навчальний полігон впс та військ ппо "ДОМАНОВО" - до 03.12.2023;
  • полігон "ЛЄПЄЛЬСЬКИЙ" - до 02.12.2023.

Крім того, 22-23.11.2023 на полігоні "Лосвідо" (13 км від Вітебська) пройшли збори з посадовими особами органів управління територіальної оборони. Їхня мета полягала у “підвищенні рівня навченості” офіцерів “у питаннях підготовки до виконання завдань щодо призначення органів управління та сил територіальної оборони”. У рамках зборів проводилось комплексне заняття з тактичної, вогневої та інженерної підготовки. На збори було залучено "посадовців військових комісаріатів областей, міст і районів, до чиєї компетенції входить вирішення питань територіальної оборони".

Також, за нашими даними, 25.11.2023 у рамках єдиного дня в ЗС рб присягу склав 10221 військовослужбовець (офіційними білоруськими каналами вказувалась цифра у 8000 в/сл. - строковики та особи, призвані із резерву).

Усього у листопаді - на початку грудня ц.р. присягу можуть скласти близько 13 тис. осіб (з урахуванням близько 2 тис. військовослужбовців внутрішніх військ, які складали 11.11.2023. Також вказується, що із зазначеної чисельності, близько 2 тис. осіб, вірогідно, є не строковиками, а особами, які альтернативно річній строковій службі уклали перший контракт терміном на 2 роки. З вищевказаної категорії понад 2100 строковиків склали військову присягу у підрозділах Державного прикордонного комітету (250 з яких прибули до Гродненської прикг (в/ч 1235, ГРОДНО).

Особовий склад, який прибув на доукомплектування візьме участь у великій кількості заходів бойової та оперативної підготовки, міжнародних навчаннях ОДКБ, а також буде залучений до посилення охорони державного кордону та протиповітряної оборони.

Заступник міністра оборони рб генерал-майор а.жук в даному контексті повідомив, що в 2023 році в систему підготовки військовослужбовців зс рб було внесено значні зміни, спрямовані на адаптацію до сучасних військових викликів, яка також враховує досвід світових конфліктів.

Паралельно на території рб постійно проводяться комплексні навчання (МНА, МВС. Територіальна оборона, тощо) з відпрацювання захисту різних об’єктів критичної інфраструктури (паливно-енергетичного комплексу та об’єктів забезпечення життєдіяльності населення).

Незважаючи на постійне посилення військової компоненти, 27.11.2023 держсекретар ради безпеки рб о.вольфович заявив, що «суміжні з білоруссю країни НАТО не розв'язуватимуть військові дії проти республіки, враховуючи її стратегічне партнерство з росією». Також він зазначив те, що Польща та країни Балтії нарощують свій військовий потенціал, розгортають свою військову машину та збройні сили, що не говорить про їхній миролюбний характер.

Одночасно на республіку білорусь з боку росії продовжуються цілеспрямовано здійснюватись заходи, направлені на подальше посилення її залежность від росії

Так, 22.11.2023 на засіданні Ради міністрів оборони обговорили питання розвитку Об'єднаного штабу ОДКБ в частині вдосконалення складу військових контингентів та формувань сил спеціального призначення КСОР ОДКБ, національних контингентів КСОР Центрально-Азійського регіону, а також Колективних авіаційних сил ОДКБ. Також затверджено нову структуру Об'єднаного командування Колективних миротворчих сил ОДКБ, перелік полігонів та навчальних центрів для забезпечення їх підготовки та злагодження. Узгоджено рекомендації з організації зв'язку, порядку передачі матеріальних засобів між контингентами. Затверджено Положення про базову науково-дослідну організацію в галузі інформаційної безпеки.

23.11.2023, в Палаці Незалежності (Мінськ) пройшов саміт ОДКБ. Участь у заходах брали самопроголошений президент рб а.лукашенко, президент рф в.путін, президент Казахстану К.Ж.Токаєв, президент Киргизстану Садир Жапаров та президент Таджикистану Емомалі Рахмон.

На порядку денному сесії винесено питання взаємодії членів ОДКБ, включаючи подальше вдосконалення системи колективної безпеки, а також актуальні міжнародні та регіональні проблеми.

На порядку денному сесії винесено питання взаємодії членів ОДКБ, включаючи подальше вдосконалення системи колективної безпеки, а також актуальні міжнародні та регіональні проблеми. Питання про вихід з ОДКБ Вірменії і виведення з її території російської бази наразі не перебуває (с.алєйнік). У свою чергу а.лукашенко звинуватив Вірменію у "демарші без поважних на то причин".

Основні заяви посадовців в ході саміту:

а.лукашенко:

- ОДКБ залишається невід'ємним елементом безпеки її держав - членів та Євразійського регіону загалом. Необхідно знайти нові рішення щодо зміцнення безпеки.

- країни ОДКБ провели комплекс навчань зміцнення військової складової. У жовтні в МІНСК пройшла велика міжнародна конференція з євразійської безпеки.

- за рік головування Мінська в ОДКБ частина планових заходів вже виконана, реалізація деяких триває, а окремі пріоритетні напрямки мають довгостроковий характер та взяті в опрацювання членами і Секретаріатом ОДКБ.

- обстановка у світі характеризується гранично високим ступенем конфронтації, що вимагає від ОДКБ подальшої консолідації зусиль та зміцнення організації;

- сучасні виклики сплітають ОДКБ в один вузол. Баланс дотримання національних та колективних інтересів усіма державами ОДКБ гарантує стабільність та безпеку регіону.

- під гаслом "порядку, заснованого на правилах", що підміняє міжнародне право, Захід все частіше намагається підім'яти під себе весь Світ.

- ми свідки руйнування колишньої системи міжнародних відносин, і ми учасники зламу існуючої однополярної західноцентричної моделі. Відбувається поетапний перехід до багатополярності.

- проблемні питання треба вирішувати, за столом переговорів, а не робити демарші, як Вірменія.

- воєнно-політичні питання перебувають у пріоритеті для лідерів ОДКБ.

- тільки ядерна зброя в білорусі гарантує безпеку у регіоні та дає право голосу на міжнародній арені. І ми вкотре повторюємо, що, нікому не загрожуємо. Ми просто вчимося так званому дипломатичному етикету у тих, хто зробив мову сили світовим трендом.

-  якщо у наших партнерів в ОДКБ є претензії одна до одної, треба озвучувати їх в очі, а не вкидати в ЗМІ. А те, що деяких наших партнерів (Вірменію) штормить і в публічних висловлюваннях, і у вчинках, які мають провокаційний характер, - передусім їхні проблеми;

- білорусь розраховує на встановлення стійкого і довгострокового миру на Південному Кавказі;

- політична мудрість президентів Киргизстану та Таджикистану стане вирішальним внеском у врегулювання протиріч між Бішкеком та Душанбе, дозволить нам сфокусуватися на забезпеченні безпеки зовнішніх кордонів ОДКБ на південному фланзі організації;

а.вольфович:

- незважаючи на відсутність, між мзс рб та мзс Вірменії погоджено всі рішення, які винесені на саміт ОДКБ, що говорить про взаєморозуміння, зокрема з вірменської сторони, у вирішенні питань;.

- в умовах напруженої геополітичної обстановки значимість ОДКБ зростає, і з нею вважаються такі сильні організації, як ШОС;.

- неконтрольований рух зброї через Україну - потенційна загроза для всього світу. Ми розглядаємо її неконтрольований рух як потенційну загрозу безпеці не лише для нашого регіону, а й для всіх країн світу, в умовах ситуації на Близькому Сході, з чого … може розгорітися полум'я нової світової війни

Імангалі Тасмагамбетов:

- мова про вихід Вірменії зі складу ОДКБ не йде;

- всі питання розглянуті та схвалені під час засідань статутних органів ОДКБ та готові до підписання;

- білоруська сторона зайняла активну позицію в ході свого головування в ОДКБ, і їй вдалося багато зробити в рамках Організації;

- ОДКБ однозначно виступає за припинення вогню у зоні палестино-ізраїльського конфлікту та перехід до мирного врегулювання;

- ОДКБ вступила в новий етап свого розвитку. З урахуванням складної геополітичної ситуації у світі. У майбутньому миротворчий потенціал ОДКБ буде дуже затребуваним.

За підсумками саміту лідерами країн ОДКБ:

- підписано пакет з 15 документів, серед яких декларація Ради колективної безпеки ОДКБ, що підкреслює основоположні принципи діяльності Організації (позиція ОДКБ щодо актуальних проблем міжнародної безпеки).

- прийнято рішення про заходи щодо розвитку системи кризового реагування Організації (у новій редакції затверджено положення про порядок реагування ОДКБ на кризові ситуації та порядок прийняття та реалізації колективних рішень на застосування сил і засобів системи колективної безпеки ОДКБ);

- затвердження Положення про об'єднаний прес-центр ОДКБ;

- призначення на посаду начальника Об'єднаного штабу ОДКБ представника рф - генерал-полковника андрія сєрдюкова.

Також слід зазначити, що 27.11.2023 уряд рб схвалив проєкт програми Союзної держави «Модернізація об'єктів тилового забезпечення, які плануються спільно використовувати в інтересах забезпечення регіонального угруповання військ (сил) рб і рф» на 2023–2027 роки (був представлений мо рб). Проєкт буде винесено на розгляд ради міністрів союзної держави.

Окрім цього, Білорусь продовжує здійснювати гібридні атаки на Польщу та країни Балтії, використовуючи штучну міграційну кризу та активізацію діяльності власних спецслужб.

У цьому аспекті слід відзначити, що за даними Прикордонної охорони Польщі від 25.11.2023, з початку року на польсько-білоруському кордоні зафіксовано приблизно 25,5 тис. спроб незаконного його перетину. Нелегальні мігранти походили з понад 50 країн, іноземці приїжджають на територію білорусі з росії, а до польського кордону вони потрапляють завдяки регулярній допомозі білоруських служб.

Крім того, у спецслужбах Литви фіксують значну активізацію КДБ білорусі проти Литви. Так. 26.11.2023 голова Департаменту державної безпеки Литви Дарюс Яунішкіс заявив про активізацію діяльності КДБ білорусі, яка фактично досягла історичних висот. За його словами, у Литві дуже велика білоруська діаспора, можливості якої використовуються білоруськими спецслужбами, що порушує певні контррозвідувальні питання. Також він зазначив збільшення поширення російської пропаганди у Литві. Крім того, нещодавно активізувались неправдиві повідомлення про вибухівку в школах та інших об’єктах критичної інфраструктури Литви, що являється цілеспрямованими атаками. 

Окремим питанням слід відмітити, що згідно інформації від 27.11.2023, відповідно до даних опублікованого тендеру, військова частина 52208 біля н.п. Прибор (під Гомелем, білорусь, 39 км до кордону Чернігівської обл.) хоче застрахувати "небезпечний виробничий об'єкт тип 1". Загальна сума страхування - 8658 рублів (95.3 тис. грн), завершити страхування необхідно до 08.12.2023.

Закон «Про промислову безпеку» білорусі говорить, що до об'єктів І типу небезпеки належать виробничі об'єкти надзвичайно високої небезпеки - до нього відносять місця зберігання та виробництва вибухових речовин у кількості 75 і більше тонн на рік.

Раніше у сервісі держзакупівель не фіксувалися послуги зі страхування військових об'єктів. Умови держзакупівлі не містять ніяких подробиць об'єкта, що страхується, тому може йтися як про страхування існуючих складів зберігання снарядів, і страхування перспективного виробництва озброєнь.

Раніше також повідомлялось про пошук даної військової частини фахівців із поводження з боєприпасами та озброєннями.

Редакція "Західний інформаційний фронт".

Фото пресслужби президента РБ

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: