У європолітику пробує повернутися московія. Хтось бойкотує, а хтось толерує

АНАЛІТИКА 30.11.2023 Коментарі 0

Міністерську зустріч ОБСЄ у Скоп’є (Північна Македонія) московити спробували використати як трамплін для повернення у європейську політику. Сумна коняка лавров поперся у столицю Північної Македонії навіть попри те, що йому там не були особливо раді. Ось що з цього вийшло.

Рашисти досі вважають, що їх незаслужено образили, виставивши за двері основних політичних процесів у Європі. І вирішили демонстративно повернутись, взявши участь у самміті в Скоп’є.

Щойно стало відомо про те, що кремлю надіслали запрошення, і там його прийняли, українські дипломати висловили рішучий протест і заявили, що бойкотуватимуть цю зустріч ОБСЄ. Згодом до України приєднались і голови МЗС країн Балтії та Польщі.

«Є чотири країни, які заявили, які не будуть на міністерському засіданні ОБСЄ. Але є також міністри, які підійшли до мене і сказали, що вони тут (на зустрічі НАТО у Брюсселі) є, а там (у Скоп’є) їх не буде, але не хочуть це заявляти публічно. Є також ті міністри, хто буде у середу на вечері, де Лаврова не буде, але не будуть на самому засіданні у четвер», – раніше розповів журналістам міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Втім, він зазначив, що не хоче критикувати Північну Македонію попри те, що саме її рішення запросити Лаврова на зустріч і видати йому візи призвело до кризи. «Я хочу стати на захист македонців, які весь рік підтримували Україну», – заявив міністр.

У четвер, 30 листопада українська та декілька інших делегацій залишили зал засідань міністерської зустрічі ОБСЄ у Скоп'є під час виступу глави МЗС рф. Сумна коняка, яка звикло виступала російською, у якийсь момент перервала промову і спробувала пожартувати у дусі свого кривавого патрона. На рух у залі лавров запитав англійською мовою: «Ви не могли б залишити мене на самоті, будь ласка? Дякую».

На жаль, його прохання не виконали, і з зали вийшли не всі. Після завершення виступу сумна коняка одразу поскакала із залу засідань у невідомому напрямку.

Зрештою, нічого особливо мудрого цей свідомий рашист не сказав. Світові інформагенції повідомили, що у своєму виступі посланець бункерного діда заявив, що «Захід вбиває будь-які шанси відродити організацію», яка, за його словами, перебуває на межі краху. І взагалі, ОБСЄ «перетворюють на придаток НАТО і Євросоюзу». При цьому сумна коняка звинуватила Захід у веденні «гібридної війни» проти росії та заявила, що Євросоюз став «агресивним політичним проєктом». Водночас про те, що московія і тут фактично заблокувала роботу організації через постійне застосування право вето, лавров, звісно ж, не згадав.

Як відзначили журналісти, держсекретар США Ентоні Блінкен також залишив зустріч ОБСЄ ще до прибуття на неї сєргєя лаврова. Не з’явився на цьому засіданні й шеф європейської дипломатії Жозеп Боррель.

Попри публічне приниження, майстри покерфейсу з московії зробили вигляд, що все йде як треба, і про всяк випадок влаштували «в рамках 30-го засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ» зустріч сумної коняки із завжди готовим до стосунків з московитами у природній (і не дуже) спосіб головою МЗС Угорщини Петером Сіярто.

«Провели звірку годинників щодо широкого спектру практичних питань двостороннього співробітництва» з акцентом на втілення домовленостей ліліпутіна з угорським прем’єром (та знаним українофобом) Віктором Орбаном, багатозначно повідомили рашаЗМІ на конюшні московитського МЗС. Насправді з угорцями московитам більше немає що обговорювати, окрім як звіряти годинники – їхні зустрічі відбуваються напевно не менш регулярно, аніж кремлівського карлика із бульбофюрером.

До слова, білоруси у Скоп’є також поперлися: щоправда, відрядили туди лише заступника міністра закордонних справ Юрія Амбразевича. Схоже, що це для Мінська була лише формальність, яку виконали «аби було».

Також варто відзначити, що візит московитів до Македонії цього разу вийшов загалом доволі скандальним. Окрім демаршу на самій зустрічі були проблеми і з добиранням. Так Болгарія дала дозвіл на політ рашистського літака через свій повітряний простір, однак при цьому дозвіл не поширювався на відому представницю рашаМЗС машку-алкашку захарову. Після тривалих суперечок московити домовилися про обліт через повітряний простір Греції.

Ніби дрібниця, але нервів це болотяникам поїло добряче. Навіть цілий речник ліліпутіна мусив вилізти у публічний інфопростір, де обізвав позицію Болгарії «абсурдною і дурною». Насправді нічого мудрого від кремля вже давно ніхто не чекає.

Для себе рашисти вирішили, що виїздка сумної коняки на македонський манеж – серйозний дипломатичний прорив. Адже для лаврова це – перший з початку повномасштабного вторгнення візит до Європи (поїздки до Туреччини можна не враховувати). Так поїздки до Женеви і Белграда у березні та червні 2022 року не відбулись, оскільки європейські країни закрили для росіянської авіації свій повітряний простір. А Польща, яка головувала торік в ОБСЄ, просто заборонила лаврову в’їзд – формально через санкції ЄС.

Хоча насправді у Європі – принаймні на офіційному дипломатичному рівні – перебільшувати значення появи путінського посланця не схильні.

«Не вважаємо, що лише фізичної присутності пана лаврова достатньо для того, щоб означити, що росія виходить з ізоляції. Навпаки, із засідань ОБСЄ зрозуміло, що переважна більшість її членів визнають і засуджують незаконну агресію росії», – зазначила речниця французького МЗС Жан-Клер Лежандр.

Головне, аби самі європейці про це не переставали пам’ятати.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: