Як громадськість і бізнес організували постачання гуманітарної допомоги через «Центр волонтерства та захисту»

НОВИНИ 06.06.2022 Коментарі 0

Один з найбільших гуманітарних хабів в Україні вже не працює цілодобово, як раніше. Адже обсяги допомоги, яка надходить, останнім часом помітно зменшились. Проте львівські волонтери продовжують відправляти найрізноманітніші гуманітарні вантажі практично в усі куточки України.

«Центр волонтерства та захисту» працює у Львові з першого дня повномасштабного вторгнення росіян, розповіла ЗІФу координаторка Наталія Шелестак. Він був утворений за ініціативи громадськості та бізнесу. Кожен доклався чим міг. Наприклад, компанія «Регно Італія УА», яка в мирний час займалась гуртовою торгівлею і дистрибуцією продуктів харчування, залучила свої регіональні філії по Україні для розподілу допомоги. А її міжнародні партнери і постачальники в умовах війни стали донорами і організовують відправку гуманітарної допомоги.

За цих більш ніж 100 днів вдалося відправити понад 900 фур. «Ми порахували, що охопили нашою допомогою близько трьох мільйонів людей на загальну суму понад 72 млн. доларів», - підкреслила пані Шелестак.

Напрямків роботи у «Центру волонтерства та захисту» багато. Це прийом, обробка та подальша логістика гуманітарних вантажів (одяг, предмети гігієни, побутова хімія, продукти харчування).

Про жорстку систему контролю за гуманітарною допомогою, про доставлені вантажі навіть на заблоковану «Азовсталь», а також через що можна позбутись гуманітарної підтримки «Центру волонтерства та захисту» і що надихає львівських волонтерів:

Тут комплектують аптечки різноманітного призначення (від цивільних до тактичних), а також намагаються забезпечити гострі потреби конкретних лікарень у центральних та східних областях.

«Ми домовилися з виробництвом і шиємо підсумки для аптечок, формуємо їх із максимально якісних складових, рекомендованих НАТО. Їх виготовлено вже понад 10 тис., і вони врятували вже не одне життя», - зазначає координаторка.

Продуктові набори формують на різну кількість осіб (2-4), вирахувавши необхідну кількість калорій – щоб сім’я з певною кількістю людей змогла харчуватися тиждень. Такі набори розвозять по селах у Чернігівській, Сумській, Харківській, Миколаївській і Запорізькій областях.

Окремий напрямок – прихисток і робота з внутрішньо переміщеними особами, у тому числі психологічна допомога. Для декого з біженців організовували переміщення до країн Європи і навіть далі.

Також за сприяння бізнесу закуповують для ЗСУ автомобілі, тепловізори, прилади нічного бачення, тактичне обладнання.

Донедавна хаб працював цілодобово, а зараз це рідкість – об’єм допомоги впав, і доволі суттєво.

«Зараз найбільша проблема – нестача гуманітарки. Вже близько 1,5 місяця ми змушені знаходити ресурси, купувати продукти, а люди постійно просять. У багатьох звільнених селищах ми маємо гуманітарну катастрофу. Немає нормального житла, повноцінного харчування, знищені городи. Ситуація ще буде погіршуватись, багато людей залишилося без засобів для існування», - наголошує Наталія Шелестак.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: