Як білоруси відзначали День Волі

НОВИНИ 27.03.2023 Коментарі 0

25 березня 1918 року Рада Білоруської Народної Республіки ухвалила Третю статутну грамоту. Згідно з документом, БНР оголосили вільною і незалежною державою. У суботу виповнилося 105 років від цієї події. Білоруси, які вимушено покинули свою батьківщину через переслідування режиму, відзначали День Волі по всьому світу.

На початку 90-их років у цей день зібрання проходили по всій Білорусі. Режим лукашенка поступово заборонив усі символи білоруської Незалежності – біло-червоно-білий прапор, герб Пагоня, і, звісно, святкування.

У цей день лунало чимало привітань від білоруських демократичних лідерів, а також політиків з інших країн на адресу білорусів.

У лукашенка відреагували на це у радянському стилі: приховати чи заглушити голос свободи не можемо, то хоча би заклеймимо ненависне свято.

«День Волі» 2023 має примітну особливість. Офіційна пропаганда спочатку планувала проігнорувати 105-ту річницю проголошення незалежності Білоруської Народної Республіки, але врешті-решт святкові акції за межами Білорусі змусили її звернутись до цієї теми, - написав у своєму ТГ-каналі політолог Олександр Фрідман. - У результаті лукашенківська пропаганда прогнозовано скотилася у збитий сталінський наратив про «буржуазних націоналістів», які «лизали чоботи» кайзеру Вільгельму. Історія свідчить, що сталінська пропаганда приходить і йде, але День Волі залишається і тільки зміцнює свій статус свята вільної і демократичної Білорусі. З Днем Волі!»

Лідерка демократичних сил Білорусі Світлана Тихановська з вітальним словом звернулася до білорусів у відеозверненні

«Сьогодні ми святкуємо День Волі. Колись я сама не до кінця розуміла значення цього свята. Але випробування останніх років показали, наскільки переплетене наше минуле з сьогоденням і майбутнім. Це свято нашої волі до свободи та незалежності.

Білорусь могла зникнути у глибинах історії… Але покоління за поколінням наші попередники знаходили в собі сили відроджувати нашу культуру, мову, державу. Тепер наша черга захищатися…

І хоча наша мета ще не досягнута, зараз ми набагато ближчі до неї, ніж раніше. 2020 та 2022 роки дуже змінили нашу країну та весь регіон. Зараз набагато більше білорусів розуміють, що Білорусі для гідного життя не потрібні ні старші брати, ні тим більше війни.

Білорусь має бути незалежною демократичною європейською державою, як наші заможні сусіди.

Білоруси виступають проти режиму лукашенка, який лише створює все більше проблем людям і країні.

Кожен, хто бачить Білорусь як вільну і незалежну країну, яка не вчинила жодних злочинів, є нашим другом і союзником. І нас набагато більше, ніж може здатися.

Я знаю, що навіть серед тих, хто ще працює в системі, дехто поділяє наші цінності. Але чи то через страх, чи то через звичку, вони вирішують мовчати. Згадайте 2020 рік. Згадайте, скільки нас було. Ні репресії, ні пропаганда не змогли зменшити нашу кількість. Але для перемоги ми повинні залучити на свій бік ще більше людей.

І якщо ви думаєте, що ми не можемо цього зробити, я хочу вам нагадати, що ви вже «робили неможливе», як заохочував нас наш видатний поет Алесь Разанов. 105 років тому багато білорусів думали, що ми не можемо проголосити незалежність. Але вони зробили це. Історія показала, що ми Білоруси вміють робити неможливе і здатні перемагати.

З Днем Волі! Жыве Беларусь!», - сказала, зокрема, Світлана Тихановська.

Головне управління розвідки міністерства оборони України у своєму ТГ-каналі нагадало, що рік тому, 25 березня 2022, білоруські добровольці тоді іще батальйону імені Кастуся Калиновського «в атакованому російськими ракетами Києві склали присягу на вірність білоруському народові» та розпочали виборювати свободу для своєї нації зі зброєю в руках.

«Воля і українського, і білоруського народів під загрозою одного жорстокого та неадекватного ворога. Поразка московії на полі бою в Україні та подальший крах імперії зла дасть білорусам новий шанс на докорінні зміни у їхній країні. Воля – наша спільна цінність. Тож і здобута перемога над московитами буде спільною. Україна завжди буде поруч як надійний добрий друг і ввічливий сусід. Гуртом, кажуть, легше. За ваше та наше майбутнє – до бою! З Днем Волі! Жыве Беларусь!» - йдеться у вітальному тексті ГУР.

Командир полку імені Кастуся Калиновського Денис «Кіт» Прохоров у своєму вітальному слові до білорусів з нагоди Дня Волі зазначив:

- Ми стискаємо в руках зброю, ви подаєте нам набої. У цей святковий день ми вдячні вам за те, що можемо продовжувати боротьбу за визволення. З таким надійним тилом ми к стояли, так і стоятимемо Наша спільна мета – Білорусь! Білорусь вільна, незалежна та демократична. Наша спільна мета – Білорусь щаслива! І ми дійдемо до Білорусі і скажемо разом: «Живе Білорусь!»

Центр білоруських комунікацій теж привітав сябров: «Ми разом робимо усе, щоби білоруси якомога швидше відзначили День Волі на державному рівні нової Білорусі. Борітеся, поборете! З Днем Волі, Білорусь!»

Вулиці і площі багатьох міст у світі в суботу стали біло-червоно-білими. Таким чином вільні білоруси вийшли з національною символікою відзначати свято.

Так, у Каунасі 25 березня урочисто відкрили новий пам'ятник на могилі білоруського діяча, інженера Клавдія Дуж-Душевського – автора ескізу біло-червоно-білого прапора, повідомляє «Салідарнасць».

Церемонію відвідав правнук інженера та нащадки євреїв, яких Клавдій Дуж-Душевський  урятував від нацистського геноциду під час Другої світової війни. Урочистості відбулися під прапорами Білорусі та Литви за участю почесної варти за участі тимчасово повіреної у справах Литовської Республіки в Білорусі Аста Андріаускена.

.

Білоруси на вулицях Батумі
...Тбілісі
... і Вільнюса

У Львові керівник Благодійного фонду «Вільна Білорусь» Олексій Францкевич у Будинку воїна (вул. Тараса Бобанича «Хаммера», 1а (попередня назва Короленка, 1а)) організував виставку «З Україною в серці». Експозиція присвячена білоруським героям, які віддали своє життя у боротьбі з росією під час війни в Україні, повідомляє «Укрінформ».

«Ми присвячуємо цю виставку білоруським героям, які віддали своє життя у боротьбі з російською імперією. Їх подвиг завжди буде жити як у серцях вільних білорусів, так і українського народу. Я сподіваюся, що їх імена будуть асоціюватися не лише зі свободою України, а й зі свободою і незалежністю Білорусі. Важливо, щоб люди розуміли, що є велика різниця між справжніми білорусами і «лукашистами». Ми віримо, що з’явиться вікно можливостей для деокупації нашої країни, і тоді разом будуватимемо свою вільну, незалежну Білорусь, а іменами цих хлопців назвемо міста і площі», - сказав Олексій Францкевич.

Відвідувачі можуть ознайомитися з білоруськими героями, інформацію про яких подано на 15-ти стендах. Загалом уже 37 героїв-білорусів віддали життя за Україну. Двоє добровольців перебувають у російському полоні. Фонд «Вільна Білорусь» збирає інформацію, спілкується з родичами загиблих і полонених та поповнюватиме експозицію новою інформацією.

У відкритті виставки, зазначає «Укрінформ», брали участь священники української православної, греко-католицької та римо-католицької церков, родичі та побратими білоруських героїв. Частина білорусів змушена була приховували свої обличчя заради безпеки своїх рідних і колег, яких режим лукашенка переслідує у Білорусі.

«Ми мріємо створити нове, незалежне білоруське військо, яке визволить нашу країну. І зараз нам випав шанс отримати досвід. Ми воюємо в гарячих точках, тепер перебуваємо в керунку Бахмута. Зі самого початку повномасштабної війни в Україні ми з побратимами вирішили зібратися – і так організувалася перша білоруська рота та розпочався наш бойовий шлях із втратами, з радістю і спокутами, але дякувати Богу, який завжди з нами, як і з українцями, ми продовжуємо воювати. Одні йдуть на ротацію, інші заступають у бій, буває що гинуть, як наш командир Волат, на честь якого назвали нашу бригаду. Але наш дух не зламати», - розповів військовий Денис Урбанович.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: