Ядерна зброя у Білорусі. До чого тут США та чи поверне Лукашенко $123 млн.

ОКРЕМА ДУМКА 26.03.2023 Коментарі 0

Із моменту розпаду СРСР США приділяли велику увагу питанням ядерної безпеки. Було дуже обґрунтоване побоювання, що республіки, які щойно отримали незалежність, не зможуть ні забезпечити кваліфіковане обслуговування ядерного арсеналу СРСР, що залишився у них на території, ні навіть гарантувати його безпеку. Справедливим це побоювання було і щодо Білорусі.

На момент 1991 року вона була восьмою (!) країною у світі за запасами ядерної зброї. Загальна кількість боєзарядів становила 1 120, а до угруповання стратегічних ядерних сил належало близько 180 з'єднань, частин та установ чисельністю близько 40 тис. осіб.

Проблема присутності ядерних ракет колишнього СРСР на білоруській території стала однією з ключових тем візиту до Мінська держсекретаря США Дж. Бейкера у грудні 1991 р. Пізніше В. Кебич писав, що переговори між двома країнами постійно зводилися до проблеми ядерного роззброєння. Тобто країни ще не було, а проблема вже була.

Основну угоду про Програму співробітництва щодо зменшення ядерної загрози між США та Білоруссю підписано 1992 року. Це відкрило шлях фінансової допомоги Білорусі з боку Конгресу США. Країни підписали 7 угод у рамках Програми, а також Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю.

1996 року США стали ініціатором виведення міжконтинентальних ракет РС-21М з ядерними боєголовками, гарантуючи Білорусі безпеку та виплативши Білорусі значну суму допомоги.

Відповідно до документів США передали Білорусі допомогу на суму понад 123 мільйони доларів США.

Пост-фактум Лукашенко дуже шкодував про ці рішення, стверджуючи, що Білорусь могла би самостійно обслуговувати ядерний арсенал. Натомість, за версією Лукашенка, Білоруссю би «ніхто не понукав». Уже тоді Лукашенко побачив у США перешкоду для своїх амбіцій керівника ядерної держави.

25 березня 2023 року В. Путін оголосив про постачання до Білорусі тактичної ядерної зброї.

А зараз питання.

Яку суму Лукашенко має повернути США за порушення угод про без'ядерний статус Республіки Білорусь?

Можна еквівалент у картоплі чи тракторах.

Антон Пеньковський (сторінка у FB)

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: