Виклик швидких рішень Мюнхена

ПЕРЕКЛАДИ 21.02.2023 Коментарі 0

Результати «оборонного Давосу», як називають 59-ту Мюнхенську конференцію з безпеки, не забаряться. Хіба може бути інакше, коли в Європі палає найбільший із часів Другої світової війни збройний конфлікт? Саме коло учасників заходу як ніколи було представницьким. На 850 делегатів припадає 40 глав держав та урядів, 50 міністрів закордонних справ та 25 керівників оборонних відомств, а також найвпливовіші генерали, еліта розвідувального співтовариства, бізнесмени, науковці. Слово надано представникам усіх континентів, окрім російських убивць, які будь-які збори перетворюють на пропагандистський балаган. Готель Bayerischer Hof став просто Меккою, де обговорювали найважливіші ризики та виклики для глобальної безпеки, і кипіла робота над їх подоланням. Здебільшого домінувала проблематика російського вторгнення, адже вже без декількох днів рік тягнеться кривава вакханалія путінського режиму в суверенній країні, яка обрала шлях вступу до європейської та євроатлантичної сім'ї.

Президент України Зеленський наголосив на асиметричному характері війни, порівнявши російського агресора з біблійним Голіафом. Важко сперечатися з цією тезою, адже майже за всіма параметрами Росія перевершує свою жертву. Тим часом варварська поведінка путінської воєнщини та тотальне банкрутство ідеологічних обґрунтувань неспровокованого вторгнення породжують апатію вже й у лавах вірних прихильників війни. Серед самих росіян циркулюють чутки, мовляв, Голіаф найближчим часом упаде, поховавши під собою мільйони доль. Головне завдання Кремля – грати на випередження, доки танкова, авіаційна й інші збройові коаліції на підтримку цілісної та вільної України не запрацювали на повну потужність. Через це на Донбасі похапцем готується масований наступ за участю понад 190 батальйонів. Без перебільшення, доля російського авторитарного режиму вирішується зараз у битвах на українській землі. Важливо відкинути шалених ревізіоністів на вихідні позиції лютого 2014 року, інакше весь ліберальний порядок вільного світу та законності, що вибудовували протягом багатьох десятиліть, зруйнують сили темряви. І, на жаль, тут немає гіперболізації.

Віце-президент США Камала Харріс вказала на поголовну відповідальність російських окупантів – від генералів до рядових – за військові злочини, які давно переросли у злочини проти людяності. «Визволителі» навмисно розбивають житла мирних жителів на цеглини своїми ракетами та РСЗВ, не шкодуючи нікого. Вони поводяться безкарно, сподіваючись на свою недоторканність. Але у Вашингтоні вважають неминучим торжество правосуддя над призвідниками кровопролиття.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн предметно наголосила на необхідності для всіх країн-членів ЄС працювати над усуненням снарядного голоду ЗСУ. Канцлер ФРН Олаф Шольц закликав європейські країни активізувати роботу над наданням танків українській стороні. Якщо раніше німецького лідера потрібно було переконувати в цьому, то тепер він сам агітує прискоритися в танковому питанні. Цікаво, наскільки швидко Шольц дозріє для надання ВПС України ударної авіації? Хоча публічно він уникає цієї теми, витоки вказують на суттєві зрушення у німецькій позиції. Тим паче високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель визнав наявність екзистенційної загрози для європейської території, що походить від РФ.

Відмінною рисою Мюнхенської конференції була відсутність офіційної російської делегації. Роль адвоката диявола виконав голова канцелярії Комісії із закордонних справ Центрального комітету комуністичної партії Китаю Ван І. Китайський емісар відбілює Кремль, стверджуючи, що світові в Україні заважають «деякі сили», для яких війна – інструмент вирішення найважливіших геополітичних завдань. Із такими думками, але без особливої радості, Ван І полетів до Москви. Запитань знову більше, ніж відповідей.

Телеграм-канал «Сито Сократа»

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: