Від Президента та нардепів вимагають заборонити діяльність УПЦ (мп)

НОВИНИ 29.11.2022 Коментарі 0

Заборонити діяльність УПЦ (мп) і повернути у власність держави Києво-Печерську, Свято-Успенсько Почаївську і Святогірську Лаври вимагають від Президента України. Відповідна петиція про підтримку законопроєкту 8221 та негайного його розгляду набрала всього за 4 доби набрала майже 26 тисяч голосів (за необхідних 25-ти тисяч).

Ініціював збір підписів під петицією народний депутат Олексій Гончаренко. Законопроєкт передбачає заборону діяльності установ, які підпорядковуються країні-агресору росії.

«У законопроєкті передбачається дострокове припинення всіх документів оренди, найму чи лізингу з даною установою, а також з юридичними особами, власником, учасником, акціонером яких вона є, - йдеться у тексті петиції. - Тому разом з громадськістю просимо президента України звернутися до Верховної Ради з проханням невідкладно розглянути законопроект, який передбачає дострокове припинення договорів оренди та повернення всіх обʼєктів власності, які орендує дана установа до власності держави».

Це допоможе повернути до власності держави такі знакові обʼєкти, як Києво-Печерську, Свято-Успенсько Почаївську та Святогірську Лавр.

Прохання до органів центральної влади про заборону УПЦ (мп) появилося після початку минулого тижня низки обшуків, що розпочала Служба безпеки України у приміщеннях і церковних спорудах цієї релігійної конфесії.

Спочатку СБУ навідалася у Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру в Києві та у ддва монастирі і приміщення Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ на Рівненщині. Там виявили проросійські пропагандистські матеріали та готівку.

23 листопада СБУ повідомила про ретельну перевірку понад 350 церковних споруд і 850 осіб, понад 50 з яких пройшли поглиблені контррозвідувальні опитування з використанням поліграфа.

«Серед них були не лише громадяни України, а й іноземці, зокрема громадяни рф, що перебували на території об’єктів. Деякі з них при перевірці документів надали паспорти та військові квитки СРСР, взагалі не мали оригіналів документів, а лише їх копії, або ж мали паспорти громадян України з ознаками підробки чи пошкодження», - йшлося у повідомленні спецслужби.

У понеділок, 28 листопада, СБУ поширила інформацію про результати обшуків на території Почаївської духовної семінарії у Тернгопільській області та Івано-Франківської єпархії УПЦ (мп). Там виявили пропагандистські матеріали антиукраїнського змісту, що заперечують існування України, українського народу, мови, право України на державність, яка буцімто штучно утворена. Також знайдено брошури і книжки переважно російських авторів і видавництв ксенофобського та ненависницького змісту з образливими вигадками про інші національності та релігії.

Українська спецслужба розповіла у ТГ-каналі і про виявлену символіку «великого войска Донского» в одному з підсобних приміщень Івано-Франківської єпархії УПЦ (мп). У формі з такими шевронами бойовики незаконного збройного формування 2014 року допомагали рашистам окупувати частину Донецької та Луганської областей.

«Усі ці речові докази є підставою для відкриття двох кримінальних проваджень за 161 статтею Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). Наразі всі вони направлені на відповідні незалежні експертизи», - йдеться у повідомленні.

Перед цим СБУ також повідомила про підсумки перевірки приміщень УПЦ (мп) на території Чернівецько-Буковинської єпархії. Знайдено методички з москви, посвідчення окупантів, а дехто із керівництва єпархії мав російське громадянство.

«Також викрито листування керівників єпархії зі своїми московськими кураторами, в яких вони отримують «методички» щодо «особливостей» проведення церковних літургій після повномасштабного вторгнення. Представники РПЦ ставили завдання займатися дезінформацією щодо суспільно-політичної обстановки в Україні та ситуації на фронті. Зокрема, вимагали від священників УПЦ заперечувати збройну агресію рф, розповідати про нібито утиски «московської церкви» тощо», - сказано у тексті прес-служби СБУ.

На складах під час обшуків виявили також оптові партії прокремлівської літератури з вихвалянням росії та закликами підтримати окупантів.

«Окрім того, під час огляду комп’ютерів керівництва єпархії виявлено фотокопії посвідчень рашистів, які брали участь у бойових діях проти українських військ. Серед таких документів – посвідка «героя росії», підписана міністром оборони рф за «захоплення Криму» у 2014 році», - йдеться у повідомленні.

Слідчі СБУ розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: