Силовики перетрушують Києво-Печерську Лавру та релігійні будівлі Рівненщини

РОЗСЛІДУВАННЯ 22.11.2022 Коментарі 0

У вівторок, 22 листопада, Служба безпеки України розпочала контррозвідувальні (безпекові) заходи на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві. Також спецоперацію розпочато у Рівненській області. Там обшуки тривають на території Корецького Свято-Троїцького монастиря (м. Корець), жіночого монастиря на честь Волинської ікони Божої Матері (с. Серники Зарічненського району) та на території приміщень Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ. Спільно з працівниками СБУ до роботи залучено Національну поліцію та Національну гвардію.

Зважаючи на збройну агресію рф, «зростає ризик вчинення терористичних актів, диверсій, захоплення заручників, особливо в місцях великого скупчення громадян», - пояснює свої дії СБУ.

Своїми діями спецслужба прагне:

- не допустити використання Лаври як осередку «русского мира»;

- перевірити дані про використання приміщень УПЦ для переховування диверсійно-розвідувальних груп, іноземних громадян, зберігання зброї тощо;

- убезпечити населення від провокацій і терористичних актів.

Огляд території та приміщень Лаври правоохоронці проводять за участі представників церкви.

В СБУ наголошують, що «усі дії відбуваються в межах чинного законодавства», а спецслужба «дотримується принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважає право кожного громадянина на свободу світогляду та віросповідання».

Нагадаємо, минулого тижня стало відомо про те, що у Лаврі прославляли росію. Голова СБУ Василь Малюк пообіцяв відповідно відреагувати.

Більше читайте на цю тему у матеріалі ЗІФу «СБУ поволі береться за пропагандистів у рясах з УПЦ (мп)»

Правоохоронців зустрів настоятель Києво-Печерської Лаври митрополит Павло (посередині на фото зі заблюреними обличчями).

Він же відомий як Паша «Мерседес» за користування дорогими автівками німецького виробника. Послідовний прихильник «русского міра» має надзвичайно багату біографію. Йому не судилося стати фахівцем у торгівлі, та свої здібності він втілив у торгівлі душами та Батьківщиною.

Якщо заглянути у Вікіпедію, то уродженець села Борбин Млинівського району Рівненської області Петро Дмитрович Лебідь має цікаву біографію. 1978-1980 роки – навчання в Луцькому технікумі радянської торгівлі. 1981-1983 роки – служба в радянській армії в Баку. Потім було 4 роки навчання у Московській духовній семінарії, яку закінчив 1988 року.

Окрім контактів з вищим «духівництвом» російської православної церкви, зустрічався з путіним і медвєдєвим, хвалив прем’єр-міністра азарова (який зараз переховується у москві).

Із 2008 по 2014 рік був депутатом Київської міської ради від Партії регіонів.

11 грудня 2013 року під час круглого столу щодо Євромайдану, схвалив дії міліції та поцікавився скільки платять студентам на Євромайдані.

У 2012-13 роках митрополит Павло домагався виселити з території монастиря інфекційної клініки Інституту епідеміології та інфекційних захворювань. Бо Павлові неприємно перебувати поруч із хворими на СНІД, які мають «страшне захворювання». Його навіть звинуватили у смерті 5-ох людей внаслідок виселення лікарні.

2018 року заявляв, що Крим «ніколи не був українським»

11 липня 2019 газета «Сегодня» опублікувала інтерв'ю, де митрополит Павло, відповідаючи на питання про своє ставлення до Володимира Зеленського, назвав Україну агресором у війні на Донбасі

Митрополит Павло на XVIII Міжнародному фестивалі православного кіно «Покров» наголосив на необхідності єдності з росією. «Ми нероздільні і нам нема чого ділити. У нас одна історія, один покров Божої Матері, у нас повинно бути все одно. Ми не повинні ділити Бога, ми не повинні ділити історію, ми повинні бачити один в одному брата, образ Христа».

2021 року Павло в інтерв'ю серіалу «Прочанка», який знімала Оксана Марченко (дружина втікача та кума путіна В.Медведчука), заявив, що серійний маніяк Анатолій Онопрієнко, який убив 52 людини (за даними Павла – 56), ходив до нього на сповідь, зізнавався йому у вбивствах та пропонував здати його в міліцію, але Павло відмовився та відпустив йому гріхи.

Після російського вторгнення в Україну 2022 року митрополит Павло не став засуджувати росію й заявив, що українці не чули застережень і «тепер пожинають плоди».

Цікаво, що майже 4 роки тому – 30 листопада 2018-го, Служба безпеки України провела обшуки за місцем проживання предстоятеля Києво-Печерської лаври митрополита Павла. Слідчі дії відбулися в рамках справи про розпалювання міжконфесійної ворожнечі. У Павла вилучили книгу «Українська Православна Церква: відносини з державою. Ставлення до АТО і церковного розколу. Питання і відповіді».

Проте «духівник», схоже, навіть не відбувся переляком. Як буде цього разу – спрогнозувати складно. Можливо у Лаврі нічого підозрілого і не знайдуть, якщо стався витік інформації про сьогоднішній обшук.

На Рівненщині, як повідомив телеграм-канал «Украина-Online», СБУ проводить обшук у приміщеннях Сарненської єпархії УПЦ на Рівненщині після анонімного дзвінка, в якому повідомили про причетність керівництва єпархії у приховуванні диверсійно-розвідувальних груп, які зайшли з Білорусі.

«На території монастирів єпархії знайдено пропагандистські матеріали. В управлінні Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ виявлено кошти у сумі 800 тис. грн та $17 500. Розпочато розслідування діяльності з керуючого єпархом митрополитом Анатолієм (Гладким)», - йдеться у тексті.

На сторінці СБУ у Рівненській області у FB інформацію про обшуки підтвердили, проте відомостей про знайдені пропагандистські матеріали та кошти не йдеться.

Щоправда, згаданий у ТГ-каналі «Украина-Online» митрополит Анатолій (Гладкий) декілька днів тому, за інформацією видання Obozrevatel, під час проповіді розкритикував діяльність Служби безпеки України та закликав уникати конфліктів. Адже, за його словами, «на цвинтарі всі лежать і ніхто не свариться».

За інформацією видання, свою промову митрополит виголосив у одній із церков Української православної церкви московського патріархату. «Він поскаржився на якісь дії СБУ щодо отця Анатолія – ймовірно, іншого священника УПЦ (мп). Що саме зробила спецслужба, не уточнюється, але митрополит назвав це «смертним гріхом», - припускають журналісти.

Він також під час проповіді порадив своїм парафіянам не переходити до Православної Церкви України.

Як зазначає Obozrevatel, митрополит має багато релігійних нагород, а попередній президент Петро Порошенко нагородив його орденом Ярослава Мудрого (V ступеня) за «значний особистий внесок у будівництво держави, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: