Як російська пропаганда очорнює українських біженців

НОВИНИ 29.11.2022 Коментарі 0

Журналісти «Детектора медіа» проаналізували понад 35 тисяч дописів в українському та російському сегменті соцмереж Facebook, YouTube, Telegram і Twitter і дослідили способи російської пропаганди дискредитувати українських біженців у країнах Європи.

Наклепницькими, брехливими та маніпулятивними дописами у соцмережах про українців, які вимушено втекли від російської агресії за межі своєї країни, російська пропаганда переслідує декілька завдань.

«Дискредитувати українців і створити видимість, нібито вони лише шкодять країнам ЄС: грабують тамтешніх мешканців, заражають інфекційними хворобами, ба більше — знищують тамтешню економіку, адже отримують із бюджетів соціальні виплати. У такий спосіб пропагандисти також намагаються зіпсувати відносини між Україною та дружніми державами, які підтримують її в боротьбі з Росією. Мовляв, підтримувати Україну та українців немає сенсу, адже це шкодить самим країнам-партнеркам та їхнім мешканцям», - йдеться у великому дослідженні «Детектор-медіа».

Як з’ясували журналісти, у Twitter публікації стосувалися переважно біженців, а не переселенців. Це свідчить про меншу популярність нещодавнього придбання Ілона Маска, порівняно з іншими соцмережами в Україні. Тут намагалися довести «легітимність референдуму» у Криму та наголошували на відмінності окупації українських територій у 2014 році від великої війни. У США та Великобританії експлуатували образ «кураторів, які втягнули Україну у війну та не допомагають (у тому числі з біженцями)». У Молдові українських біженців представляли як загрозу. У Польщі писали про «від небажання приймати та загроз до вигоди та використання біженців як «рабської сили». Росію подавали як країну, що прийняла «найбільшу кількість біженців з України».

У FВ-дописах їхні автори ображали українців, виписували ксенофобські гасла про «заразних» або «некультурних» біженців з України.

ТГ-дописи стосувалися відбілювання росії, яка буцімто створює комфортні умови для біженців з України і приймає більше українців, ніж європейські країни чи США. Також мусолили меседж про втому Європи від українських біженців через патріотизм, націоналістичні гасла та нахабну поведінку останніх. Росіян за кордоном кремлівські пропагандисти подавали як «невинних жертв українського націоналізму (нацизму)» та «жорстокості». Як зазначають у «Детектор Медіа», найбільше в Тelegram писали про українських біженців у Польщі, Німеччині, Великій Британії та країнах Балтії.

Через YouTube українцям створювали образи «руйнівників Європи», безробітних ледарів, які живуть лише на виплати. Багато дописів стосувалися росії та білорусі, які прийняли до себе біженців і захистили їх від «збройної агресії». На цьому тлі країнам Європи пророкували розвал через українських біженців, які «витягують з неї гроші».

Ілюстрація «Детектор Медіа»

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: