ПВК «Вагнер» у Білорусі та її «прокладка» – компанія «ГардСервіс»

ПЕРЕКЛАДИ 28.11.2022 Коментарі 0

У Білорусі цілком вільно діє (кажучи мовою спецслужб – «оперує») російська приватна військова компанія (ПВК) «Вагнер». Та сама, яка «прославилася» військовими злочинами по всьому світу, а останнім часом – під час агресії РФ проти України.

Спершу – довідка, щоби пояснити, «звідки ноги ростуть». Компанія «ГардСервіс» - це перше білоруське приватне охоронне підприємство, якому спеціальним указом Лукашенка надано право носити та застосовувати зброю. Її «родовід» не раз намагалися простежити ЗМІ у своїх розслідуваннях. Зокрема, журналісти з'ясували, що своїм корінням «ГардСервіс» походить з Управління справами президента.

У 2019 році компанія «Глобалкаст-менеджмент», співвласником якої тоді була Ганна Пушкарьова (коханка Віктора Шеймана), створила компанію «БелСек'юрітіГруп». У січні 2020-го вона змінила назву на «ГардСервіс», а в червні того ж року Олександр Лукашенко зробив її першою приватною охоронною організацією із правом застосовувати та зберігати службову зброю.

Незабаром після того, як журналісти знайшли зв'язки між директором компанії Євгеном Чановим та Управлінням справами президента, компанія змінила власника та директора. У серпні 2020 року «ГардСервісом» почав володіти Олександр Метла, голова благодійного фонду «Пам'ять Афгана». Віктор Шейман відомий дружбою з Метлою та допомагою фонду з моменту його заснування. Крім того, саме у Метли у 2017 році Шейман купив землю в Підліпках, де зараз живе у близькому сусідстві з Ганною Пушкарьовою та її маленьким сином.

На сьогодні подібних привілеїв у країні не має жодне інше ПОП (приватне охоронне підприємство). Не випадково серед білоруських силовиків невдовзі пішли розмови про те, що «ГардСервіс» - це, по суті, перша білоруська ПВК (приватна військова компанія).

Організацію безпосередньо пов'язують із давнім соратником Лукашенка Віктором Шейманом. Джерело всередині «ГардСервісу» розповіло журналістам, що 31 липня 2022-го до Мінська прибули 20-25 осіб із сумнозвісного російського ПВК «Вагнер», які зайнялися навчанням рядових співробітників білоруського охоронного підприємства.

За словами співробітника «ГардСервісу», тренування проходили на території колишнього Центру спеціальної підготовки при спортивному товаристві «Динамо». Ця будівля розташована у Мінську на вулиці Карвата. На той момент «вагнерівці» мали намір побути в Мінську приблизно до кінця серпня. Проте 14 серпня до Мінська прилітав літак, пов'язаний із ПВК «Вагнера» та «кухарем Путіна» Євгеном Пригожиним. Співробітник «ГардСервіс» сказав, що цей борт забрав частину інструкторів і привіз нових.

Ось ще з оповідання цієї людини:

«За чотири дні до приїзду «вагнерівців» у компанії проходив внутрішній відбір – вирішували, з кого приїжджі готуватимуть інструкторів. Фізична, психологічна підготовка, але головним критерієм під час відбору було підтвердити лояльність кандидата до Лукашенка. Те, що це співробітники ПВК «Вагнера», зрозуміло одразу, вони цього не приховували. Багато хто з бойовим досвідом, отриманим у Сирії, Україні і країнах Африки».

З того моменту пішло інтенсивніше навчання як інструкторів, так і рядових співробітників. Білоруських «охоронців» вчать абсолютно невластивим для їхньої номінальної діяльності речам: зачистці будівель, штурмовим діям у місті, проводять інженерну підготовку. У «ГардСервіс» невідомі люди привезли багато іншої зброї (не такої, з якою працівники зазвичай працюють). Почалися тренування з важчим озброєнням – таким, як ручні протитанкові гранатомети (РПГ), автоматичні гранатомети на верстаті (АГС), кулемети Калашнікова. Багато часу приділяється тактичній медицині. Зараз компанія майже не займається охороною об'єктів, а впритул тренується з військової тематики.

На даний момент у компанії працюють декілька сотень людей – до 500. Це означає, що з неї можна сформувати повноцінний батальйон. Також ще влітку співробітники говорили, що штат компанії розширюватимуть, а також закуповуватимуть важче озброєння.

Виникають запитання:

  • чому штурмовий підрозділ ПВК «Вагнер» прибув для навчання «охоронців», а не підрозділів Збройних сил РБ?
  • Яка підсумкова мета всього цього заходу?
  • Хто віддавав розпорядження про проведення подібних дій?
  • Наскільки в курсі білоруські спецслужби, що відбувається?

У будь-якому разі все виглядає так, що співробітників «ГардСервіс» готують до війни в Україні на боці Росії. Все сходиться: обіцянки високих зарплат, обіцянки «відряджень», інструктори, навчання, озброєння тощо.

Усе це підтверджують і українські спецслужби – вони впевнені, що російські найманці разом із білоруськими помічниками можуть влаштувати провокацію на білорусько-українському кордоні. За їхньою інформацією, 20 вересня до Мінська прибуло 130 найманців російської ПВК «Ліга» з особистою зброєю та боєприпасами. Вже 22 вересня на територію білоруського приватного охоронного підприємства «ГардСервіс», де перебувають найманці, доставили 300 комплектів української військової форми, яку росіяни захопили на складах у Херсонській області.

Можливі диверсії, за інформацією української сторони, очікуються у районі міст Пінськ, Іваново та Кобрин. Такі диверсії грають на руку Москві, яка прагне втягнути до цієї війни додаткові сили, зокрема Білорусь. Також, як повідомляє офіцер ЗСУ Анатолій Штефан, зараз дуже високий ризик застосування російсько-білоруських ДРГ в Україні – на Волині, Рівненщині, Житомирщині та Київщині.

Міжнародний центр громадських ініціатив «Наш дом

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: