ВРУ проголосувала за нового міністра оборони України: уперше кандидатуру влади підтримав Порошенко та «ЄС»

НОВИНИ 06.09.2023 Коментарі 0

Верховна рада України 338-ма голосами висловилася у середу, 6 вересня, за призначення Рустема Умерова на посаду міністра оборони України. Він замінить Олексія Резнікова, якого нардепи відправили у відставку напередодні.

Як повідомляє «Українська правда», процедуру призначення відбувалася без присутності Президента Володимира Зеленського. Главу держави представляв його постпред у ВРУ Федір Веніславський.

Відставка Олексія Резнікова відбулася на тлі корупційних скандалів щодо закупівель продовольства й амуніції за завищеними цінами. Він відкидає ці претензії.

До приходу у міноборони Рустем Умеров очолював Фонд державного майна України.

Думки щодо такої ротації в уряді в українському політикуму полярні – від засудження і категоричного несприйняття, до цілковитого схвалення. Кримський татарин за національністю належав до фракції «Голос», яку пов’язують із олігархом Віктором Пінчуком. Перед призначенням йому приписували тісний зв’язок з Офісом Президента та, зокрема, його очільником Андрієм Єрмаком. Особливо багато критики лунало від представників «Європейської солідарності». Проте в день голосування фракція попереднього очільника держави Петра Порошенка раптом підтримала кандидатуру від влади. Уперше за 4 роки голосувань в українському парламенті.

Рустем Умеров та президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган. Український киримли має хороші контакти на турецькій і не тільки землі  (фото - FB  Rustem Umerov)

Офіційне пояснення, яке опублікував Петро Порошенко, зводиться до того, що Україні потрібна єдність. 5-ий Президент навіть вірить, що «прозоре, транспарентне і ефективне забезпечення Збройних Сил України» новий міністр «витягне».

«Після 24 лютого — це перше подання на посаду міністра обронони. У нас величезні претензії до попереднього міністра, незважаючи на те, що а я його дуже добре знаю, починаючи ще з Помаранчевої революції. Це претензії не тільки до корупції, не тільки до курток, яєць та закупівлі озброєння. Насамперед це претензії до провалу шести місяців підготовки до війни. За які ми зараз платимо величезну ціну.

На жаль, це так. Але єдність нам потрібна. Зараз, розуміючи всі проблеми з цим призначенням, бо Рустем Умєров не має воєнного досвіду, але він блискучий менеджер. І я впевнений, що ключові функції міністерства оборони, а саме прозоре, транспарентне і ефективне забезпечення Збройних Сил України, він витягне.

А єдність має бути не навколо корумпованих політиків. Не навколо політичних партій або особистості. Єдність має бути навколо українського воїна, навколо Збройних Сил України. Це – важливо.

І безперечно я пишаюся тим, що саме в «Європейській Солідарності» знаходяться представники Меджлісу. І призначення міністром оборони кримського татарина — дуже потужний меседж про те, що ніякі домовленості без Криму неможливі», - йдеться, зокрема, у заяві пана Порошенка

Фото –  ТГ-канал «Залізний нардеп»

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: