Рашисти «віддзеркалили» використання касетних боєприпасів, звинувативши Україну

РОЗСЛІДУВАННЯ 06.09.2023 Коментарі 0

Україна вбиває цивільних касетними снарядами. Про це рашаЗМІ трубили 5 вересня 2023 року, посилаючись на директорку з адвокації відділу озброєння міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch Мері Ворхем. Насправді ж, звісно, ситуація виглядає геть інакше, аніж її подають рашапропагандисти.

РашаЗМІ постаралися максимально «розіграти» тему касетних боєприпасів, звинувативши у їх використанні Україну. Під цю тему підтягнули ситуацію в Ізюмі: буцім організація HRW «знайшла докази загибелі мешканців Ізюму від касетних боєприпасів ЗСУ».

Тим часом на сайті HRW згадується переважно застосування касетних боєприпасів рашистськими військами, яке супроводжується численними жертвами серед цивільного населення. Зокрема, там розміщені розслідування організації що обстрілів українських міст Ізюма та Лимана з бору окупаційних військ рф. Тобто, рашисти вирішили зіграти свою улюблену «дзеркалку», перекрутивши і безпідставно звинувативши у застосування касетних боєприпасів Україну.

Як зазначають фактчекери, у перші дні вересня на сайті Human Rights Watch  опублікували колонку Мері Ворхем про використання касетних боєприпасів в Україні. Вона, зокрема, згадує про «поширене використання касетних боєприпасів росією», результатами якого є «загибель та поранення цивільних, пошкодження цивільної інфраструктури та зараження сільськогосподарських земель».

Правозахисниця також вказує, що Україна так само використовує касетні боєприпаси, які «призводять до жертв серед цивільних, однак у набагато меншому масштабі за російську армію».

У своєму блозі Ворхем посилається на звіт Cluster Munition Monitor 2023. Автори звіту зазначають, що Міністерство оборони України відкинуло звинувачення у використанні касетних боєприпасів. У списку джерел до документа є посилання на лист Міноборони України, в якому сказано, що хоча Україна не є учасником Конвенції про касетні боєприпаси від 30 травня 2008 року, проте «Збройні Сили України суворо дотримуються норм міжнародного гуманітарного права під час планування та проведення військових операцій».

Human Rights Watch засудила використання касетних боєприпасів, однак насамперед звинуватила у їх застосуванні на полі бою росію, а не Україну. Автори звіту згадали жискусію про передачу Сполученими Штатами касетних снарядів Україні як приклад того, наскільки «стигматизованим» є питання використання цих боєприпасів на полі бою. Та нагадали про їх загрози для цивільних навіть після завершення війни через те, що вони можуть вибухати не одразу. Пропагандисти натомість заявляли, що правозахисна організація критикувала лише Україну та визнала те, що вона порушує міжнародне гуманітарне право, і проігнорували критику правозахисниками Росії. 

Меседжами про використання касетних боєприпасів ЗСУ рашапропагандисти намагаються транслювати декілька наративів. По-перше, що українські військові начебто убивають цивільних, і цим символічно урівняти дії Збройних сил України з воєнними злочинами росіян. По-друге, вони намагаються перекласти відповідальність за страждання цивільних з агресора на жертву агресії. І для цього застосовують тактику пропаганди «третя особа» - вкладають в уста представників неросійських громадських організацій і медіа тези, які співзвучні повідомленням російської пропаганди. Хоча й не обов’язково ними озвучувались насправді.

А зовсім нещодавно HRW, описуючи розслідування обстрілу Лиману рашистами, вказувало на підступність дій і заяв загарбників. Незважаючи на заяви росії останніми тижнями про те, що вона ніколи не використовувала касетні боєприпаси в Україні, список смертоносних російських обстрілів касетними боєприпасами довгий, – каже Іда Сойєр, директорка з кризових ситуацій і конфліктів HRW. – Ця атака, якщо вона підтвердиться, ще раз продемонструє презирство російської армії до цивільного населення та міжнародно-правові обмеження війни, а також смертоносний та невибірковий характер цієї зброї». Як бачимо, не раз і не два рашисти ще брехатимуть світові та цинічно перекладатимуть свою провину на інших.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: