Український наступ під інформаційною завісою росіянських виборів

АНАЛІТИКА 09.09.2022 Коментарі 0

Поки ЗСУ розвивають наступ, причому на декількох напрямках, росіянські пропагандисти впали у ступор. Схоже, офіційні канали вирішили взяти невелику паузу – принаймні на цей вікенд, поки на московії відбуваються вибори. Адже в тоталітарних суспільствах лузерів не люблять, тож невчасно видана інформація може коштувати партії влади голосів.

Як повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, українські війська за останні кілька днів звільнили від окупантів понад 1000 кв. км. «Нам дуже важко, але ми просуваємося вперед», - зазначив він.

Не будемо поспішати із конкретикою у воєнний час, зазначимо лише, що є підтвердження щодо Балаклеї, Шевченкового та околиць Куп’янська, які перейшли під контроль ЗСУ.

Московити не знають, як реагувати на наступ

Стрімкий прорив української армії став величезною несподіванкою для загарбників. Навіть московитське мінубивства протягом першої половини дня в п’ятницю, 9 вересня не спромоглося вийти на традиційний брифінг.

За браком інформації про ситуацію довкола Балаклеї журналісти запитали у офіційного речника бункерного діда. Вуса пєскова не змогли відповісти нічого зв’язного. Вони також не відповіли на пряме питання, чи стурбований кремль «нібито контрнаступом» українських військ. І перевели стрілки на мінубивства – мовляв, усі питання щодо т.зв. «спецоперації» до них. А там мовчать. Якесь замкнуте коло…

Напередодні, 8 серпня рашисти впевнено звітували вустами речника міноборони, що на миколаєво-криворізькому напрямку через великі втрати наступ українських військових провалився, і «цивільні лікарні терміново переобладнують під шпиталі для поранених бойовиків». Жодного слова про контрнаступ ЗСУ.

А російський «інтерфакс» у четвер навіть повідомив про «знищення 120 українських військових у Слов’янську і Краматорську» про що нібито поінформував речник мінубивства конашонков у… п’ятницю. Чи то журналісти помилились, чи в мінубивства дні поплутали – невідомо. Зрозуміло лише, що інформацію вони беруть «зі стелі», і транслюють лише те, що потрібно вкласти у вуха пересічному россіянському споживачеві.

«Повний алєс капут»

Російські телеграм-канали лютують: контрнаступ ЗСУ обернувся для росіянців катастрофою. Навіть найбільш пропагандистсько-рашистські «z-канали» пишуть про звільнення десятків населених пунктів, втрату багатьох одиниць техніки та закривання кришки Ізюмсьвого котла, в якому можуть перебувати близько 10 тис. рашистів.

Деякі ТГ-канали повідомляють про полон під Балаклією командувача групи військ РФ «Захід» – генерала Андрій Сичового. Якщо повідомлення підтвердиться, то це найбільший «улов» ЗСУ з початку війни.

Окупаційна влада Харківської області оголосила про нібито введення в регіон резервних з'єднань збройних сил. Державні рашаЗМІ пишуть, що по всій лінії зіткнення точаться бої, але Балаклія та Шевченко залишаються під контролем російської армії. При цьому напередодні над Балаклією підняли синьо-жовтий прапор.

У напрочуд скрутне становище потрапила рашапропаганда. Держагентства повідомляють про масове знищення та полон українських військових, і спростовують контрнаступ ЗСУ. Тоді як z-канали та воєнкори підтверджують успіхи українських сил, критикуючи російське військове керівництво. Навіть ігарь стрєлков (котрий гіркін) назвав ситуацію на південь від Харкова «повний алес капут».

Не можна розчаровувати виборця

Успіхи українського контрнаступу можуть позначитися на регіональних та муніципальних виборах, що відбуваються в Росії 9-11 вересня. Слабкість режиму кремлівського карлика, не здатного виграти війну, може дезорієнтувати лояльний електорат і надихнути протестний, пророкує політолог і колишній спічрайтер ліліпутіна Аббас Галлямов.

  • Асоціюватися з поразкою взагалі ніхто не любить, а прихильники авторитарної влади — особливо. Адже це дуже кон'юнктурна публіка, вона поважає владу виключно за силу. Немає сили – немає й поваги. Тепер можна впевнено прогнозувати, що якщо не брати до уваги тих груп, які влада прижене на дільниці за допомогою адмінресурсу, середня лояльна явка в країні не перевищить 10 відсотків від загальної кількості виборців. У багатьох місцях вона буде ще нижче, - переконаний експерт.

На його думку, в цій ситуації не треба агітувати йти на вибори, треба підкидати ідеї, що там робити на дільницях. І якщо людям не хочеться голосувати за кпрф чи «нових людей», то можна просто прийти на дільницю і написати на бюлетені щось антивоєнне. Бо якщо виграти вибори неможливо, то можна хоча б деморалізувати членів виборчих комісій.

До речі, як свідчать новини з дільниць, дехто з виборців так і робить, фіксуючи свій протест просто на бюлетенях.

Галлямов згадує свій досвід перебування у башкирії, де під час подій на Болотній площі голови районів тотально скаржились на відмови місцевих від роботи в комісіях – бо «їм потім сусідам у вічі дивитись соромно».

  • Насправді атмосфера протесту дорогого коштує. Якщо вона згущується, більшість пересічних працівників апарату системи починає потихеньку відповзати вбік. – зазначає політолог.

І нагадує, що через півтора роки в рф президентські вибори, тож «цю публіку настав час вже почати привчати до думки про те, що реальні настрої в країні радикально відрізняються від тих, які послужливо малюють Кремлю навколовладні соціологи...»

Зрештою, є великі шанси, що уся ця ліліпутінська шобла до виборів просто не доживе. А от чи зможе до того часу перебудуватись на деморатичних засадах росіянське суспільство, це ще велике питання.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: