Україна не зловживає американською зброєю. Але незабаром її постачання припинять?

АНАЛІТИКА 04.01.2024 Коментарі 0

Адміністрація США не виявила жодних ознак зловживань зі зброєю, яку було надано Україні, та продовжує наполегливо працювати, аби гарантувати Конгресу й американцям, що вся допомога використовується за призначенням.

Про це заявив у середу у Вашингтоні координатор Ради нацбезпеки США Джон Кірбі, повідомляє Укрінформ.

«Ми не бачили жодних ознак, щоби мала місце широкомасштабна корупція чи зловживання з боку української армії», - зауважив Кірбі.

Він підкреслив, що з американського боку відбувається пряма взаємодія з українською стороною щодо підзвітності в цьому питанні. З цією метою в Києві працюють фахівці зі США.

«Українці розуміють нашу необхідність у підзвітності. Вони поділяють це, і вони дали зрозуміти, що готові працювати з нами над заходами підзвітності для всіх систем, які надаються»,- зауважив представник адміністрації Байдена.

Однак зараз ці питання блякнуть на тлі повного припинення допомоги Україні від американських союзників.

Зважаючи на останні масовані атаки Росії, Білий дім укотре нагадав про важливість підтримки Конгресом запиту на додаткове фінансування військової допомоги Україні.

«За останні 48-72 години ви всі бачили, що росія продовжує здійснювати безпілотні та ракетні атаки, зокрема й балістичні, на цілі в Україні. До того ж, не тільки військові, а й цивільні цілі, і продовжує намагатися використовувати зиму як зброю, атакувати їхню інфраструктуру. Ось чому так важливо, щоб запит на додаткове фінансування з боку США, запропонований президентом, був прийнятий», - наголосив Кірбі.

Він нагадав, що 27 грудня президент США підписав останній пакет безпекової допомоги, на який було передбачено фінансування. Фізичне постачання ще триватиме кілька тижнів, після чого все припиниться.

При цьому, коли у Кірбі перепитали, чи існують певні резерви зброї, які можна було б використати зараз для відправки в Україну (поновивши їх за першої ж ліпшої нагоди), представник адміністрації зауважив: «Мені невідомо про жодне «швидке» рішення, яке можна було би зробити».

На цьому сумному тлі доволі дивно виглядає паралельна заява міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби. В інтерв’ю CNN на питання, яким є в України «план Б» для компенсації нестачі зброї, яку вона не може отримати від західних країн, Кулеба відповів: «У нас немає «плану Б». Ми впевнені в «плані А».

В якості аргументів очільник українського МЗС нагадав, що у разі перемоги рф в Україні у багатьох лідерів в усьому світі «буде спокуса піти слідами росії», тож це «вимагатиме від Сполучених Штатів набагато, набагато вищої ціни».

Як видно, це не сильно впливає на американських конгресменів — вони не поспішають із рішенням про виділення нової допомоги Україні (про їхню позицію ЗІФ уже детально писав). І наразі для них проблеми на кордоні з Мексикою виглядають ближчими і нагальнішими, аніж далека «інвестиція у захист процвітання американського народу» (як назвав цю допомогу Дмитро Кулеба).

Поки що нас можуть втішати хіба запевнення Держдепу США (вустами речника Метью Міллера) про те, що американська стратегія підтримки України в її протистоянні агресії рф залишається незмінною. Однак вкрай важливо, аби це якнайшвидше було підкріплено відповідним фінансуванням.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: