Візит Зеленського до США не вплинув на республіканців: допомоги нема і, ймовірно, не буде    

АНАЛІТИКА 13.12.2023 Коментарі 0

 "Третій візит Володимира Зеленського до Вашингтона у вівторок (12 грудня) був кроком відчаю. Власне, це була остання відчайдушна спроба отримати від Конгресу нову військову допомогу до того, як вичерпаються кошти, виділені раніше.  Український президент у розпачі, бо доля його нації може висіти на волосині. Його американський колега Джо Байден також у розпачі, оскільки вважає українську війну ключовим полем битви у світовому конфлікті між демократіями та автократичними режимами. Однак їхні зусилля мало що продемонстрували".

Так Ентоні Зуркера, кореспондент Бі-бі-сі у Вашингтоні, починає свою статтю щодо останнього візиту Президента України Володимира Зеленського до США.

Подаємо переклад:

"Коли пан Зеленський минулого року приїхав до Вашингтона, його із захоплення зустріли на спільній сесії Конгресу та влаштували прийом із червоним килимком у Білому домі. Невдовзі після цього США схвалили пакет допомоги на 50 мільярдів доларів, який допоміг Україні посилити зусилля і повернути території, втраченні на початку російського вторгнення.

Розмова зі спікером Палати представників від Республіканської партії Майком Джонсоном

Цього разу все було зовсім по-іншому. Зеленський провів засідання з американськими сенаторами за зачиненими дверима. Він поспілкувався зі спікером Палати представників від Республіканської партії Майком Джонсоном, який навіть не з’являвся на публіці з президентом України.

Прийом Зеленського у Білому домі була явно стриманим, з мінімальною помпезністю та церемоніями.

Це було таке собі поплескування по спині та напівсердечне «бажаю удачі». Хай, пан Зеленський об’їздив півсвіту, але шанси на те, що Україна отримає більше військової підтримки від США, від того не покращилися.

Атмосфера його візиту відповідала настроям у Вашингтоні, де додаткове фінансування для України пов’язане з внутрішньою боротьбою навколо імміграційної політики США.

У той час, як демократи були готові витрачати більше грошей на безпеку кордону в рамках пакету військової допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню вартістю 110 мільярдів доларів, республіканці хочуть фундаментальної реформи процедури, коли уряд США розглядає без документів справи мігрантів, які просять політичний притулок.

Після зустрічі з паном Зеленським у вівторок вранці сенатори-республіканці чітко дали зрозуміти, що, хоча вони співчувають тяжкому становищу України, але вони вважають ситуацію на кордоні США як більш нагальну проблему національної безпеки.

«Я захоплююся ним, але він зовсім не змінив моєї думки щодо того, що нам потрібно робити», — сказав ВВС сенатор-республіканець Ліндсі Грем з Південної Кароліни, якого довгий час вважали яструбом зовнішньої політики. «Я знаю, що має статися, щоб укласти угоду. Я хочу забезпечити безпеку нашого кордону».

Містеру Байдену доведеться або переконати республіканців відмовитися від цієї імміграційної боротьби – або піти на поступки, які демократи з лівого крила вважатимуть вкрай неприємними.

Президент України провів більшу частину вівторка в Капітолії США, але ознак прориву було мало.

На цей момент, схоже, що республіканці, чиї виборці місяцями висловлювали невдоволення через незмінну підтримку України, готові почекати, коли допомога Україні вичерпається повністю. Щоб досягти перемоги, яку святкуватиме їхній базовий електорат. І якщо це ще більше розколе демократичну коаліцію, то тим краще для виборчих сподівань наступного року.

Імміграційна реформа також може бути не єдиною перешкодою для подальшої допомоги Україні. Пан Джонсон у своєму виступі після зустрічі з паном Зеленським сказав, що більша військова підтримка залежить від «чіткої стратегії» та належного контролю з боку Конгресу (за тим, як витрачаються гроші плтаників податків США).

"Вони не пояснили нам, якою буде стратегія щодо закінчення війни", - сказав він.

Це породжує побоювання, що навіть коли Сенат досягне угоди, немає гарантії, що вона не розпадеться у розділеній майже на половину Палаті представників.

Під час спільної прес-конференції наприкінці довгого дня зустрічей і пан Зеленський, і пан Байден спробували оптимістично підкреслити те, що наразі видається геть безрезультатним. Президент США сказав, що сподівається, що рішення буде знайдено, але він не може нічого обіцяти. Його український колега заявив, що він розповів американцям, що він хоче зробити, і що їхня відповідь була позитивною.

Проте, можливо, він був єдиним, хто має такі відчуття.

За словами Лізи Дежарден з американської телекомпанії PBS, кілька разів під час візиту пану Зеленському, розмовляючи з американськими сенаторами англійською, доводилося просити пояснення слів, значення яких він не розумів.

Одним таким словом було  "stalemate" - "безвихідь".

Це термін, який українському президенту довелося вивчити, з власного гіркого досвіду. У час, коли для глибоко розколотої політичної влади в США, безвихідь є політичним станом нації за замовчуванням".

Фото -  Робочий візит Президента України до США, 11 грудня 2023 року / Офіс президента

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: