Український електорат Орбана: прихована загроза Україні

РОЗСЛІДУВАННЯ 21.02.2018 Коментарі 0

Послідовно критикуючи Україну за нібито утиски прав угорської національної меншини в оновленому освітньому законодавстві та  блокуючи її євроінтеграційні й натовські устремління, влада Угорщини в особі правлячої партії «Фідес» аж ніяк не гребує українськими громадянами, як елементом електорального резерву. Громадяни України, яких «Фідес» «нагородила» паспортами Угорщини, фактично стають «купленим» за кошти угорських платників податків електоратом правлячої угорської партії.

Невдоволення цією «многоходовочкою» з боку угорських опозиційних сил достатньо логічне та обґрунтоване. Адже, погодьтесь, якщо із гречкою, купленою за кошти кандидата в депутати, яка роздається збіднілому електорату, якось ще можна змиритись, посилаючись на ту ж таки «бідність електорату», то із купівлею партією «Фідес» голосів шляхом надання угорського громадянства громадянам України, із подальшим їх соціальним забезпеченням (пенсії, допомоги, виплати тощо) з бюджету Угорщини, навряд чи могла б змиритись опозиція в будь-якій країні. Навіть незважаючи на те, що йдеться про доволі специфічну державу - члена Європейського Союзу, який радісно отримує дотації із європейських фондів, проте, замість подяки, активно критикує керівництво ЄС й відмовляється прийняти участь у вирішенні питань, пов’язаних із міграційною кризою.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Фото: AP Photo/Ronald Zak

Одним із проявів такого спротиву став, зокрема, оголошений угорською опозиційною партією «Демократична коаліція», яку очолює колишній прем'єр Угорщини Ференц Дюрчань, початок збору підписів за відміну нарахування пенсій для українців та росіян, які «масово з'являються останнім часом в угорських прикордонних селах». Невдоволені угорські опозиціонери наголошують на виявлених фактах відвертих махінацій, коли, для прикладу, в одному із непридатних для проживання житлових приміщень в угорському населеному пункті поблизу українського кордону було зареєстровано 202 особи. Фактично всі  - іноземні громадяни, насамперед, українці, були там зареєстровані задля соціальних виплат з угорського бюджету (пенсії, виплати у зв’язку із народженням дитини тощо).

Масштабність діяльності «Фідес» в пошуках нового електорату дійсно вражає, і подібні кроки Угорщина проводить не лише в Україні.

У грудні минулого року у м. Будапешт в присутності президента Угорщини Яноша Адера, спікера парламенту Ласло Кевера, прем'єр-міністра Віктора Орбана та інших угорських керівників відбувся урочистий захід з надання угорського громадянства мільйонному закордонному угорцю, представнику з Воєводини (Сербія). Проводився цей захід в рамках урядової програми по спрощеній процедурі отримання угорських паспортів закордонними угорцями.

Президент Угорщини Янош Адер. Фото:  AFP/Attila Kisbenedek

Довгий час вважалось, що Край Воєводина (Сербія) та Північна Трансільванія (Румунія) були головними «донорами» нових громадян Угорщини. Проте, поступово акценти Угорщини змістились на український вектор. Згідно з офіційними даними, станом на початок 2015 року 94 тисяч українців, переважно із Закарпаття, отримали угорські паспорти. А вже станом на серпень 2015 року 124 тис. українців подали документи на отримання угорського громадянства за спрощеною процедурою.

В останні дні 2017 року урядовий інформаційний центр Угорщини повідомив, що за декілька днів закордонні угорці отримають чергового листа від прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана із закликом до участі в парламентських виборах, які повинні пройти в Угорщині у 2018 році.

В цьому контексті слід відмітити, що у 2014 році з числа закордонних угорців, участь в парламентських виборах Угорщини взяло 128 тис осіб, 95% голосів яких отримала угорська правляча партія «Угорський громадянський союз» (або «Фідес»). На думку деяких угорських політичних експертів, у 2018 році слід очікувати участь близько 200 тис. виборців із числа закордонних угорців.

За таку високу електоральну підтримку з боку закордонних угорців правляча партія Угорщини готова щедро платити, щоправда із державного  бюджету. 

Останні рішення уряду Угорщини в цій сфері приємно шокують угорську громаду України та, вочевидь, стали «холодним душем» для української влади на Закарпатті. Нижченаведені суми підтримки окремих угорських організацій в Україні вказують, що «Фідес» чітко розуміє, як потрібно «купляти» прихильність. Зокрема, рішення угорського уряду від 27.12.2017 №2061 «Про виділення грантів деяким закордонним організаціям» на підтримку програм та функціонування закордонних угорських організацій передбачає захмарні 33,4 млрд форинтів (3,65 млрд грн). Із вищезазначеної суми 2,54 млрд форинтів (279,4 млн грн) виділено для угорських організацій Закарпаття, таких як благодійний фонд «За Закарпатський угорський інститут» – 2,2 млрд форинтів (242 млн грн) та «Товариство угорської культури Закарпаття» – 340 млн форинтів (37,4 млн грн).

Не даючи закордонним угорцям оговтатись від вищенаведених фінансових вливань, 9 січня 2018 року державний секретар уряду Угорщини з питань національної політики Янош Арпад Потапі на прес-конференції в м. Будапешт заявив, що на 2018 рік Угорщина виділила 1 млрд. форинтів (108,9 млн. грн.), які будуть скеровані на підтримку підприємств, закладів охорони здоров’я, а також проведення тренінгів та таборів за тематикою «2018 – рік закордонних угорських сімей».

Державний секретар уряду Угорщини з питань національної політики Янош Арпад Потапі. Фото demokrata.hu

Наступного дня – 10 січня 2018 року на Закарпаття прибуває державний секретар Міністерства людських ресурсів Угорщини Міклош Шолтес. Метою візиту угорського високопосадовця була передача гуманітарної допомоги угорській громаді Закарпаття. Зокрема, угорський державний секретар за підтримки уряду Угорщини передає Обласній дитячій лікарні пульмонологічні інгалятори. Загальна сума наданої угорським урядом допомоги становить 3 млн. форинтів (328 тис. грн.).

В погоні за закордонним електоратом представники «Фідес» вдаються і до більш цікавих «експериментів».

Чого вартує лише прийняте урядом Угорщини рішення №457 від 02.01.2018, що вносить зміни до Закону XLV від 1994 року «Про військовий догляд», відповідно до яких право на отримання компенсацій родичами угорських військових, які були важко поранені або загинули, в тому числі й під час Другої світової війни, поширюється на закордонних угорців, в тому числі на Закарпатті.

Уважно вчитайтесь у вимоги Угорщини до закордонних угорців, які дозволять їм отримати «додаткову копієчку» з угорського бюджету!

Претендентам на компенсацію фактично пропонується довести, що їхні найближчі родичі (чоловіки, батьки, брати) служили в Королівському угорському війську і загинули під час військових дій – з березня 1939 р. по жовтень 1944 р. (в період угорської окупації Закарпаття). Тобто потрібно знайти та ще й самим занести в угорські консульства в Україні доволі цікаві документи про те, що їх близькі служили в угорському війську, яке не лише воювало на боці фашистської Німеччини, окупувало українські землі, але й прославилось жорстокістю по відношенню до українців на окупованих територіях.

Подавати заявку на отримання компенсації можна у консульствах Угорщини в м.Ужгороді та м.Берегові. Для цього достатньо мати посвідчення закордонного угорця. Мова йде про призначення щомісячної пенсії, що складає 30% від мінімальної пенсії в Угорщині – 8 550 форинтів (959 грн) або одноразової компенсації, що становить від 50 тис. до 250 тис. форинтів (від 5,6 тис грн до 28 тис грн).

Розслідування щодо питання неймовірної щедрості Угорщини по відношенню до закордонних угорців, яким вони виділили в минулих роках фантастичні суми та готові виділяти мільярди форинтів в майбутньому, ми плануємо опублікувати найближчим часом, а зараз повернемось до майбутніх парламентських виборів в Угорщині, які заплановано провести 08 квітня 2018 року.

Спроби активізувати електоральну свідомість громадян України, які є водночас і громадянами Угорщини, почались ще влітку 2017 року. Тоді від імені В.Орбана закордонним угорцям з подвійним громадянством масово розсилалися листи із закликом зареєструватися на інтернет-майданчику для можливості голосування, аби взяти участь «у вирішенні долі та майбутнього країн Карпатського басейну».  Риторика представників «Фідес» була доволі пафосною, оскільки в разі «правильного голосування» обіцялись і «розквіт угорців Карпатського регіону» і «ще більш прекрасне спільне угорське майбутнє». Традиції пафосних заяв підтримав у січні 2018 року державний секретар уряду Угорщини, відповідальний за урядову комунікацію Бенце Тужон, який під час прямого ефіру програми «Актуальне» угорського телеканалу «М1» проголосив, що ці вибори «на сто років зможуть вирішити долю Угорщини».

Було б дивним, якщо в епоху інформаційних технологій угорські політтехнологи від правлячої партії не використали такі інформаційні площадки, як соціальні мережі. І справді, 22 січня у профілі в мережі «Фейсбук» Генерального консульства Угорщини в м. Ужгород з’явилася інформація угорською мовою про порядок реєстрації та здійснення волевиявлення громадян Угорщини, які перебувають в Україні, на квітневих парламентських виборах. Зауважте - не громадян України, які мають угорське громадянство, а громадян Угорщини, які перебувають в Україні.

Очевидно оцінивши вікові показники потенційного електорату, адже не всі представники «українсько-угорського громадянства» є поціновувачами  соцмереж, угорська влада вирішила підстрахуватись та провести інформаційну кампанію із використанням старого та перевіреного роками способу – поширення листівок.

Як повідомляють місцеві видання Закарпаття, до цієї діяльності правляча угорська партія вирішила залучити тих осіб, яких вона щедро фінансує із бюджетних коштів – членів місцевих осередків «Товариства угорської культури Закарпаття». Ймовірно, правильний хід – доручити таку справу тим особам, які не зрадять, бо давно на фінансовому гачку.

Фото листівки, що поширюється на Закарпатті  

Зміст вказаної листівки доволі контроверсійний!

Якщо до першої частини, в якій вказується, що:

  • реєстрація виборців буде проводитися не лише онлайн за допомогою веб-ресурсу «valasztas.hu», але й шляхом особистого подання заявок до консульських установ Угорщини в Ужгороді та Берегові;
  • кінцевий термін подання реєстраційних заявок спливає о 16 годині 24 березня 2018 року;
  • до закінчення даного терміну обидва угорських представництва люб’язно продовжать свій робочий час для забезпечення можливості усім зацікавленим громадянам зареєструватися для участі у виборах;   

не має очевидних пересторог, то наступна частина, м’яко кажучи, дивує.

Відповідно до оприлюдненого матеріалу, після реєстрації до 06 квітня включно кожна зареєстрована особа зможе особисто отримати в угорському консульстві пакет документів для голосування. А повернути до консульської установи Угорщини вказані документи вже із зробленим вибором зможе навіть інша особа, а не лише особисто виборець. Для цього буде відведено період з 26 березня по 08 квітня поточного року.

Питання для представників угорських опозиційних партій. Вам відомо, хто саме буде повертати пакети з виборчими бюлетенями до угорських консульств?!

Але знову ж таки, це питання до угорських спостерігачів за виборами, оскільки  це внутрішня справа Угорщини, яким чином політичні партії будуть здійснювати моніторинг чесності виборчого процесу та відповідність результатів реальному волевиявленню громадян Угорщини.

Натомість, для України у контексті вищенаведеного фактажу існує інша, можливо і не така очевидна, але дуже серйозна загроза.

Очевидно, що голоси закарпатських угорців, які в одній шухляді столу тримають і український, і угорський, а подеколи й російський паспорти, достатньо цінні для правлячої угорської партії «Фідес». Голоси, за які В.Орбан та його соратники готові бюджетними коштами «накормити» не одне товариство чи науковий заклад, і не тільки на Закарпатті.

Питання в іншому. Чи не видається вам, що українські громадяни, які на наступних виборах, із угорським паспортом в руках, проголосують за партією «Фідес», в чому ймовірно мало хто сумнівається, одночасно фактично проголосують і за підтримку всіх антиукраїнських кроків та дій Угорщини?

Чи не зможуть українські голоси з угорськими паспортами стати фактором легалізації діяльності Угорщини, яка спрямована, якщо не на історичний ревізіонізм, великодержавництво й приниження гідності України, то принаймні на дискредитацію України на міжнародній арені?

А дивний унісон угорських дій із російськими інтересами в цьому регіоні Європи де-факто може поставити закарпатців із угорськими паспортами перед вибором - підтримувати дії Кремля, що угорськими руками розхитує «човен ЄС», або ж відмовитись від такого щедрого фінансування з угорської сторони?

А чи захоче цей український громадянин із угорським паспортом у кишені віддати голос під час виборів в Україні за політичну силу, яка, відстоюючи національні інтереси нашої держави, вказуватиме на деструктивну та провокаційну політику угорської партії «Фідес»?

Єдине, в чому політтехнологам «Фідес» слід віддати належне, так це у майстерному поєднанні власних політичних амбіцій із російськими національними інтересами, які вміло видаються на внутрішній та міжнародній аренах за життєво важливі державотворчі та національні інтереси Угорщини.

Інформаційне агентство
"Західний інформаційний фронт"

ілюстративне фото karpataljalap.net

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: