Угорська націоналістична праворадикальна коаліція на службі Кремля

ПЕРЕКЛАДИ 17.11.2018 Коментарі 0

Європі час прокинутись - нова загроза на східному фланзі.

«Росія активно спонсорує європейські праві та популістські рухи, створюючи в ЄС мережу союзників, які симпатизують Росії», про це пише на шпальтах видання euobserver.com Джеймс Уілсон, директор-засновник EU-Ukraine Business Council

Головна ціль Москви створення нових осередків нестабільності вздовж кордонів ЄС, та розділити спільноту ЄС у питанні продовження санкцій проти Росії.

Ключовою стратегічною ціллю для російської сторони є підтримка певної діяльності в Угорщині. Здається, що європейські лідери закривають очі на те, що відбувається, та не в змозі розпізнати потенційну загрозу цивілізованим демократіям.

Віктор Орбан, угорський консерватор, разом з італійськими та чеськими популістами, проводять кампанію щодо відміни санкцій накладених на Росію за військову агресію проти України.

Але це лише частина тактичних дій у гібридній війні, яку розгортає Росія проти Сходу.

Угорські право-радикальні організації фінансуються Росією для проведення агресивної кампанії проти НАТО та ЄС, а також з метою посилення конфронтації із Україною. Російські спеціальні служби активно працюють з такими організаціями як «Нова Угорська Гвардія» (UJ Magyar Garda), «Молодіжний рух 64-х комітатів» (Hatvannegy Varmegye Ifjusagi Mazgalom), «Армія розбійників» (Betyarsereg), «Угорський Рух Самоооборони» (Magyar Onvedelmi Mozgalom) та «Вовки» (Farkasok).

Ними організовуються військові навчання членів організацій, доволі часто із залученням російських військових підрозділів або російських військових дипломатів в якості інструкторів. Вони залучають активістів з цих органів для організації демонстрацій у підтримку російських інтересів, таких як активізація етнічного конфлікту на Закарпатті в Україні. Членство в цих організаціях стає базою для вербування військових найманців для участі у бойових діях, таких як агресія з боку Росії на сході України, де вони беруть участь в бойових діях на стороні проросійських бойовиків, з метою, так званого, «кровного поєднання» та творення слов'янської солідарності.

Пропагандистські меседжі поширюються за допомогою інформаційного онлайн-порталу hidfo.ru, який є ключовим комунікаційним ресурсом проросійських сил в Угорщині.

На ньому публікуються дезінформаційні відомості, джерелом яких є Росія, після чого проводиться їх поширення та «розкрутка» у соціальних мережах.

Російська турбота

Однією з головних цілей поточної дезінформаційної кампанії Кремля - ідеологічно налаштувати членів екстремістських організацій та заставити повірити у те, що російська анексія Криму створила прецедент для Угорщини щоб «забрати їх території», насамперед українське Закарпаття.

Російська політика у даному регіоні націлена на підтримку питання перегляду діючих державних кордонів та розпалювання територіальних конфліктів з метою отримання нових точок нестабільності.

Паралельно, Росія проводить заходи для просування та розвитку угорських сепаратистських рухів у сусідніх з Угорщиною державах: Україні та Румунії. Переважно фінансування такого роду діяльності проводить олігархами наближеними до Володимира Путіна, як для прикладу Констянтином Малофєєвим, який має власні бізнесові інтереси в Угорщині.

Важливим елементом «угорського стратегії» Росії є розміщення в Угорщині штаб-квартири прокремлівського право-радикального руху «International Movement». Для прикладу, на заходи, що організовують угорські праві сили, запрошують проросійських екстремістів з Великої Британії (зокрема Джима Доусона з організації Knights Templar International) та Ніка Гріффіна з National Front.

Підтверджуючи цю тенденцію, у серпні під Будапештом для місцевих активістів воєнізованих організацій було організовано навчання у, так званому, Міжнародному центрі боротьби та спеціальної підготовки «Вовк». Керівником центру «Вовк» виступає російський націоналіст Денис Ряузов, який в минулому проходив службу у російських військах спеціального призначення та є фігурантом санкційного списку Казначейства США.

Угорські лідери, які колись так активно боролись проти СРСР, на сьогодні стали адвокатами політики сучасної Росії проти Сходу

Закарпаття

Але Орбан працює не лише на послаблення єдності у ЄС, він активно намагається возз’єднати Будапешт із територіями, що в минулому входили до складу Угорщини, зокрема Закарпаттям в Україні, в якому 150 000 етнічних угорців становлять заледве 10 відсотків від всього населення регіону.

Нинішній розрив між Будапештом та Києвом на базі питання угорської меншини на Закарпатті розпочався ще у 2017 році, спочатку була незгода щодо законодавства про мови та освіту, а потім блокування угорською стороною зустрічей України з НАТО, та використанням питання загрози блокування європейського інтеграційного процесу України відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС.

Угорщина також спровокувала роздратування в Україні, видаючи паспорти українським громадянам України з угорської меншини, які проживають в Україні, у якій подвійне громадянство не допускається.

Це саме такий тип «тліючих» прикордонних криз, які Москва хоче активно розвивати та підтримувати, оскільки це може безпосередньо загрожувати не лише національним і територіальним інтересам Румунії та України, а й стабільності на східного фланзі Європи.

Ситуація стає все більш напруженою і існує небезпека того, що відносини можуть погіршитися до того моменту, коли може бути спровокований конфлікт, який може загостритись і вийти з-під контролю, якщо Європейський Союз не втрутиться вже зараз, щоб вжити серйозних заходів для врегулювання ситуації.

Угорська націоналістична праворадикальна коаліція на службі Кремля

Для більшого розуміння рівня загроз, які несуть п’ять перелічених директором «Бізнес-ради ЕС-Україна» Джеймс Уілсоном, угорські організації, ІА «Західний інформаційний фронт» пропонує читачам кілька цікавих фактів про угорських друзів Кремля, які абсолютно не складно знайти у тенетах всесвітньої мережі.

«Молодіжний рух 64-х комітатів»

Цей угорський праворадикальний молодіжний рух було засновано 21 квітня 2001 року в місті Сегед. Засновником організації виступив угорський активіст Тороцкаі Ласло. Назву організація отримала від 64 комітатів Угорщини (без Хорватії), які входили до складу Угорщини до підписання Тріанонського мирного договору.

Вже на першій прес-конференції організації, що була проведена 16 травня 2001 року, засновниками було представлено розроблене членами руху дослідження під назвою «Нове тисячоліття – Новий мирний договір». Документ відображав мету діяльності організації - перегляд Тріанонського мирного договору.

З перших днів своєї діяльності вони брали участь в акціях інших правих націоналістичних організацій, зокрема «Угорського Ревізійного Руху» та партії «Йоббік». Одразу ж після заснування ця організація розпочала активно діяти в осередках етнічної угорської молоді за межами Угорщини. Форматом залучення молодих закордонних угорців до даної організації було обрано проведення так званих, всеугорських молодіжних зустрічей.

Перший Всеугорський Національний Молодіжний Зліт організація провела ще у серпні 2001 року. І вже тоді в ньому прийняли участь представники «угорської молоді» із міста Берегове Закарпатської області. Цікаво де зараз – 17 років потому – перебувають, та які посади в Україні займають, ці перші «представники угорської молоді», які долучились до діяльності організації, що прагне перегляду Тріанонського договір у далекому 2001 році?

Після початку російської агресії, представники «Молодіжного руху 64-х комітатів» значно активізували свою діяльність. Спільно із партією «Йоббік» у серпні 2014 року вони провели мітинг перед Посольством України в Будапешті. Ведучим на заході був один з керівників Руху Магваші Адріан, по сумісництву - головний редактор Інтернет-видання «alfahir.hu». Магваші одразу ж почав озвучувати фактично всі популярні на той час, кремлівські темники, звинувативши угорське політичне керівництво «у мовчанні, коли закарпатських угорців-чоловіків прагнуть використати на сході України як «гарматне м'ясо». Аналогічні паралелі наводив у своєму виступі голова цієї проросійської організації Тороцкаі Ласло: «…для нас в цьому конфлікті найважливішими є закарпатські угорці та русини, які історично належать до нас, по сьогодні вони відчувають належність до нас». Угорський радикал також наголошував, що після «повернення закарпатським угорцям громадянства Угорщини відповідно Конституції їх слід вважати частиною нації».

Спільні дії «комітатів» з «Йоббіком» очевидно сподобались російським кураторам, адже після ряду антиукраїнських заходів, в тому числі й спільно із польськими та словацькими «фанатами Кремля», Тороцкаі Ласло з травня 2016 року стає одним із заступників голови партії «Йоббік».

Угорська парамілітарна організація «Вовки»,

Організація «Вовки» була створена у 2011 році Барча Турнер Габором, яку він же і очолив. Ряд ЗМІ вказують на те, що організація підтримує тісні зв’язки з «Молодіжним рухом 64-х комітатів», оскільки її очільник водночас й співголова «Молодіжного руху 64-х комітатів». Проте, інформацію про те, що «Вовки» є військовим крилом вищезазначеного руху, Барча-Турнер Габор спростовує, заявляючи, що його організація здійснює духовну підготовку людей, яку він називає «духом справжнього воїна».

Найвідомішим інструктором «Вовків» є ветеран Балканських війн Дер Жолт, який безпосередньо контактує з терористами «ДНР/ЛНР».Він став відомий, коли йому запропонували приєднатися до проросійських сил на Сході України, але він категорично відмовився, пояснивши це тим, що найнятий для інших завдань депутатом угорського парламенту від партії «Йоббік» Шнейдером Томашем. Окремо зауважимо, що згідно із повідомленнями ЗМІ керівнику «Вовків» Барча-Турнер Габору з березня 2017 року заборонено в’їзд на територію Румунії терміном на 5 років.

«Армія розбійників».

Її діючий керівник Тірітян Жолт неодноразово вказував, що його організація налічує приблизно 400 активних членів і кілька десятків тисяч прихильників по всій Угорщині. З його слів, до її складу входять колишні співробітники правоохоронних органів та спеціальних служб.

Як повідомляють угорські ЗМІ в «Армії розбійників» запроваджена жорстка дисципліна, розпорядження її лідера виконуються безумовно. Зокрема, він особисто приймає рішення про прийом кандидатів до складу організації після проходження ними 7-місячного випробувального терміну.

Сам Тірітян Жолт, є вихідцем із вже неіснуючої в Угорщині неонацистської організації «Угорський національний фронт», до складу якої входив у 1995-2000 роках.

«Армія розбійників» особливо активна в центральній частині Угорщини, і експерти пов’язують цей факт, із тим, що у цьому ж регіоні в минулому найбільшу активність проявляв «Угорський національний фронт». За поширеними у мережі даними угорських спецслужб, вважається що метою «Армії розбійників» є збір до своїх лав усіх потенційно активних бійців після ліквідації «Угорського національного фронту».

«Угорський рух самооборони»

Це доволі неординарний рух, було створено на початку 2005 року. Неординарність полягає у тому, що основною метою є об’єднання християнських національних сил, які готові боротися за долю угорської громади Карпатського регіону. Але при цьому «християнські націоналісти» здебільшого беруть участь у заходах, які проводяться угорськими праворадикальними силами, ідеологія яких дуже далека від християнських цінностей. Мимоволі на думку спадають аналогії із вигаданим у Кремлі «православним націоналізмом».

Якщо «Армія розбійників» більш активна в центральній частині Угорщини, то ця підконтрольна Кремлю маріонеткова організація свою діяльність здебільшого зосереджує у південній частині Угорщини

Рух «Нова Угорська гвардія»

Ймовірно найменш чисельна із всіх цього списку організацій була створено 25 липня 2009 року, її лідери – Месарош Іштван (Mészáros István) та Ференці Хенрік (Ferenczi Henrik). За даними, що є у відкритому доступі орієнтовна кількість членів організації становить близько 200 осіб. Базовим завданням, відповідно до заяви керівництва руху є фізична, психічна і духовна самооборона угорців.

ІА "Західний інформаційний фронт"

P.S. ВЕЛИЧЕЗНА ТА НЕПЕРЕСІЧНА ПОДЯКА НАШИМ ЗАКАРПАТСЬКИМ КОЛЕГАМ ЗА ДРУГУ ЧАСТИНУ ДАНОГО МАТЕРІАЛУ

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: