Удар по пиці лукашенка або В чому ризики атаки на аеродром під Мінськом?

АНАЛІТИКА 27.02.2023 Коментарі 0

Учорашні вибухи на військовому аеродромі в Мачулищах схвилювали не лише білоруського диктатора. Лукашенко стривожився настільки, що понад добу ні він, ні його свита не зронили про інцидент жодного слова. Тоді як в Україні новина вихідного дня розлетілася в інфопросторі, як гарячі смажені пиріжки з картоплею в людному місці. Не оминули подію і світові медіа.

Ще б пак – за якихось півтора десятка кілометрів від центру Мінська вчинено атаку дронами по російських літаках, що своїми польотами тероризують протиповітряну оборону України, а, відтак, і українців.

Інформацію про підрив літака дальнього радіолокаційного виявлення (російською абревіатура ДРЛО) А-50 поширив Телеграм-канал BYPOL із посиланням на учасників плану «Перемога».

«Унаслідок 2-ох вибухів (місця вказані на фото) постраждали передня та центральна частини літака, пошкоджена авіоніка та радіолокаційна антена, - йшлося у повідомленні. – Ушкодження серйозні, літак точно вже нікуди не полетить. Пригода сталася під час роботи поблизу цього літака снігоприбиральної техніки. Напевно, як це вже неодноразово траплялося на російських військових об'єктах, хтось знову не дотримувався заходів пожежної безпеки та курив біля борту».

Згодом білоруська ініціатива BYPOL застерегла, що силовики почали відпрацьовувати соціальні мережі з виявлення осіб, які коментують інцидент на аеродромі в негативному ключі, та закликала до обережності й дотриманні цифрової гігієни.

Представник Об'єднаного перехідного кабінету демократичних сил Білорусі з відновлення правопорядку Олександр Азаров розповів «Белсату», що російський літак А-50У в Мачулищах атакували з повітря, а всі учасники операції, яку готували декілька місяців, успішно виїхали за межі Білорусі.

«Це були дрони. Учасники операції – білоруси, учасники плану «Перемога», вони зараз уже у безпеці за межами країни. Усі виїхали, нехай зараз шукають вітру у полі», - цитує видання Олександра Азарова (на фото).

Режим лукашенка нагнав на місце багато силовиків, виставив патрулі на дорогах і посилив огляди на кордонах. Проте виявити вдалося лише сумку з пультами керування.

У «Белсаті» підкреслюють, що літаки ДРЛО А-50 для виявлення повітряних і наземних цілей та наведення бойової авіації можуть виконувати функції командного пункту. Росія має 9 таких бортів, а модернізованих А-50У – лише 6. Тоді як Україна таких літаків не має зовсім. Тому навіть тимчасове виведення з ладу одного А-50 є значною втратою для росії. Вартість літака – понад 300 мільйонів доларів США.

За даними УНІАН, літак, що зазнав атаки в Мачулищах, прилетів у Білорусь 3 січня 2023 року. Відтоді зробив 12 вильотів. Останній його приліт на білоруську територію зафіксовано 24 лютого. Один такий літак обслуговує 19 осіб – 5 льотного, 11 радіо та 3 інженерно-технічного персоналу.

На ступного дня, у понеділок, перед вильотом із кількаденним візитом у Китай самопроголошений президент Білорусі лукашенко зібрав керівників силових відомств (на фото) і двічі наказав у час його відсутності дотримуватися «жесточайшєй дісципліни». Особливо на кордонах.

«… Це міліція, це кгб, це військові – ми всі повинні бачити на кордонах нашої країни будь-яку, найдрібнішу агресивність щодо нашої держави, щоби вжити відповідні заходи реагування», - цитують диктатора його засоби масової пропаганди (ЗМП) та не наводять жодного слова про вибухи під Мінськом.

У москві путінський глашатай дмітрій пєсков також фактично відмовився коментувати інформацію про вибухи на білоруському аеродромі в Мачулищах.

«Ні, нам нема чого тут сказати. Це все-таки інформація, що була опублікована, в ній ішлося про Білорусь, і Білорусь спростувала», - сказав пєсков.

Деякі російські ЗМП також звертали увагу на мовчання з Мінська та посилалися на своїх воєнкорів, які стверджували, що йшлося про атаку безпілотників Збройних Сил України. І нагадували, що «раніше Лукашенко публічно неодноразово заявляв про те, що Білорусь візьме участь у СВО в Україні разом із ЗС РФ у разі військової агресії щодо країни». На росії явно зацікавлені у подібних атаках і чекають-не дочекаються, щоби втягнути білоруського партнера путіна у повноцінну війну.

Російські пропагандисти також згадали про загибель 25 лютого поблизу білоруського кордону бійця волинської тероборони у контексті «постійних провокацій з українського боку щодо білоруських прикордонників. Керівництво останніх заявило, що їхні підлеглі у бік України не здійснили жодного пострілу.

«Суспільне» у понеділок, 27 лютого, повідомило, що на українсько-білоруському кордоні під час виконання бойового завдання загинув 33-річний військовослужбовець тероборони Волині Сергій Панасюк. Прощання з молодшим сержантом, командиром стрілецького взводу та батьком двох дітей відбулося у неділю, 26 лютого, в селі Сільце Ратнівської громади. За словами його командира Сергія Хомінського, військовий загинув на світанку. Обставини смерті з'ясовують слідчі.

Інспекторка сектору комунікації Нацполіції Волинської області Марина Балдич розповіла, що факт загибелі військового внесли у ЄРДР за статтею «умисне вбивство».

«Точно відомо, що постріли здійснювались не з боку Білорусі. Деталі будуть з’ясовані під час досудового слідства, яке триває», - сказала Марина Балдич.

В Україні, як відомо, не зацікавлені у подібних провокаціях і свідомо не завдають ударів по полігонах та аеродромах на території Білорусі, де сконцентрована російська техніка та так звані чмобкіки. Про це неодноразово наголошували експерти та політологи, більшість з яких сходиться на думці, що ЗСУ невигідно отримати повноцінні бойові дії на північному фронті попри зведені укріплення, мінування і готовність до будь-якого розвитку подій.

У нещодавньому інтерв’ю для «Радіо Свобода» секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов пояснював, зокрема, чому офіційний Київ дотепер не розірвав дипломатичні стосунки з режимом лукашенка.

– Людина, яка на сьогодні має на території Білорусі певні повноваження, вона так вважає, вона контролює всю ситуацію. Ви хочете, щоб ми на сьогодні провокували ситуацію відносно певних процесів на території Білорусі? Я так не вважаю.

Усе, що відбувається, ми розуміємо. Звичайно, всі процеси, які там є, на Білорусі, для нас є певним викликом. І ви маєте це свідомо розуміти, що в нас немає ніякого бажання, щоб з території Білорусі були надані накази саме білоруському війську вторгатися на нашу територію. Ми робимо все можливе для того, щоб це не відбулося.

І ми на кожній ставці маємо доповідь Верховного головнокомандувача щодо ситуації, яка відбувається на українсько-білоруському кордоні. Там на сьогодні перебувають порядку 10 тисяч вояк Російської Федерації, які навчаються на тих полігонах, які є на території Білорусі. Вони їм надають таку можливість. Але ще раз наголошу, що у нас ніякого бажання немає, щоб Білорусь і білоруське військо вступало спільно з росіянами на боці Росії.

Доповнимо, що серед імовірних сценаріїв зі залучення білоруської армії до агресії проти України (у чому зацікавлений путін) був і варіант застосування російської диверсійно-розвідувальної групи для провокації конфлікту. У період відсутності лукашенка така імовірність тільки зростає.

КОМЕНТАРІ

Політолог Павел Усов, телеграм-канал:

- Напад на російський А-50 у Мачулищах – це серйозна та ретельна операція. По суті, це проникнення в серцевину російської присутності в Білорусі.

Хто би це не зробив, по обличчі Лукашенка, по його іміджу, по його бравих генералах – смачний і гучний ляпас.

У когось точно голови полетять, бо наступним може бути зовсім не аеродромом. І це перед поїздкою в Пекін! Немає стабільності, кордони для транзиту закриті, на території країни ведеться партизанська діяльність.

Є думка, що все це могла зробити московська влада, щоби створити прецедент, Casus belli.

Але, як кажуть, будь-яку протидію окупаційним військам можна вважати провокацією, а будь-яка провокація може стати протидією.

Думка читача ТГ-каналу «Баста»:

- Удар по Мачулищах ущент розбив кремлівський шантаж про нову атаку з Білорусі

Через добу після атаки по російському літаку ДРЛО А-50У не було ніякого визнання або коментаря щодо інциденту.

Режим у Мінську у страху від того факту, що по території Білорусі можуть завдавати ударів. Окрім того, це перший такий удар, і не означає, що останній.

Лукашенкові виявився непотрібним зайвий привід безпосередньо втягуватися у війну, про що свідчить його мовчання, а погрози і брязкання зброєю на адресу України та Заходу розсипалися, як картковий будиночок, виявилися пустушкою. Ним володіє лише страх за свою шкуру перед українською армією та білоруським народом. Це момент найбільшої слабкості режиму від того дня у серпні 2020 року, коли він розмахував автоматом під час протестів у Мінську.

Політолог Ігар Тишкевич, Український інститут майбутнього (сторінка у FB):

- Вибухи в Мачулищах та ступор білоруської пропаганди.

Отже, маємо версію про 2 вибухи на аеродромі в Мачулищах. І у нас є версія (яку підтверджує низка російських «воєнкорів») про пошкодження літака дальньої аеророзвідки А-50. Цей літак надзвичайно важливий для РФ з точки зору моніторингу української півночі: починаючи від виявлення засобів ППО, закінчуючи радіоперехопленням.

Є велика ймовірність, що це так. І тут ми спостерігаємо цікаву картину – білоруська пропаганда мовчить, розповідає про святкування Масляної і т. д. І, чесно кажучи, нема що казати. Адже, незалежно від версії, в основі інциденту лежать перебільшені тези про «ефективний захист» і контроль над ситуацією білоруськими силовиками. Що, мовляв, має гарантувати безпеку громадян.

1. Якщо це результат головотяпства особового складу (малоймовірно), то маємо вибух на білоруському об'єкті, в результаті якого могли постраждати громадяни Білорусі. Більш того, вони могли де-факто постраждати внаслідок дій російських «союзників». Наглядна демонстрація, що російські війська в Білорусі = небезпека

2. Якщо це результат диверсії білоруських партизанів, то ми маємо конкретний ляпас по іміджу тих самих силовиків у оточенні Лукашенка. Адже незалежно від того, чи це дрон, чи, наприклад, гранатомет, зброю потрібно доставити на місце, підготувати та застосувати. Я не кажу про розвідку території до цього. І це привід для страху персонально Лукашенка. Адже Мачулищі під Мінськом як важливий об’єкт охороняють і російські, і білоруські силовики. Але, наприклад, Дрозди на околиці Мінська...

3. Якщо це атака українського безпілотника, то ті ж питання про розвідку перед ударом. І тим більше питань до «надійної» білоруської системи ППО. Тієї самої, посиленням якої завдяки «допомозі союзників» хвалився Лукашенко. З тими самими, до речі, висновками щодо Дроздів, якщо що.

4. Якщо це ДРГ, то тут загальний провал. Перетин кордону, успішна атака, удалий відхід.

Словом, ТатоКолі, найімовірніше, злий і наляканий водночас. Його пропагандисти тупо не знають, що робити – не було команди – і тут питання оточення Лукашенка, яке думає, як не потрапити «під руку», а не як сказати, що сталося. А дати щось без наказу – це потрапити під роздачу уже самим пішакам-пропагандистам. Тим паче страшніше.

Чекають версію з РФ. Але у Москві також думають. Один із варіантів – педалювати «удару з України». Тоді тормошитимуть Лукашенка щодо реакції. А оскільки в Мінську розуміють наслідки глибшого втягування у війну, то отримуємо знову розтяжку страху. Грати в унісон з росіянами = зробити крок до активного вступу у війну = дуже страшно. Сказати, що в Москві брешуть = почати працювати проти російської пропаганди = теж дуже страшно.

Тому ступор і тиша.

Не здивуюся, якщо вийде версія, ніби загорілася каністра з бензином. Або просто «але нічого не було».

P.S.: А перевірити, чи щось було, легко – подивитися, чи полетить згаданий борт найближчими днями чи тижнями. І чи прилетить йому на зміну такий самий з РФ.

PP.S.: І після того, як специфікація, технічна документація, карти польотів і маневрування аеродрому будуть у відкритому доступі, можна буде сказати спасибі тим же «союзникам». Пам'ятаєте, злив років 7 тому масиву Dark Side of the Kremlin? Там щодо Мачулищ ціла папка з графіками, картами, кресленнями тощо.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: