Республіка – імперія має померти або ІІ з’їзд народних депутатів росії

АНАЛІТИКА 28.02.2023 Коментарі 0

У першу річницю повномасштабного вторгнення рф в Україну та під час візиту президента США Джо Байдена у Київ у столиці Польщі відбувся ІІ з’їзд народних депутатів росії. В очній роботі форуму взяли участь 38 осіб, а загальна кількість учасників становила 76 осіб, які представляли 36 регіонів рф. У роботі з’їзду народних депутатів росії беруть участь особи, яких обрали депутатами в росії на будь-якому рівні. Самі учасники називають себе прото-парламентом та вважать, що мають підготувати юридично-правову базу для постпутінської росії.

Робота ІІ з’їзду відбувалася у престижному бізнес-центрі в самому центрі ділової Варшави і тривала 4 дні. Перший з’їзд викликав подив, дискусії та недовіру, натомість другий з’їзд можна описати як чергове засідання давніх знайомих, об’єднаних спільною ідею і готових працювати. Вітальне слово до учасників виголосив депутат польського парламенту Павел Залевський (партія «Польща 2050»).

Потім, колишні депутати поринули у безодню дебатів, яку модерував Олександра Осовцов (депутат російської думи першого скликання). У перший день прийняли Акт про мир і Революційний акт, який описує концепцію перехідного періоду. У наступні дні обговорювали концепцію нової (перехідної) конституції, акт про ЗМІ, акти щодо реабілітації та амністії, концепцію муніципальної реформи.

Дискусій під час ІІ-го з’їзду було багато – іноді поважних, інколи дивних. Вони відображали суто інтелектуальні й ідеологічні переконання учасників, які у певні моменти нагадували героїв фільму «Корона Російської імперії або Знову невловимі» чи «12 стільців». Більшість учасників чесно визнає, що виїхали з росії давно та мало розуміють контекст і можливість впливу на населення російської федерації за нинішніх обставин. Натомість, беззаперечним є факт, що дана подія задає тренди та підвищує вимоги до всієї російської опозиції. Такі опозиційні діячі, як Ходорковський, команда Навального, Каспаров та інші вимушені наздоганяти та рефлексувати над постулатами, що ставить з’їзд народних депутатів та особисто Ілья Пономарьов (член виконавчого комітету з’їзду). Варто підкреслити, що самі учасники з’їзду декларують відкритість і бажання співпрацювати з усіма політичними силами російської опозиції незалежно від їх політичних поглядів. Свою роботу учасники бачать виключно як платформу, де обговорюють та пропонують закони, що діятимуть у новій постпутінській росії.

З’їзд народних депутатів росії першим задекларував право на самовизначення суб’єктів рф і право на повстання і збройну боротьбу, називаючи режим путіна окупаційним та злочинним. Також вирішено питання нової назви рф – Російська республіка. Окрім того, майбутня росія має бути антиімперською і мати запобіжники для гарантій не відродження імперії.   

«Ми свою країну не кинемо, назва росія залишається», - зазначив делегат з’їзду Андрєй Давидов.

Наступний з’їзд варто очікувати вже у червні цього року. Організатори не виключають, що їхній захід українська влада визнає на офіційному рівні.

Насамкінець потрібно зазначити, що Польща протягом своє історії двічі отримувала свою конституцію від росіян. Першого разу це відбулося 1815 року після утворення Польського королівства в межах Російської імперії, а недотримання згаданої конституції російськими царями призвело до повстань. Другий раз, 1952 року, комуністична влада Польщі узгодила текст власної конституції зі Сталіним. Будемо сподіватися, що варшавська конституція, яку пишуть самі ж росіяни  для постімперської росії, буде втілена найближчим часом.

Євгеній Білоножко, журналіст ЗІФу у Варшаві і країнах ЄС

Фото автора

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: