У Білорусі готують диверсантів для дій в Україні

РОЗСЛІДУВАННЯ 02.09.2022 Коментарі 0

«Вагнерівці» готують до диверсій на території України бійців приватної охоронної фірми, яка пов'язана з адміністрацією самопроголошеного президента олександра лукашенка. До тренувального табору вже привезли українську військову форму. Тим часом лукашенко запевняє, що Білорусь не воюватиме з Україною...

«Вагнерівці», за інформацією телеграм-каналу «МО», тренують білоруських бійців уже місяць. Про це опозиційному до кремля інформаційному ресурсу розповів співрозмовник, ознайомлений зі ситуацією у тренувальному таборі. Загін диверсантів готують із працівників охоронної фірми «ГардСервіс». Вони вже отримали форму ЗСУ – піксельний хакі.

Українські військові ще наприкінці липня повідомляли, що білорусів агітують до підписання контрактів з російськими приватними військовими компаніями за активної участі білоруських військкоматів. Літак, яким користується путінський «м’ясник» євґєній пріґожин, приземлявся у Мінську 14 серпня.

Охоронне підприємство «ГардСервіс» функціонує вже понад 2 роки та має особливі привілеї на цьому ринку послуг. Незадовго до президентських виборів та масових протестів білорусів у червні 2020 року лукашенко своїм указом указом дозволив використовувати вогнепальну зброю.

Журналісти-розслідувачі з'ясували, що «ГардСервіс» пов'язаний з керівником справами президента, хоча зареєстрований на номіналів. Його функції близькі до «Ваґнера»: охорона вантажів та об'єктів у країнах третього світу, де Білорусь веде розробку родовищ, наприклад, у Зімбабве та Судані. Тренувальна база фірми розташована у Мінську – на території колишнього динамівського «Центру спортивної підготовки».

Цікаво, що засновником «ГардСервісу» є «Глобалкаст-менеджмент», а 40 відсотків статутного фонду останнього належали станом на червень 2020 року українці Ганні Хмелевській (60% відповідно – білорусці Ганні Пушкарьовій).

За інформацією ресурсу onliner.by, «Глобалкаст-менеджмент» - керуюча компанія, яку, найімовірніше, виділили із «Глобалкастом», яка працює з вересня 2015 року. «Глобалкастом» займається оптовою торгівлею продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами. Її засновниками також є Пушкарьова та Хмелевська із тими самим пропорціями у розподілі статутного фонду (60% на 40%).

Досліджуючи історію цих компаній, у виписці з єдиного держреєстру білоруські журналісти виявили, що згадані вище Ганни – білоруска й українка володіють і «Глобалкастом-коммерс» у тих самих пропорціях. Компанії майже 14 років. До серпня 2019 року вона називалася «Солартех». Але до серпня 2019 її засновниками були двоє білорусів — Олександр Кожем'якін та Олександр Бортник. Основною діяльністю «Глобалкастом-коммерсу» була оптова торгівля овочами і фруктами.

Проте вже у серпні ці комерційні структури отримали інших власників. У «Глобалкастом-менеджмент» їх стало троє – як писала у грудні 2020 року «Беларуская прауда», - це тезка колишнього заступника директора «АСБ Лізинг» Євген Жовнер, повний тезка члена президії білоруської федерації дзюдо Антон Новік і бізнесмен Олександр Романовський. Останній володіє часткою в компанії «ЮРАНЕКС-безпека». Його партнером із бізнесу є колишній прес-секретар КДБ Дмитро Побяржин.

«Глобалкаст-менеджмент» управляє компанією «Глобалкаст-коммерс», чиї пункти митного оформлення розташовані в індустріальному парку «Великий камінь». У відкритті пункту митного оформлення у «Великому камені» брав участь керуючий справами президента Віктор Шейман.

Заслуговує уваги і той факт, що перше у Білорусі приватне охоронне підприємство «ГардСервіс» переїхало на місце державного центру підготовки спецназівців. Що є дуже показовим моментом.

Наприкінці минулого року Сполучені Штати Америки запровадили санкції проти режиму лукашенка. У переліку із 12 підприємств була і згадувана охоронна структура, повідомляв Free Belarus Center.   

За участь у російській «спецоперації» працівникам «ГардСервісу» обіцяють потрійну зарплату – по 10 тисяч білоруських рублів (це приблизно 234 тисячі російських рублів). Тих, хто відмовився воювати за такі гроші, практично немає, констатує співрозмовник «МО». Із 500 «гардсервісівців» інструктори «Ваґнера» відсіяли після співбесід приблизно десяту частину бійців і розпочали тренування.

«Ваґнеровці» проводять заняття з інженерної та вогнепальної підготовки, тактичної медицини. Використовують ручні протитанкові гранатомети, автоматичні станкові гранатомети та кулемети Калашнікова. На територію України їх можуть засилати у складі диверсійно-розвідувальних груп.

Із 8 до 14 вересня біля кордонів північних областей України заплановано спільні навчання армій росії, Білорусії та інших країн ОДКБ. Подібні навчання взимку стали прологом до вторгнення армії рф в Україну.

Ілюстративне фото euroradio.fm

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: