У чім небезпека росії?

ОКРЕМА ДУМКА 23.09.2022 Коментарі 0

Спостерігаю за розповсюдженими зі швидкістю світла радісними новинами про росіян, що біжать із країни, про черги на кордоні, про 240 тисяч росіян, які підписали «петицію проти мобілізації»...

240 тисяч – ніщо для Росії щодо «протестності». Але це добре для каральних органів щодо виявлення протестного електорату. Це кандидати на репресії, чорні списки та суди. У такому контексті – 240 тис. зовсім непогано, звичайно. Питання завжди тільки в одному – для кого непогано? Чекаємо на плани «Перемога» і платформи «Голос Росії».

Дуже мене бентежить, як пропаганда поширює ось це ось «ніхто служити не хоче», «люди тікають з Росії». Хоча об'єктивно – це неправда. У Росії 2,5 мільйона резервістів ТІЛЬКИ за останні п'ять років. Я, звичайно, не статистика, але настрої, за чутками від знайомих, у росіян доволі «патріотичні»: піду служити, якщо покличуть. Це модно. Це у суспільстві схвалюють (набагато більше, ніж протести). Це підтримано багаторічною пропагандою. Плюс тим, хто піде служити, зараз плюшки запропонують: та сама зарплатня, що на заводі (а може й вища, для безробітних і без освіти – взагалі чудовий варіант), та ще й кредитні канікули на рік. А коли 80% від з/п віддаєш на кредит – це суттєво для сім'ї, їм буде дуже легко пояснити, що ви ще й грошей відкладете за півроку-рік… на нову машину… Вони не цільова аудиторія цих «новин» про тих, хто біжить від армії… їх тут немає…

Не вірю жодному слову пропагандистів... про розлютованого Путіна, що вибігає з нарад, про еліти, що хитаються, і нібито обурений народ. Алергія на пропаганду після двох років білоруських протестів. Ну, поїдуть кілька десятків тисяч із Росії – і що? Виїде середній клас, поїдуть забезпечені, принаймні ті, хто має закордонний паспорт. А є він лише у 30% населення Росії. І цей середній клас, він не дуже для війни і потрібен. Чи не цільова аудиторія військкоматів. Більшість із них навчалися у ВНЗ, отримували відстрочку, косили, уникали та не служили в армії. Для них ці новини.

Ні, хлопці. Росія – це страшний ворог. І там вистачає людей, які поїдуть вагонами на фронт. Росія готує протести в Європі щодо газового питання, ворог маніпулює продовольчою безпекою, він не здасться просто так. І народ Росії нічого не робитиме, щоби змінити ситуацію. Орки воюватимуть. Навіть голодні. А як їх повністю знищити та завдати поразки ззовні (без надій на внутрішні зміни в Росії), поки не дуже зрозуміло. Про це мало хто каже. Напевно, лише повною силовою поразкою у війні. Чи це можливо?

Просто вірити – це добре, мабуть, це допомагає залишатися «позитивними» на певному етапі. Але це не завжди є ефективним. Ми у Білорусі переконалися у цьому на своєму досвіді. Два роки нам шепотіли та заколисували, як усе погано в режиму та як він розвалюється. Схоже, ми знову наступаємо на ті самі граблі, радісно підхоплюючи пропаганду. Ну гаразд, два роки тому ми не знали…

Коли я дивлюся, що відбувається на заході, і наскільки сильна ця пекельна машина російської пропаганди, то стає не до дитячих жартів про малі справи, петиції і протести.

Коли Твіттер блокує сотні та тисячі російських тролів, що працюють лише на Європу (що вже казати про російськомовний простір):

https://www.engadget.com/twitter-misinformation-ukraine...

https://www.nbcnews.com/news/amp/rcna18655

Ось тільки один, невеликий, із відомих списків облікових записів російської фабрики тролів Твіттера:

Аналогічні тролі топили і за Ле Пен навесні у Франції, і взяли участь у квітневих виборах Орбана в Угорщині. І запускали #IStandWithPutin хештег з початком війни (погляньте на кількість постів із цим тегом хоча б у фейсбуці, а він був скрізь… у всіх соцмережах). Якщо ми не бачимо ховраха – це не означає, що його немає. Якщо ми не бачили цей хештег по всьому світу – це не означає, що його не було. Ми бачимо тільки те, що вони хочуть… на жаль.

Коли цілі дослідження методів роботи цих путінських фабрик є.

Коли Італію вже називають «будинком російської пропаганди».

Коли на заході давно зрозуміли витонченість цієї ферми, що вони не дурні, і знають, що роблять (а ми чомусь все ще віримо, що вони дурні та там щось розвалюється).

Що вже казати про російськомовний простір... він захоплений Росією цілком. Вам це не сподобається, і мені теж не подобається, але всі, хто черпає інформацію лише з російськомовного сегменту медіа – усі ми жертви пропаганди. Тому що і «протестна» частина людей захоплена «псевдоліберальними» «змі». У нас просто немає шансу на хоч якусь «вільну» інформацію в цьому потоці брехні, що навмисно розповсюджується.

І це лячно. Ось такий час.

UPD: Якщо хтось хоче піти далі, і сам зрозуміти трохи більше, ніж ми розуміємо зараз, то ось методологія дослідження:

1. Наприклад, ми хочемо зрозуміти, чи проросійський Бабаріко, і чи просували його відповідні тролі Кремля. Беремо контент (пости, хештеги, ключові слова) за певний період часу на тему, що цікавить. Наприклад, «Babaryka». Збираємо автоматично, доступним тулом, наприклад, Instant Data Scraper для ґуґл-хром.

2. Зберігаємо csv, експортуємо до таблиці (там будуть імена користувачів, текст посту й інші важливі дані)

3. Робимо пункти 1 і 2, лише на іншу тему, де позиція Росії нам зрозуміла й очевидна. Наприклад, просування Віктора Орбана в Угорщині чи позиція щодо отруєння Навального.

4. Шукаємо збіги в іменах користувачів.

Якщо одні та ті самі боти просувають англійською вигідну Путіну повістку. І тут раптом несподівано вони ж просувають Бабаріко – дуже цікаві висновки можна зробити. Не менш цікаво подивитися, як і хто  просував санкції за Ryan air тощо.

Проблема цього методу, що тільки постфактум, ми можемо робити якісь висновки. Але ж можемо. Якщо хочемо…

Sviat Lana, Мінськ, Білорусь (сторінка у FB)

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: