Мадуро знову призначив себе президентом Венесуели: слово за генералами

ПЕРЕКЛАДИ 29.07.2024 Коментарі 0

28 липня у Венесуелі відбулись президентські вибори: чинний президент країни Ніколас Мадуро та його суперник від опозиції Едмундо Гонсалес заявили про перемогу на президентських виборах, Вашингтон та інші іноземні уряди поставили під сумнів офіційні результати, які дали перемогу чинному президенту.

Про це пише Reuters.

Зокрема, у повідомленні сказано: "Національна виборча рада оголосила одразу після півночі, що Мадуро виграв третій термін, набравши 51% голосів – результат, який продовжить до чверть століття соціалістичного правління.

Однак незалежні екзит-поли показували велику перемогу опозиції після грандіозних демонстрацій на підтримку Гонсалеса та лідера опозиції Марії Коріни Мачадо, що відбулися під час кампанії.

Гонсалес отримав 70%, сказала Мачадо, якій заборонено обіймати державні посади за рішенням, яке вона вважає несправедливим.

Наразі невідомо, якими можуть бути наступні кроки опозиції. Гонсалес заявив, що не закликає прихильників виходити на вулиці чи вчиняти будь-які акти насильства.

Але поодинокі інциденти мали місце по всій країні до оголошення результатів, включаючи смерть однієї людини в штаті Тачіра та сутички на виборчих дільницях у Каракасі та інших місцях. Поліція розігнала акцію протесту в Катії, традиційному бастіоні правлячої партії в західному Каракасі.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Вашингтон серйозно стурбований тим, що результати, оголошені виборчою владою, не відображають голоси народу. Виборчий орган має бути незалежним, але опозиція каже, що він діє як рука уряду Мадуро.

Каракас і Вашингтон вже давно мають ворожі відносини, починаючи з епохи лівого популіста Уго Чавеса. Мадуро вперше вступив на посаду після смерті Чавеса в 2013 році, а його переобрання в 2018 році Сполучені Штати та інші країни вважають фальсифікацією, називаючи його диктатором.

Мадуро докерувався до економічного колапсу, до міграції приблизно третини населення та різкого погіршенням дипломатичних відносин, що увінчалися санкціями, запровадженими Сполученими Штатами, Європейським Союзом та іншими країнами, які завдали шкоди венесуельській нафтовій промисловості, яка й без того страждає.

Опозиціонерка Мачадо закликала військових країни підтвердити результати голосування, заявивши, що виборці чітко дали зрозуміти, що вони не хочуть Мадуро.

Збройні сили Венесуели завжди підтримували Мадуро, 61-річного колишнього водія автобуса та міністра закордонних справ, і не було публічних ознак того, що лідери збройних сил відходять від уряду.

Президент Аргентини Хав'єр Мілей назвав офіційні результати шахрайством, у той час як Коста-Ріка та Перу відкинули таку позицію, а Чилі заявило, що не прийме жодних результатів, які не підлягають перевірці.

Куба, Гондурас і Болівія вболівали за перемогу Мадуро .

Мадуро повторив свою передвиборчу заяву про прозорість виборчої системи Венесуели.

У понеділок він підпише указ про проведення «великого національного діалогу», сказав він, святкуючи з прихильниками перед тим, як розрізати торт до дня народження свого покійного наставника Чавеса, якому в неділю виповнилося б 70 років.

Edison Research опублікував екзит-пол, згідно з яким Гонсалес, 74-річний колишній дипломат, відомий своєю спокійною поведінкою, набрав 65% голосів, а Мадуро — 31%.

Місцева фірма Meganalisis передбачила, що Гонсалес здобуде 65% голосів, а Мадуро трохи менше як  14%...".

Додамо, що Мадуро назвав свою перемогу "тріумфом миру та стабільності", а також  сказав, що підпише наказ про проведення "великого національного діалогу".

 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: