У Польщі підготували ґрунтовний звіт про світову систему кремлівської пропаганди

АНАЛІТИКА 15.09.2023 Коментарі 0

У всьому світі є інформаційні структури, які під приводом журналістської чи експертної діяльності втілюють у життя продукти російської пропаганди. У польському уряді підготували звіт, у якому описали російську систему брехні.

Про це повідомив на державному порталі урядовий уповноважений з питань безпеки інформаційного простору Республіки Польща Станіслав Жарин.

«Інформаційно-психологічна діяльність Російської Федерації суворо підпорядкована реалізації стратегічних інтересів режиму у Кремлі, - йдеться у звіті. – Отже, влада в Росії доручає їх планування, виконання та нагляд апарату спецслужб, що має навички, досвід, ресурси й агресивний менталітет.

Однією з цілей є формування у громадської думки вільного світу сприйняття самої Росії, її політики, ролі, влади, а також інших країн, подій, процесів і залежностей, яке би відповідало баченню, виробленому Кремлем. Тому західне співтовариство піддається постійному ворожому впливу пропагандистсько-інформаційного апарату Російської Федерації».

За словами Станіслава Жарина, інструменти цього впливу включають створені, керовані або контрольовані службами інтернет-портали, аналітичні центри, організації, асоціації тощо. Вони ведуть спілкування та діяльність багатьма іноземними мовами, особливо англійською.

Їх назви, логотипи, зовнішній вигляд і веб-дизайн сайтів і залучення людей із Заходу створюють у тамтешніх споживачів такої інформації відчуття демократичних стандартів і підходів. Проте насправді таким способом росія формує впливи та просуває свої інтереси, послідовно інфікуючи інформаційний простір вільного світу.

Різноманітні форми та кількість інформаційних структур, якими керує росія, забезпечують її мережеву діяльність, довіру до повідомлення та вибір заходів для цілей інформаційних операцій. Це робить російську діяльність більш ефективною.

У спеціальній доповіді польський уряд подав характеристики вибраних інформаційних структур, які створила та підтримує російська система впливу за керівної ролі репресивного апарату спецслужб.

У загальному вигляді інформаційно-психологічні операції кремля базуються на:

  • білій пропаганді. Це насамперед урядові ЗМІ (у випадку російської федерації, наприклад, Sputnik і RT), а також політичні, державні, релігійні й інші інституції, аналітичні центри та фонди, які були офіційно створені для здійснення такого роду діяльності, але не приховували свої наміри й ідеологію. Їх основне завдання – завоювати довіру серед одержувачів;
  • сірій пропаганді. ЗМІ подають інформацію без зазначення джерел, яка є або може бути неправдивою. «Сірий піар» використовують для того, щоби заплутати опонента та поставити під сумнів його правдивість, достовірність, компетентність, чесність тощо. Чудовим прикладом інструментів «сірого піару» є резонатори дезінформації у вигляді соціальних мереж та інтернет-порталів.
  • чорній пропаганді. Характеризується використанням неправдивого джерела інформації, за якими ховається справжній відправник, який поширює дезінформацію, плітки, чутки, міфи, сфабриковані листи, графіті та листівки або представлені як творіння організації «підпілля» чи «опозиції». У випадку описаних тут порталів, це, наприклад, News Front, South Front, Strategic Culture Foundation, New Eastern Outlook, Oriental Review, InfoRos.

Цілком ознайомитися зі звітом у форматі PDF можна на урядовому порталі РП.

Також читайте: Щороку Росія витрачає щонайменше 300 мільйонів доларів на інформаційну війну проти країн Заходу

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: