У Польщі «на килим» викликали тимчасового повіреного у справах Білорусі

НОВИНИ 09.02.2023 Коментарі 0

Міністерство закордонних справ Польщі викликало тимчасового повіреного у справах Республіки Білорусь Олександра Чесновського через судовий вирок щодо журналіста польського походження Анджея Пачобута (на фото). У середу, 8 лютого, «суд» у місті Гродно після закритого засідання відправив його на 8 років ув’язнення.

Такий термін щодо опозиційного журналіста і члена правління Спілки поляків білорусі викликав рішучий протест в урядових колах Польщі, повідомляє агенція «Укрінформ».

«Ми передали (білоруському дипломату – ред.) свою позицію, що не вважаємо цей вирок справедливим, а ставлення до Пачобута, до поляків у Білорусі та загалом до всіх людей, які беруть участь у процесі боротьби за свободу цієї країни, є ганебним», - заявив речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна.

Варшава, за його словами, робитиме все можливе для звільнення в’язня. А збереження дипломатичних каналів з режимом лукашенка речник польського МЗС пояснив обов’язком бодай з огляду на те, що у в’язницях Білорусі утримують політв’язнів.

Того ж дня Сейм Польщі ухвалив резолюцію з осудом вироку у справі журналіста. На думку польських законотворців, це є «кульмінацією репресій» проти польської національної меншини в Білорусі. Відтак білоруські судді, прокурори, посадовці і причетні до переслідування Пачобута й інших етнічних поляків, повинні потрапити під персональні санкції з боку Польщі та ЄС.

На рішення лукашенківського суду відреагували і президент Польщі Анджей Дуда разом із прем’єр-міністром Матеушем Моравецьким.

Правозахисний центр ПЦ «Весна» інформує, що Андрея Пачобута затримали 25 березня 2021 року у Гродно після обшуку у його будинку. Звідти його доставили до центрального апарату слідчого комітету в Мінську та допитали. Спочатку медійника залишили під вартою у СІЗО-1 на Володарського у статусі підозрюваного у кримінальній справі за ч. 3 ст. 130 кримінального кодексу, а згодом перевели до жодінської слідчої в'язниці №8. Зараз Пачобут перебуває у в'язниці № 1 Гродно.

«У звинуваченні проти журналіста йдеться, що Почобут у медіа назвав агресією напад СРСР на Польщу 1939 року. Крім того, йому ставлять у провину заяви на захист польської меншини в Білорусі, статті у Gazeta Wyborcza про білоруські протести у 2020-му та текст у Magazyn Polski, написаний 2006 року і присвячений Анатолію Радзівоніку, одному з командирів польського антикомуністичного підпілля на Гродненщині. Також відомо, що восени 2021 року Пачобут відмовився писати прохання щодо помилування на ім'я Лукашенка», - йдеться у повідомленні ПЦ «Вясна».

4 жовтня 2022 року КДБ Білорусі включив журналіста до «Списку осіб, причетних до терористичної діяльності».

Як писав ЗІФ, розгляд справи у «суді» проти журналіста у Гродно розпочали ще 16 січня цього року. І вже тоді до цього фарсу лукашенківського режиму була прикута увага польської влади. Проте, як бачимо, у Мінську зігнорували тодішні заяви офіційної Варшави.

Фото spring96.org

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: