У Білорусі – чергова колона «вагнерівців»: реакція роспропаганди, України та Польщі

АНАЛІТИКА 17.07.2023 Коментарі 0

У напрямку населеного пункту Осиповичі та табору в селі Цель по трасі М5 від Бобруйська зараз рухається ще одна велика колона найманців ПВК «Вагнер». У складі колони щонайменше 20 машин різних модифікацій: УАЗи «Патріот», пікапи, «буханки», будівельна техніка, автобуси, фури. Примітно, що машини рухаються із встановленими прапорами російської федерації та зі символікою ПВК «Вагнер».

Про це у понеділок, 17 липня, повідомив ТГ-канал «Білоруський Гаюн». Розвідувально-інформаційний ресурс уточнює, що це вже щонайменше 3-тя колона з найманцями, яка прибула до Білорусі з 11-го липня.

Перед цим в етері Єдиного телемарафону речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко сказав, що українська розвідка відслідковує переміщення «вагнерівців». Проте про масовий чи масштабний захід найманців не йдеться і вони не становлять загрози для України.

«Та кількість не становить жодної загрози для України, щоби створити якесь ударне угруповання. Однак, звісно, Білорусь може їх задіяти і для більш серйозних речей. Наприклад, для дестабілізації ситуації на кордоні з Україною чи з іншими країнами, з якими межує Білорусь», - припустив Андрій Демченко.

Як писав ЗІФ, у суботу, 15 липня, велика колона «вагнерівців» прибула на колишню військову базу в селі Цель, що неподалік райцентру Осиповичі Могильовської області Білорусі.

Тим часом російські пабліки повідомляють, що ПВК «Вагнер» стане доповненням до регіонального угруповання Союзної держави на території Республіки Білорусь. Фінансувати перебування групи в РБ будуть по лінії міноборони рф.

І це при тому, що днями путін брехав, буцім ПВК «Вагнер» де-факто не існує. Виданню «КоммерсантЪ» російський диктатор сказав: «Група є, але юридично не існує».

Трохи більше тижня тому після прігожинського заколоту «бункерний президент» патякав про те, утримання всієї «групи вагнера» повністю забезпечувала держава із травня 2022 по травень 2023 року – з російського бюджету витратили понад 86 мільярдів рублів.

У неділю, 16 липня, ТГ-канали також публікували фото «вагнерівського» прапора, втсновленого на кордоні між росією та Білоруссю.

Передислокацію «вагнерівців» у Білорусь використовує і російська пропаганда, яка на один із центральних телеефірів запросила голову комітету держдуми з оборони андрєя картаполова. Останній висунув версію, що прігожинські головоломи можуть захопити Сувальський коридор – територію на кордоні Польщі та Литви, що веде до Калінінградської області.

Ділянка польсько-литовського кордону завдовжки 104 км (по прямій – приблизно 65 кілометрів) Її гіпотетичне захоплення з'єднає російський ексклав на Балтиці з Білорусією та «відріже» Литву, Латвію та Естонію від країн НАТО.

Бравада росіян виглядає нікчемною, адже у випадку спроби захопити Сувальський коридор, доведеться вступити у збройний конфлікт із країнами НАТО. На цьому моменті рашисти поки що не акцентують. Але то лише питання часу.

Наразі їхня пропаганда пише, що заява картаполова «викликала формену істерику в Польщі». Щоправда, пояснити в чому ця «істерика» полягає пропагандисти не змогли – обмежилися «цитуванням» двох анонімних дописів у соцмережах. Не виключено, що самі ж їх і написали. А також процитували першу реакцію офіційного представника польських спецслужб Станіслава Жарина, що з’явилася після повідомлення про першу колону прігожинців:

  • Прибули перші «вагнерівці», їх зараз може бути декілька сотень. Польські служби відслідковують ситуацію, щоби дізнатися, скільки «вагнерівців», зрештою, опиниться в Білорусії. .

У понеділок, 17 липня, уповноважений уряду з питань безпеки інформаційного простору Республіки Польща ретвітнув свій виступ в етері радіо Trojka щодо появи на теренах Білорусі ПВК «Вагнер».

За його словами, «ситуація поки незрозуміла».

«Ми досі не знаємо остаточної кількості «вагнерівців», яких можуть відправити до Білорусі, досі незрозуміло, яку місію вони там виконуватимуть. Група «Вагнера» – це не якийсь мандрівний театр, вони поїдуть до Білорусі виконувати місію для Росії. Це група, яка виконує російські військові місії по всьому світу і діє там, де хоче діяти Кремль, у «сірій зоні», без відкритого забрала»», - сказав польський урядовець.

Станіслав Жарин припустив, що група прігожина може бути причетною до дестабілізації польського о кордону, адже «залучені до стимулювання міграційних шляхів з Африки до Європи, до гібридних операцій в Африці».

Окрім того, можна очікувати спроби проникнення «вагнерівців» у Польщу. А це «було би надзвичайно небезпечно» на тлі того, що росія розширює межі своєї діяльності проти Польщі.

Дивні стосунки між путіним та прігожиним викликають чимало запитань. З одного боку, прігожин вчинив важкі злочини, знищивши військовий літак, декілька гелікоптерів і з десяток пілотів. Проте після цього зустрівся у кремлі з путіним та не отримав найменшого покарання. Лукашенка, який виступив посередником у заколоті, навряд чи варто сприймати як самостійну сторону у цьому спектаклі. «Ябацька» виконує роль радше ширми. Основний режисер сидить у кремлі чи десь неподалік. І який сценарій він написав – зараз намагаються розгадати аналітики багатьох спецслужб.

Зрозуміло одне: «вагнерівці» стають фактором напруги та подразнення не тільки для країн східного флангу НАТО й України. Але і для самого лукашенка. Навряд чи він зможе своїми силами щось серйозне протиставити найманцям, якщо їхня кількість зросте до 15-20 тисяч.

Окрім того, гіпотетичний конфлікт із країнами НАТО стане тим сценарієм, яким лукашенко та його пропагандисти лякають час од часу білорусів.

Як риторично зазначив у своєму ТГ-каналі політичний аналітик Олександр Фрідман, коментуючи слова держдумця картаполова: «А чи російський генерал Картаполов розуміє, що його проект захопити Сувальський коридор за допомогою «вагнерівців» з Білорусі може закінчитися ядерною війною або вступом військ США (з Польщі), самої Польщі та Бундесверу (з Литви) на територію Білорусі? Адже це саме той сценарій, який уже давно ввижається офіційному Мінську?»

На фото з відкритих джерел: на території Білорусі «вагнерівці» у таких «комфортних» умовах навряд чи захочуть жити взимку

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: