Туск закриває Польщу для мігрантів – напередодні президентських виборів

АНАЛІТИКА 16.10.2024 Коментарі 0

Уряд Польщі прийняв нову міграційну стратегію на 2025-2030 роки. У документі описано шляхи повернення контролю над міграційними процесами. У разі загрози дестабілізації країни напливом іммігрантів, згідно з документом, можна буде тимчасово та територіально призупинити право приймати заяви про надання притулку.

За словами голови комітету досліджень міграції Польської академії наук, професорки Магдалени Лесінської, стратегія повинна мати ширший контекст, а не лише враховувати питання безпеки.

«Вислови Дональда Туска вказують, що основним акцентом у міграційній політиці буде питання безпеки. Як на мене, це дуже тривожний сигнал. Те, що анонсує ця стратегія, повинно означати, що не лише доступ до території та безпека мають бути головними темами, а загалом відповідальний і комплексний підхід», - зазначила Магдалена Лесінська

Польське радіо наголошує, що нова міграційна стратегія викликала резонанс у громадській думці. Деякі неурядові організації виступили проти стратегії через положення, які обмежують право на притулок у Польщі. Згідно з урядовими даними, приблизно 2,5 мільйона іноземців зараз перебувають у Польщі з наміром тривалого проживання.

Додамо, що вперше на весь голос про намір проводити антиміграційну політику прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив ще 12 жовтня під час конгресу партійного блоку «Громадянська коаліція», до якого входить партія Туска «Громадянська платформа».

«Держава повинна повернути собі стовідсотковий контроль над тим, хто перетинає кордон із Польщею, заявив Туск, виступаючи перед делегатами конгресу, і пообіцяв звести нелегальну міграцію до мінімуму. За його словами, передусім ідеться про тих, хто нелегально прибуває з Білорусі. Деталей нової стратегії польський прем'єр поки що не навів, але повідомив, що одним із її елементів стане тимчасове призупинення права на отримання політичного притулку в Польщі. Як прецедент він навів Фінляндію», - процитувала Туска DW.

«Суботня заява Туска з’явилася через декілька тижнів після того, як Німеччина подовжила перевірки на кордоні зі своїми сусідами та після багатьох років міграційної кризи, яка, за словами Польщі, сколихнула Росію та Білорусь. «Одним із елементів стратегії буде тимчасове територіальне призупинення права на притулок, і я буду закликати до визнання цього рішення в Європі», - сказав Туск у Варшаві», - пише Bloomberg.

Водночас оглядачі наголошуючись, що звертаючись до теми заборонної міграційної політики, Туск також хоче вдарити по своїх своїх політичних конкурентах, насамперед  по право-консервативній партії «Право і справедливість», провідником котрої є експрем'єр Полльщі Ярослав Качинський.

«Річ у тім, що впродовж наступних декількох місяців партія Качинського планує зібрати півмільйона підписів, аби таким чином домогтися проведення референдуму щодо міграційного пакету ЄС. Цей референдум, якщо його буде проведено, стане важливим елементом виборчої кампанії націонал-консерваторів напередодні президентських виборів наступного літа. Термін повноважень Анджея Дуди закінчується в серпні 2025 року. Тепер Туск застосовує проти Качинського його ж зброю і атакує консерваторів, звертаючись до тієї ж теми, за допомогою якої їм свого часу вдалося підвищити свій рейтинг. Туск закидає ПіС, що за час їхнього правління Польщу «накрила" хвиля нелегальної міграції, і представляє себе як політика, який тепер зведе нелегальну міграцію «до мінімуму», - йдеться в аналізі DW.   

Також аналітики наголошуть, що Туску дуже залежить, щоби презедентом Польщі став хтось із його політичних союзників, щоби подолати гостре політичне протистояння, яке сьогодні спостерігається у країні між презедентською та урядовою гілками влади. До того ж це протистояння проєктується на все польське суспільство, яке нині перебуває в стані крайнього поділу за принципом «свій чужий», що провокує соціальну напругу і нестабільність.        

Власне, чинний президент Польщі Анджей Дуда, висуванець ПіС, сьогодні виступає чи не головним критиком реформ, які намагається проваджувати уряд Туска. Чи то йдеться про реформу правової системи, чи про державні медіа, чи про корупційні справи щодо колишніх урядовців, чи про реформу правової системи. 

Характерно, що план Туска щодо боротьби з міграцією не підтримують його партнери по урядовій коаліції. «Міграційна стратегія, запропонована Дональдом Туском і прийнята урядом, яка передбачає тимчасове територіальне обмеження права на притулок, викидає дитину разом з водою», - заявив співголова «Нових лівих» Влодзімєж Чажастий. В інтерв'ю TVN24 він сказав, що його формування не піде на компроміс у питаннях свободи, - повідомило видання «Річ Посполита».

Фото – Дональд Туск/Kuba Atys/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: