Франція не виконає обіцянки надати Україні 3 млрд євро військової допомоги

ПЕРЕКЛАДИ 16.10.2024 Коментарі 0

Франція не виконає своєї обіцянки надати Україні 3 млрд євро військової допомоги, натомість обсяг допомоги становитиме лише трохи більше як 2 млрд євро. Про це попередив міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню.

Заяву міністра перед французьким парламентом цитує Politico.

«На початку 2024 року прийнято політичне рішення, що ця допомога може сягнути 3 млрд євро. Насправді ми перевищимо 2 млрд євро, але не 3 млрд євро», - сказав Лекорню.

Видання нагадує, що президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв надати Україні максимум 3 мільярди євро на початку цього року. Це сталося після того, як Париж зазнав критики за те, що він зробив менше, ніж інші країни, як-от Німеччина.

У лютому, щоби забезпечити тривалу допомогу для України, Париж і Київ підписали двосторонню безпекову угоду, у якій передбачено до 3 млрд євро військової підтримки на цей рік. 

Однак сьогодні влада Франції перебуває під тиском. Від неї вимагають скоротити бюджетний дефіцит, який може сягнути 6% ВВП у 2024 році.  

Франція – не єдина країна, яка зіткнулася з бюджетними труднощами.

У Німеччині, котра є найбільшим європейським донором, коли говорити про військову допомогу Україні, політики планують наступного року вдвічі зменшити підтримку офіційного Києва. Також є побоювання, що США скоротять підтримку України, якщо експрезидент Дональд Трамп повернеться до Білого дому. 

Водночас незважаючи на фінансову кризу, Макрон рішуче підтримує Україну у війні.

Минулого тижня президент Франції вітав Президента України Володимира Зеленського в Парижі. Сторони обговорили «план перемоги» та додаткову допомогу Україні. Напередодні візиту Макрон привітав українських військових, які навчаються на сході Франції в рамках французької ініціативи з навчання цілої бригади на французькій техніці. 

Також очікується, що Франція надасть Києву винищувачі Mirage 2000 у першій половині 2025 року.

Загалом у 2022 році Париж надав Києву ві

Себастьян Лекорню (Фото Reuters)

йськової допомоги на 1,7 млрд євро, а у 2023 році – на 2,1 млрд євро. Відповідно, Франція опинилася позаду таких країн, як Німеччина, Великобританія і Швеція.

Очікується, що наступного року оборонний бюджет Франції сягне 50,5 млрд євро – одна з небагатьох статей бюджету, яка буде збільшена. Проте в понеділок Лекорню сказав законодавцям, що міністерство збройних сил не вимагатиме додаткові кошти наприкінці року на несподівані витрати, пов’язані з розгортанням НАТО в Естонії та Румунії, або на допомогу Україні.  

За словами Лекорню, допомога Україні в розмірі 300 млн євро надходить як відсотки від заморожених російських активів і буде використана для закупівлі артилерійських боєприпасів калібру 155 мм, самохідних гаубиць «Цезар» і палива. Від 400 до 600 мільйонів євро буде отримано за рахунок зниження рівня інфляції та використано для поповнення арсеналу ракет SCALP і Aster для України. 

Фото – у межах робочого візиту до Франції Президент Володимир Зеленський підписав із президентом Французької Республіки Емманюелем Макроном угоду про співпрацю у сфері безпеки між Україною і Францією, 16 лютого 2024 року / Офіс Президента України.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: