Тема COVID-19 стала незручною для Кремля? Чому зник російський потік дезінформації про короновірус.

ПЕРЕКЛАДИ 13.05.2020 Коментарі 0

Попри те, що COVID-19 як і раніше є головною темою в системі прокремлівської дезінформації, відмічається різке зменшення потоку кремлівської дезінформації  на дану тематику, що ймовірно зумовлено різким зростанням кількості хворих на коронавірус у Росії.


Власне, сама епідемія все ще залишається серйозною проблемою для медичних працівників, національних та європейських систем і міжнародних організацій. Вже звичні «класичні» приклади дезінформації використовуються як і раніше: вірус був створений людиною, це біологічна зброя, це глобальний план еліт для скорочення населення світу та навіть теза про те, що Всесвітня організація охорони здоров’я бере участь у цій змові. Більшість з цих тверджень повторювались з початку спалаху коронавірусу в січні. Для прикладу за останній тиждень квітня кількість матеріалів, присвячених коронавірусу перевищило 400.

В кількох випадках дезінформації утверджується думка про те, що Європейський Союз бездіяв на порозі кризи.

Наприклад, про це вказувалось тут, тут і тут. Звичайно, спалах інфекції став серйозним викликом для європейської системи урегулювання криз. Озираючись назад, цілком очевидно, що була можливість зробити більше. Голова Європейської Комісії Урсула фон дер Ляйен вибачилась від імені Союзу за упущення під час первинних заходів реагування. В той самий час вона сказала, що пишається тим, що вона європейка, дивлячись на ту солідарність і співчуття, з яким громадяни ЄС підтримують один одного під час пандемії. Демократична система враховує критику і прагне стати краще, а ЄС спільно з національними урядами і міжнародними організаціями бореться з епідемією, використовуючи національні та європейські ресурси.

Жахливі секретні лабораторії.

Певна частина наративів, побічно пов'язаних зі спалахом COVID-19, стверджує, що Захід (або США або НАТО) відкриває секретні та небезпечні лабораторії далеко від території США, в Молдові, Грузії та Україні. Лабораторія Роберта Лугара в Тбілісі, що є мішенню прокремлівської дезінформації з 2018 року цього тижня також згадується.

Кінець квітня став початком нового тренду -  заяви про те, що новий коронавірус був розроблений в одній з таких лабораторій в Україні.

Раніше подібні звинувачення були висунуті проти Китаю, Великобританії та ... Латвії.  Кілька країн відзначають, що епідемія починає відступати. Уряду почали обговорювати поступове ослаблення карантинних обмежень. Крива вирівнюється. Подібні повідомлення поширюються в прокремлівській дезінформаційній мережі.

Ця тема більше не підходить для дезінформації: Європейські національні системи охорони здоров'я зуміли функціонувати в умовах кризи та поглибити співпрацю всередині Європейського Союзу.

Зменшення потоку фейків про COVID-19 у проросійських ЗМІ

Проаналізувавши кілька прокремлівських дезінформаційних ЗМІ англійською мовою, можна побачити, що тенденція до зменшення російської дезінформації про COVID-19 підтверджується.

Найбільше повідомлень про спалах COVID-19 спостерігалося в кінці березня і початку квітня, коли в Росії було зафіксовано відносно невелику кількість випадків. У цей проміжок часу було опубліковано кілька матеріалів, в яких стверджувалося, що заходи, введені в Росії, більш ефективні, або що «авторитарна система» краще пристосована для подолання кризи.

Тепер же, на фоні зростаючого «лідерства» Росії у кількості хворих на коронавірус, такі ствердження вже неактуальні.

І з другої половини квітня спостерігається явне зменшення кількості маніпулятивних матеріалів відомих прокремлівських англомовних ЗМІ на дану тематику.

За допомогою Brandwatch — інструменту для моніторингу інтернет-видань та соціальних мереж, було проведено пошук за ключовими словами «COVID-19» і «Коронавірус» у трьох прокремлівських дезінформаційних ЗМІ: New Eastern OutlookSouth Front і Fort Russ News. Ці три ЗМІ, націлені на міжнародну аудиторію, часто згадуються в базі даних дезінформаційних англомовних порталів . З середини січня по 28 квітня ці ключові слова з'являлися 261 раз.

South Front (Південний фронт) — це російський сайт, на якому особлива увага приділяється військовим питанням, питанням безпеки та війні. 10 квітня, коли спостерігався пік повідомлень про спалах COVID-19, на сайті навіть була спеціальна кнопка для переходу до матеріалів на тему пандемії:

Станом на 28 квітня цієї кнопки вже не було і ще більш різко знизилася кількість публікованих матеріалів про епідемію.

Ймовірно, що тема COVID-19 буде як і раніше домінувати як у матеріалах серйозних ЗМІ, так і дезінформаційних агентств, але схоже вона починає ставати дедалі менш зручною для прокремлівської дезінформації.

Натомість спостерігається повернення окремих «старих» тем дезінформації 

Вперше за декілька тижнів наприкінці квітня,  згадується розгляд справи MH17. У матеріалі стверджується, що слідчі підробили докази, щоб приховати вибух на борту. Знову повторюється стара брехня про кримський «референдум», що став приводом для незаконної анексії. Також повторюється теза, що «Україна не є реальною державою». І про відродження нацизму на Заході, і про крах західних цінностей. І знов і знов.

І наостанок, хочемо запропонувати найдивніші випадки дезінформації кінця квітня 2020 року: 

Перевіряйте джерела, будьте здорові і дотримуйтеся карантину!

ІА «Західний інформаційний фронт»
за матеріалами euvsdisinfo

Переклад та підготовка матеріалу: Володимир Кириленко 

ілюстративне фото: euvsdisinfo

 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: