Російські спецслужби стоять за фальшивими мінування польських шкіл

ПЕРЕКЛАДИ 12.05.2020 Коментарі 0

Як повідомляє видання RMF24.PL, за серією фальшивих попереджень про мінування польських шкіл під час минулорічних випускних іспитів стоять російські спеціальні служби. 

Як з’ясували журналісти розслідувачі RMF FM, ця версія є основною у польських слідчих, які розслідують цю онлайн-атаку. Нагадаємо, що у 2019 році під час випускних іспитів електронні листи із попередженням  про замінування надійшли майже до 700 шкіл по всій Польщі. Польські правоохоронці вказують на російський слід на основі детального аналізу інтернет-зв’язків.

Ретельне вивчення вмісту електронних листів з неправдивою інформацією привело польських експертів до серверів, що розташовані у Санкт-Петербурзі.

Було встановлено, що ці сервери вже використовувалися у минулому для розсилки різного контенту, що мав викликати плутанину та хаос в різних куточках світу. Вдалось встановити авторів всієї акції: це особи, які працювали з облікових записів, які використовує ГРУ - російська військова розвідка.

Як проходила атака?

Повідомлення із фальшивими сигналами тривоги з’явились на російських акаунтах, які використовують російські спецслужби; було декілька таких шаблонів. Модератор закликав користувачів Інтернету надсилати їх до окремих шкіл, де мали відбуватися випускні іспити.

Решту дій здійснили особи, які не усвідомлювали, що вони діють в інтересах росіян, тобто це користувачі Інтернету, які, піддавшись навіюванню, проводили розсилку неправдивої інформації. Деякі фальшиві сповіщення також надсилалися з автоматичних облікових записів. 

Яка ціль таких дій?

«Ця кібератака на минулорічних підсумкових іспитах виглядає як елемент гібридних дій Росії проти Польщі», - заявив колишній глава Агенції Розвідки Польщі Гжегож Малецький. 

Метою таких заходів є внесення хаосу у ключові для держави інститути. 

По-друге, це тестування польських систем кіберзахисту. «Завдяки цьому було перевірено [російськими спецслужбами – ред. ІА «ЗІФ»] польські можливості та встановлено процедури реагування, ефективність цих структур, і перш за все зрілість всієї системи» - зазначає експерт.

Спеціальні служби також використовують цей вид діяльності, щоб відвернути увагу від операцій, що проводяться в абсолютно інших сферах.

У свою чергу, колишній заступник голови Служби військової контррозвідки Польщі Мацей Матисяк зазначив, що цей напад може зокрема мати на меті і підрив/дискредитацію авторитету держави у молоді.

«Вони можуть голосувати, тобто можуть висловити свою думку. У далекій перспективі це має сформувати ставлення, тобто сумніви у молодих людей, які говорять: «На жаль, мушу допомагати собі сам, держава на мало що здатна», - каже експерт Фонду безпеки та розвитку Stratpoints. 

Фальшиві мінування є частиною гібридних операцій

Слід зазначити, що такі атаки є лише частиною гібридної діяльності, яка також включає, серед іншого, політичний чи інформаційний вплив - наприклад, через засоби масової інформації. 

«Ці дії можна охарактеризувати як навчальний полігон для військових операцій, але ми також повинні пам’ятати, що те, що ми називаємо гібридною війною чи гібридними операціями, - це поєднання використання різних державних інструментів. Поєднання діяльності військових операцій із розвідувальними, політичними чи інформаційними структурами», - зазначив експерт.

«Їх суть полягає в тому, що вони реалізуються нижче порогу війни, порогу збройного конфлікту, тому ми не можемо це трактувати на рівні категорії агресії проти держави», - заявив Гжегож Малецький.

Також він додає, що Польща все ще не в змозі завчасно реагувати на такі напади. Тим більше, що Росія є світовим лідером у використанні цього виду методів впливу.

На думку Мацея Матисяка, Польща є частим об’єктом подібних атак, яких польське суспільство не усвідомлює. Останній приклад - використання пожеж у Чорнобильській зоні для поширення страху.

«Це звернення до фантазії людей – тут у багаторічному контексті Чорнобильської катастрофи – мовляв пожежа спричинить збудження радіоактивного пилу з поверхні землі, а вітер, погода принесе їх до Польщі»,  - сказав він. 

У зв’язку з цією дезінформацією було навіть видано офіційне роз’яснення Польського агентства з атомної енергії.

Коментуючи, викладену вище інформацію видання RMF24.pl відомий польський журналіст та співавтор порталу stopfake.org Войцех Покора повідомив, що:

«Агенції Європейського Союзу давно активно твердять, що російській агресії в Інтернеті слід протистояти. Заходи безпеки від кібератак зокрема з боку  Росії готує та проводить НАТО. Не слід дивуватись, що Росія може діяти таким чином і грати в таку гру, як, наприклад, дестабілізація ситуації в певній країні шляхом направлення майже 700 електронних листів до шкіл із зазначеним змістом

Такого типу діяльність не є одновекторною, яка включає поширення дезінформації, що має на меті внесення сум’яття в певне суспільство. За цим іде частина розвідки, як дана країна вирішує питання безпеки в кіберпросторі, що ви можете собі дозволити»

ІА "Західний інформаційний фронт"
за матеріалами rmf24.pl, polskieradio24.pl

ілюстративне фото: Даріуш Дельманович / PAP

 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: