Схема «боротьби» з корупцією, або Чому давно назрів аудит роботи НАБУ, САП, НАЗК

ОКРЕМА ДУМКА 28.02.2024 Коментарі 0

Рубрика «Цирк на дроті» або «Хотіли як краще, а вийшло як завжди»

Можна нескінченно довго дивитися на те, як тече вода, як горить вогонь, та як НАБУ та САП «борються з корупцією». Зазвичай схема «боротьби» виглядає приблизно так.

1. Крик спіймали «корупціонера»

2. Випуск якогось відео під тривожну музику

3. Затримання підозрюваного

4. Коли галас припиняється та справа переходить в юридичну площину, де можна подивитися, що ж реально є у справі, то тихо відпускають підозрюваного, оскільки зазвичай або взагалі не має доказів, або цих доказів недостатньо.

5. Справа тихо закривається

6. Фінальне відео під тривожну музичку чомусь не випускають.

Наведу приклади такої схеми в останніх гучних справах.

Перший. Відома всім справа Злочевського, екс-міністра екології при Януковичу. Було багато крику, було тривожне відео, зроблене незрозуміло ким. Суть справи виявилася насправді дуже підозрілою: Злочевський для закриття справи проти нього передав хабар в $5 млн через людину, яку вся країна знає як агента НАБУ. Досить дивні дії від Злочевського. Але головне інше – справа закінчилася нічим. Екс-міністр екології поніс символічне покарання – по суті відбувся штрафом (68 тис. грн та 660 млн грн на дрони ЗСУ). Хоча держава мала повне право у хабарника конфіскувати більш значну суму та покарати його позбавленням волі. Приблизно 1 млрд дол. Справу "прозоро" засекретили, агент НАБУ отримав свої 10%, тобто приблизно 12 млн грн. Непоганий навар, так би мовити, витрати на боротьбу з корупцією. FORBES

Другий. Ще більш гучний – екс-голова Верховному суду Всеволод Князєв, що погорів на хабарі в $2,7 млн. Теж гарне відео, розповіді про те, що це корупція божевільних масштабів. Теж тривожне відео про схему, в якій брали участь ще «20 суддів-хабарників». Але щойно справа потрапила до суду, виявилося, що немає нічого. «20 суддів» кудись випарувалися, їм навіть підозр не було висунуто, Князєва тихо відпустили, знизивши заставу (зі 107 млн грн до 18 млн грн). Ба більше, він тепер іще зарплатню отримає за весь час, який перебував у СІЗО! СУСПІЛЬНЕ 

Третій. Справа екс-депутата та голови Національної асоціації підприємств оборонної промисловості Сергія Пашинського. Слідчі реанімували справу десятирічної давнини. І найцікавіше, що судячи з тих матеріалів, які було подано до суду, суд перебував у ступорі, оскільки засідання відбувалися п'ять днів. Нагадаю, Князєва фактично одразу заарештували за хабар. А тут, судячи з того, які матеріали надала НАБУ, і справи-то немає. Тобто були різні епізоди, якісь незрозумілі відео, які не мають стосунку до справи, якісь розповіді, хто кого здав, якісь образи з боку НАБУ, що він якісь матеріали десь замовляв. Слідчі відкрили страшну таємницю, що має стосунок до виробництва зброї. Ну, звичайно ж, це величезний злочин, виробляти військову техніку, «Богдани», броньовики та все інше імпортувати за доступними цінами під час війни. Тобто це, звичайно ж, страшний гріх і це страшний злочин. Питання до чого тут справа Курченка, російського олігарха, у якого забрали нафту, досі незрозуміло. Далі – ще смішніше.

Виявилося, що половина матеріалів справи взагалі-то і не НАБУ розслідувало, а БЕБ. Навіть документи надіслали до суду на бланках БЕБ. Не зрозуміло, за що тоді отримують зарплату працівники НАБУ, якщо за них працює БЕБ. Але й БЕБ відповіло такою ж лажою: слідчі провели обшуки 12 лютого із використанням протоколів обшуку НАБУ. Але за законом ці відомства мають дотримуватися таємниці досудового розслідування, це два незалежні органи. TELEGRAF 

Отримання матеріалів провадження між НАБУ та БЕБ має здійснюватися через суд. Без суду – порушення закону. Тобто це означає, що ці матеріали не будуть визнані обґрунтованими в суді, внаслідок чого ця справа, найімовірніше, закінчиться пшиком. Але питання, чи призведе це до дестабілізації роботи нашої оборонки, поки що залишається відкритим.

І як питання, на кого працює НАБУ, яка ніяк не може розібратися з російськими мільярдами, з тим же Курченком, зі Злочевським, до речі, теж людини з оточення Януковича. Але ось у цій справі, звичайно, потрібно розбиратися, як вони вміють, точніше, ніяк не вміють. Так, заарештували врешті-решт після мук, п'ятиденних мук і пошуків, за що можна заарештувати. Знайшли якісь підстави із заставою в 272 млн грн заарештувати Пашинського. Заставу внесли підприємства з Асоціації обороної промисловості, який є куди витрачати гроші.

Те, що справа закінчиться нічим стає ясно з ще одного «фінта вухами». Це коли вчора в Інтернет почали зливати розмови де людина голосом Пашинського когось матюкає. Ну, це те ж давня традиція НАБУ зливати якісь записи (чи спражні вони?), які не мають стосунку до справи. Питання у цьому випадку, щоб що? Показати, що той вміє матюкатися та не цитує Шевченка, Лесю Українку та Франка у розмовах? Це дивно звісно для людини, яка пройшла бізнес 90-их. Як на мене краще неприємний для багатьох Пашинський, який займається виробництвом зброї, ніж «приємні» нездари, які першими будуть драпати за кордон, коли фронт прорвуть росіяни через нестачу зброю. Війни виграють часто дуже неприємними методами та не дуже приємні люди.

Щодо НАБУ, САП, НАЗК давно перезрів аудит їх діяльності за останні 8 років щодо раціональності використання ресурсу. Ідея, мабуть була правильна закладена в їх створення, але будь який безконтрольний чиновник починає бурхливо імітувати діяльність.

 Тарас Загородній, керуючий партнер «Національної антикризової   групи» (сторінка у FB)

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: