Суд дозволив завезти в Україну майже 500 тракторів з Білорусі

Економіка 06.08.2024 Коментарі 0

Трактори МТЗ ввозили в Україну через Польщу. Проте митниця відмовилася їх розмитнювати через санкції. Українська компанія звернулася до суду та виборола право отримати замовлену ще у 2021 році техніку.  

472 трактори українська компанія «Техноторг-Дон», зареєстрована в Миколаєві, протягом 2022 і 2023 років намагалася імпортувати через Польщу. Мінський тракторний завод (МТЗ), згідно з контрактом, укладеним у червні 2021 року на суму щонайменше 10 мільйонів доларів США, погодився постачати продукцію на умовах повної її передоплати, повідомляє "Радыё Свабода - Беларусь". Проте українська митниця стала на заваді, зважаючи на санкції. Тож компанія звернулася до суду з вимагою скасувати відмову в розмитненні тракторів.

Судовий розгляд тривав з березня 2024 року та завершився зобов’язанням оформити імпорт білоруських тракторів. Підстава – санкції проти білоруського підприємства набули законної сили, коли ТОВ «Техноторг-Дон» завершило виконання зобов’язань за контрактом. Також суд звернув увагу на те, що санкції прямо не забороняють завезення на митну територію України тракторів виробництва МТЗ, як це визначено щодо продукції підсанкційних російських компаній.

Апеляційний суд, до якого звернулися митники, також став на бік компанії. Як зазначає видання, Україна запровадила санкції проти МТЗ 19 жовтня 2022 року. Законної сили вони набули 25 жовтня того ж року.

ТОВ «Техноторг-Дон» працює на ринку України з листопада 2001 року. За даними офіційних реєстрів, у ній працевлаштовано майже 900 осіб. 2023 року чистий прибуток компанії склав понад 91 мільйон гривень (понад 2,2 млн доларів в еквіваленті). Активи ТОВ «Техноторг-Дон» складають понад 4,5 мільярда гривень (понад 100 мільйонів доларів в еквіваленті).

У травні 2023 року Президент України Володимир Зеленський нагородив власника компанії Ігоря Калюжного державною нагородою «За оборону України».

Фото з відкритих джерел

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: