Словаччина обіцяє відповісти Києву за припинення постачання російської нафти

Економіка 24.07.2024 Коментарі 0

Словаччина погрожує Україні "невизначеними взаємними заходами" через припинення транзиту російської нафти від компанії "Лукойл".

Політична суперечка, спричинена тим, що  Україна призупинила транзит російської нафти від компанії "Локойл" через трубопровід "Дружба", продовжує загострюватися. У понеділок Угорщина та Словаччина закликали Європейську комісію розглянути рішення України щодо "Лукойла" на комітеті з питань торговельної політики. За словами міністра закордонних справ Словаччини Юрая Бланара, цим Україна начебто порушила угоду про асоціацію з ЄС.

Про це пише Denník N.

Також голова уряду Словаччини Роберт Фіцо розкритикував такі дії заявив, що вони мають більше негативний вплив на ЄС та Словаччину, ніж на москву. Він нагадав, що Словаччина має виняток  щодо щодо санкції у справі імпорту російської нафти до кінця року, але Україна сьогодні не дає їй змоги сористатись такою перевагою.

Зазначається, що збій щодо постачання нафти може завдати шкоди угорській нафтопереробній групі MOL, до якої також входить братиславська Slovnaft, і може спричинити підвищення ціни на пальне в регіоні.

Додамо, що з цього приводу голова уряду Словаччини мав розмову з прм`єр-міністром України Денисом Шмигалем.

Заборону України на транспортування нафти від "Лукойлу" також піддів критиці президент Словаччини Петер Пеллегріні розкритикував заборону України на транспортування нафти російської компанії "Лукойл"." Понад те, він заявив, що Словаччина готова вдатися до контрзаходів

Пеллегріні  звазначив, що Словаччина сприяє Україні щодо реверсу газу, а також з постачає електроенергію.

Denník N нагадав, що наприкінці червня Україна заборонила транзит нафти від "Лукойла" своєю територією. Через трубопровід «Дружба» також експортують нафту «Роснефть» і «Татнефть», на які заборона поки що не поширюється. Водночас за даними Transpetrol, яка управляє словацькою частиною «Дружби», поставки з Росії до Словаччини повністю не припинялися.

У Мінекономіки Словаччини вважають, що призупинення поставок від "Лукойлу" може негативно вплинути на братиславську Slovnaft, якщо ця заборона  буде довгостроковим.

Також, як пише ЄП, міністр оборони Словаччини Роберт Каліняк зазначив, що припинивши транзит російської нафти, Київ "багато чим ризикує".

Додамо, що за словами старшого наукового співробітника Словацької асоціації закордонних справ Олександра Дулеби, у Словачинні склалась специфічна ситуація склалась щодо поставок російської нафти: "Йдеться про словацьку компанію Slovnaft, яка є частиною угорської нафтогазової групи MOL Group. До початку війни вони інвестували приблизно 300 млн євро у виробництво полімерів на основі «важких» сортів нафти, котру постачає росія, Казахстан і Венесуела. Переорієнтувати  поставки їм поки що не вдалось, бо це вимагає і часу, і додаткових інвестицій. Тому Європейська комісія зробила для них виняток у політиці санкцій. Йдеться про 5 млн тонн нафти на рік".  

Також, за словами Олександра Дулеби, Словаччина, попри антиукраїнську риторику своїх найвищих посадовців, з року в рік нарощує військову підтримку Україні: "Торік словаки передали українцям приблизно 50 тис. снарядів калібру 155, план на цей рік – 150 тис. Виробництво снарядів почали нарощувати за Геґера, але Фіцо цьому не перешкоджає, а без дозволу уряду жоден експорт зброї неможливий.

Те саме стосується гаубиць «Zuzana». Замовлення уряду у 2018 році було 8 одиниць, гармати були поставленні у квітні 2022 року, тобто виробляли дві гаубиці на рік, сьогодні замовлення на 16 «Zuzan» на рік.

Також у Словаччині на кількох заводах відновлюють пошкоджену техніку. Тому я і кажу, що словацька політика фальшива, бо українці можуть в ній заплутатись".

Фото – slovnaft.sk

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: