Силовики режиму лукашенка затримали колишнього кандидата у президенти Білорусі

НОВИНИ 12.01.2023 Коментарі 0

У Мінську затримали та помістили в ізолятор тимчасового тримання «Окрестіно» Андрія Дмитрієва. 2020 року він був одним із чотирьох зареєстрованих у кандидатів у президенти Білорусі, який опонував лукашенкові. Причини затримання співголови громадського об'єднання «Говори правду» наразі невідомі.

Громадський рух «Говори правду» виник 2010 року, а його співзасновника – 42-річного Андрія Дмитрієва, затримують уже не вперше.

Громадський і політичний діяч Дмитрієв є випускником Європейського гуманітарного університету за спеціальністю «політологія». Свого часу заснував Школу молодих менеджерів (SYMPA), власник бізнесу і громадський діяч зі захисту суспільних інтересів.

Основними з них є декілька резонансних. Так, 2012 року «Говори правду» допомогла вберегти від знесення села та дачі під час будівництва китайсько-білоруського індустріального парку та відстояти територію Волмянського заказника. За такий крок влада вдалася до переслідування й арешту Дмитрієва.

У 2013-2014 роках він разом із «Говори правду» ініціював і координував збір підписів за «народний референдум». Метою ініціативи було через мирні зміни в Білорусі домогтися безкоштовної освіти та послуг медицини, повернути два терміни на посаді президента та можливість мешканцям обирати мерів.

Серед останніх ініціатив Дмитрієва – безтермінова акція «За освіту без поборів», що розпочалася з вересня 2019 року. У суспільстві активізували питання про грошові суми, що з батьків вимагають у школах і дитсадках.

За його плечами також декілька виборчих кампаній у якості консультанта, голови виборчих комісій, штабів як у Білорусі, так і в росії та Україні.

2010 року його участь у якості голови виборчого штабу тодішнього кандидата у президенти Некляєва завершилася у слідчому ізоляторі КДБ та умовним засудженням на 2 роки за статтею карного кодексу про організацію та підготовку дій, що грубо порушують громадський порядок.

Політичною вершиною Дмитрієва можна вважати його участь у президентських виборах 2020 року. Головою його передвиборчого штабу стала давня соратниця з організації «Говори правду», екс-кандидатка на президентських виборах Білорусі 2015 року Тетяна Короткевич.

Під час цієї кампанії, що стала доленосною (на жаль, зі знаком «мінус») для білоруського народу, Андрій Дмитрієв став на захист інших учасників президентських перегонів, яким лукашенко не дав можливості скористатися їхнім конституційним правом. За словами Дмитрієва, Віктор Бабаріко, Валерій Цепкало та Сергій Тихановський мали повне право бути кандидатами.

Через три дні після сфальсифікованих виборів, що відбулися у Білорусі 9 серпня 2020 року, Дмитрієв подав до центральної виборчої комісії скаргу про невизнання їх підсумків і вимагав перерахувати голоси. Набравши, як кандидат, трохи більше 1 відсотка голосів, він заявив про свої підтримку білоруському народу, який вийшов на акції протесту, і Світлані Тихановській.

Наступного року в об'єднанні «Говори правду» силовики лукашенка провели обшуки. Банківські рахунки організації заблокували, а офіс опечатали. 12 серпня 2021 року Дмитрієва ненадовго затримали та відпустили під підписку про нерозголошення. У жовтні того ж року верховний суд Білорусі юридично ліквідував «Говори правду».

Білоруський політолог Павло Усов відреагував на затримання Дмитрієва дописом у FB. Він називає Дмитрієва «фоновим «кандидатом» на виборах 2020 року.

«Скільки би дехто не намагався сподобатися монстру, почуватися з ним комфортно та навіть грати в ігри та торгувати з ним принципами, настане момент, коли цей монстр з’їсть і його», - пише політичний експерт.

Павло Усов провів історичну паралель між лукашенківським режимом з періодом в СРСР часів Сталіна, коли було таке політичне поняття, як «компаньйони». Такими називали тих, хто «не до кінця сприймав наявний лад, але й не шкодив йому». Ця категорія слугувала такою собі декорацією для створення ілюзії соціалістичної демократії. Проте і тоді настав момент, коли будь-який прояв альтернативного політичного світогляду став шкідливим для системи.

«Нова система Лукашенка більше не зможе співіснувати навіть із нешкідливою, нішевою, кишеньковою альтернативою. Немає потреби та ресурсів, щоби грати в ілюзію. Ще у 2021 році, коли я писав про формування неототалітарної моделі в Білорусі, то наголошував, що влада почне реалізовувати таку політику: від позбавлення громадянства до ліквідації попутників», - вважає Павло Усов.

На його думку, тоталітарний лад можна змінити лише двома способами: смертю диктатора чи поразкою у війні.

 - Ця система здатна існувати доти, допоки вона здатна підтримувати терор. А терор вимагатиме великих ресурсів. Особливо, якщо потрібно переходити на новий етап терору. Є одна велика проблема для Лукашенка, більшість населення не підтримує Лукашенка, а значна частина його просто ненавидить, навіть незважаючи на розчарування і втому. І це серйозна проблема для нього особисто і для його оточення. Небезпечна велика кількість тих, хто «гострить ножі» в державі, коли у боротьбу з «тобою» починають вступати діти, а в «тебе» є тільки Азарьонок, проте немає Павліка Морозова та навіть хунвейбінів. Терор вимагає антикультурної та антисоціальної революції. Бо поки люди вміють читати, слухати та думати, вони залишатимуться загрозою», - написав експерт Центру політичного аналізу і прогнозу.

Фото spring96.org

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: